zondag 30 december 2018

Pyaaz Pakora (India)

PYAAZ PAKORA (UIENBEIGNETS)

140 gram besan of gram (kikkererwtenmeel)
1 theelepel zout
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen kurkuma
1 theelepel zuiveringszout (natriumbicarbonaat)
½ theelepel chilipoeder
2 theelepels citroensap
2 eetlepels plantaardige of arachideolie, plus extra olie om in te frituren
2 - 8 eetlepels water
2 uien, in dunne ringen
2 theelepels korianderzaad, licht gekneusd
partjes citroen om erbij te serveren


Zeef het kikkererwtenmeel met het zout, de komijn, kurkuma, het zuiveringszout en chilipoeder in een grote kom. Voeg het citroensap en de 2 eetlepels olie toe. Roer er geleidelijk zoveel water door dat u een dik, vloeibaar beslag krijgt. Schep de uien en het korianderzaad door het beslag.
Schenk 2 - 3 centimeter olie in een wok, frituurpan of grote pan met zware bodem. Verhit de olie tot 180°C of tot een blokje brood hierin in 30 seconden goudbruin kleurt. Schep met een eetlepel bergjes van het uienmengsel in de hete olie (niet te veel tegelijk) en frituur de uien 2 minuten. Keer de beignets met een tang om en frituur ze in nog 2 minuten goudbruin.
Schep de beignets met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op verkreukeld keukenpapier. Houd ze warm terwijl u de rest frituurt.
Serveer ze warm met de partjes citroen.

12 stuks

gebied : India
gerechtsoort : snack

bron : De keuken van India / Beverly Leblanc

Bhajia's met ui (India)

BHAJIA’S MET UI

½ theelepel uienzaad
½ theelepel komijnzaad
½ theelepel venkelzaad
½ theelepel zwart uienzaad
250 gram besan (kikkererwtenmeel)
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel gemalen kurkuma
½ theelepel chilipoeder
snufje asafoetida
zout
3 uien, in dunne plakjes
2 verse groene chilipepers, van zaad ontdaan en fijngesneden
3 eetlepels fijngesneden verse koriander
plantaardige olie, om te frituren


Verhit een grote koekenpan met dikke bodem en rooster onder voortdurend roeren uien-, komijn-, venkel- en zwart uienzaad een paar seconden tot de aroma’s vrijkomen. Neem de pan van het vuur. Plet de inhoud licht in een vijzel en doe in een grote kom.
Zeef besan, bakpoeder, kurkuma, chilipoeder, asafoetida en een snufje zout in de kom en voeg uien, chilipepers en fijngesneden koriander toe. Meng goed, voeg genoeg koud water toe en roer tot een dik beslag.
Verhit de olie in een diepe frituurpan of grote pan met dikke bodem tot 180 - 190°C, of tot een blokje brood in 30 seconden bruin wordt. Laat telkens een paar lepels beslag in de hete olie glijden en bak het goudbruin. Draai één keer om. Neem de bhajia’s met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer heet.

24 stuks

gebied : India
gerechtsoort : snack

bron : De allerlekkerste Indiase gerechten / Réchel Buitenrust Hettema-van Coevorden