donderdag 23 maart 2017

Gegrilde witlof met honing en geitenkaas

GEGRILDE WITLOF MET HONING EN GEITENKAAS

De honing en de geitenkaas geven de wat bittere smaak van de witlof een milder karakter. De bittere kern snijdt u er vooraf al uit.

500 gram witlof
3 eetlepels schenkhoning
100 gram geitenkaas (12% vet, bijvoorbeeld Chavrine), verkruimeld


Verwarm de oven voor op 220°C. Snij de witlof overlangs in vieren. Snij de bittere kernen zover weg dat de blaadjes nog net vast blijven zitten. Leg de witlofkwarten in een ingevette ovenschaal en druppel de honing erover. Strooi de geitenkaas over de witlof en zet de schaal 20 minuten in het midden van de oven.

4 personen

voedingswaarde : 145 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 5 / 20 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip Culinair special Slank & Snel, bijlage bij Tip Culinair januari 2004

Zalmfilet met roergebakken witlof

ZALMFILET MET ROERGEBAKKEN WITLOF

Deze zalmfilets worden ‘belegd’ met een kruidig tomatenmengsel en daarna geroosterd in de oven.

2 tomaten
1 teen knoflook, fijngesneden
½ eetlepel verse tijmblaadjes
1 eetlepel fijngesneden bieslook
3 eetlepels olijfolie, extra vierge
zout
versgemalen peper
4 stukken zalmfilet à 100 gram
500 gram witlof
1 eetlepel citroensap


Verwarm de oven voor op 200°C. Snij de tomaten in vieren en verwijder de zaadjes. Snij het vruchtvlees in blokjes. Schep in een kom de tomaat, knoflook, tijm en bieslook door elkaar. Schep er 1 eetlepel olijfolie, zout en peper naar smaak door. Leg de zalmfilets op een met bakpapier beklede bakplaat en schep het tomatenmengsel erop. Druk dit goed aan. Laat de zalm in de oven in 15 minuten gaar en iets bruin worden. Maak intussen de witlof schoon en snij de stronkjes in de lengte in repen. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een wok en roerbak de witlof 3 - 4 minuten op hoog vuur. Sprenkel het citroensap en 1 - 2 eetlepels water erover. Verwarm de witlof nog 2 - 3 minuten op hoog vuur, totdat het vocht is verdampt. Breng op smaak met zout en peper. Schep de witlof op 4 warme borden en leg de zalmfilets erop.

4 personen

voedingswaarde : 300 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 20 / 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair Slank & Snel januari 2004

Witlofstamppot met gerookte zalm

WITLOFSTAMPPOT MET GEROOKTE ZALM

1½ kilogram kruimige aardappels
zout
1 zakje verse dille (15 gram)
500 gram witlof
2 eetlepels boter
1 bekertje crème fraîche (125 milliliter)
2 bakjes gerookte zalmblokjes (à 100 gram)
(versgemalen) peper


Aardappels schillen, in stukken snijden en wassen. In pan met weinig water en zout aardappels afgedekt in 20 minuten gaarkoken. Intussen dille in stukjes knippen. Witlof schoonmaken en in ringen snijden.
In wok boter verhitten en witlof al omscheppend in 5 minuten beetgaar bakken. Aardappels afgieten, deel van kookvocht opvangen. Aardappels in pan met crème fraîche en eventueel wat kookvocht tot smeuïge puree stampen. Witlof, zalm en dille erdoor mengen. Stamppot op smaak brengen met zout en peper en nog even verwarmen.

4 personen

voedingswaarde : 500 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande januari 2003

Gepaneerd geitenkaasje op witlof en kool

GEPANEERD GEITENKAASJE OP WITLOF EN KOOL

4 zachte geitenkaasjes à 125 gram
1 ei, losgeklopt
100 gram amandelen, fijngemalen
8 stronkjes witlof, blaadjes losgehaald
1 Chinese kool, in repen
2 eetlepels olijfolie
1 theelepels mosterd
peper
zout


Haal de kaasjes door het losgeklopte ei en wentel ze door de gemalen amandelen. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een ruime koekenpan of wok en roerbak de blaadjes witlof en Chinese kool 5 minuten. Roer de mosterd erdoor en bestrooi met peper en een beetje zout. Verhit de resterende eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de geitenkaasjes aan beide kanten snel bruin. Verdeel de kool en de witlof over vier borden en leg er een geitenkasje op.

4 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten

gerechtsoort : eigerecht

bron : Lekker gezond februari / maart 2002

Aardappelsalade met parmaham en witlof

AARDAPPELSALADE MET PARMAHAM EN WITLOF

150 gram belegen Goudse kaas
3 stronkjes witlof
½ verse ananas
5 eetlepels walnotenolie
1½ eetlepel witte-wijnazijn
zout
versgemalen peper
800 gram vastkokende aardappels
100 gram parmaham
1 zakje bieslook (15 gram)


Kaas ontkorsten en in blokjes snijden. Witlof schoonmaken, blaadjes van stronkjes pellen. Ananas in lengte in vieren snijden. Harde kern eraf snijden. Vanaf kroon met mes vlak langs schil vruchtvlees lossnijden. Ananasparten in stukjes snijden. Sap in kom opvangen. Dressing kloppen van olie, azijn, zout en peper. Aardappels goed schoonboenen en in plakjes snijden. In pan met weinig water en zout aardappels in 10 minuten beetgaar koken. Aardappels afgieten en warm door dressing scheppen. Laten afkoelen. Intussen ham in droge koekenpan krokant bakken. Op keukenpapier laten uitlekken en afkoelen. Ham in stukjes breken.
Witlof over vier borden verdelen. Opgevangen ananassap erover sprenkelen en peper erboven malen. Kaas en ananas door aardappelsalade mengen. Bieslook erboven fijnknippen. Aardappelsalade op lof scheppen. Ham erover verdelen. Lekker met warme walnotenciabatta.

4 personen

voedingswaarde : 480 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 10 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Allerhande juni 2002

Romige witlof

ROMIGE WITLOF

6 struikjes witlof
25 gram roomboter
3 eetlepels witte wijn
4 eetlepels slagroom
zout
(versgemalen) peper


Witlof wassen, schoonmaken en droogdeppen. Struikjes in fijne reepjes snijden. In pan boter verhitten. Witlof 10 minuten zachtjes smoren zonder te laten kleuren, af en toe roeren. Wijn en slagroom erdoor roeren. Nog 5 minuten verder stoven. Op smaak brengen met zout en peper.

4 personen

voedingswaarde : 115 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande februari 2000

Véloute Normande (Normandië, Frankrijk)

VÉLOUTE NORMANDE (WITLOFSOEP)

½ liter geurige groentebouillon
scheutje olie
1 wortel
1 ui
selderij
300 gram witlof
1 sjalotje
1 teentje knoflook
1 aardappel
1 klontje boter
1 theelepel suiker
2 eetlepel bloem
1 deciliter crème fraîche
2 eetlepel calvados
verse kruiden (bijv. peterselie, rozemarijn of een kruidenbuiltje)


Snijd de wortel, ui en selderij fijn en smoor ze in de olie. Voeg de groentebouillon toe en laat het 20 minuten koken. Schil de aardappel en kook deze gaar in de bouillon. Snijd het gewassen witlof fijn, snipper het sjalotje en de knoflook en laat het mengsel in de boter smoren. Voeg na 5 minuten de suiker en de droge bloem toe. Maak een saus door een scheutje van de bouillon toe te voegen en laat dit even doorkoken. Pureer deze saus, samen met de gekookte aardappel in de keukenmachine. Giet de saus in een pan, vul dit aan met de gezeefde bouillon. Breng de soep aan de kook, roer de crème fraîche los met de calvados en maak hiermee de soep op smaak. Serveer met knoflookcroûtons of geroosterde amandelen.

Voor 4 personen.

bereiding : 45 minuten

land : Frankrijk
gerechtsoort : soep

bron : Sla 1998/05 (augustus / september 1998)

Gefrituurde witlof

GEFRITUURDE WITLOF

12 dunne struikjes witlof (± 1 kilogram)
1½ eetlepel citroensap
2 eetlepel bloem
2 eieren
zout
6 takjes dille*
75 gram paneermeel
frituurolie / vet


* U kunt ook 1 eetlepel diepvries dille of 2 theelepels gedroogde dille door de eieren roeren.

Witlof wassen. Goed droogdeppen. Met scherp mesje stronk eraf snijden en diep uithollen. Witlof besprenkelen met citroensap. In diep bord bloem strooien. In ander diep bord eieren en zout doen. 2 takjes dille erboven fijnknippen. Losroeren. In derde diep bord paneermeel strooien. Struikje witlof eerst door bloem wentelen, dan door ei halen en tenslotte door paneermeel wentelen. Vergiet bekleden met keukenpapier.
In frituurpan vet / olie verhitten tot 175°C (Vet / olie is heet als erin gelegd stukje brood begint te bruisen.) Witlof met 3 tegelijk in 4 minuten goudbruin frituren. In vergiet laten uitlekken. Op schaal leggen. Garneren met rest van dille.

4 personen

voedingswaarde : 395 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 25 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip april 1988

Cashewbrokjes (Afrika)

CASHEWBROKJES

100 gram suiker
50 gram maissiroop
1½ eetlepel limoen- of citroensap
1 klontje boter
snufje zout
500 gram zoute, geroosterde cashewnoten


Doe de suiker met de maissiroop en een half kopje water in een pan en breng deze ingrediënten langzaam en onder voortdurend roeren aan de kook. Neem de pan van het vuur en roer er snel de boter, het zout en het limoen- of citroensap door. Laat het mengsel enigszins afkoelen en roer de cashewnoten erdoor. Giet het mengsel op een ingevet bakblik en laat het afkoelen. Breek het in stukjes en bewaar de brokjes.

Voor 6 personen.

gebied : Afrika
gerechtsoort : hapje

bron : De Afrikaanse keuken / Ola Olaore