donderdag 7 september 2017

Çilek Peltesi (Turkije)

ÇILEK PELTESI (AARDBEIENPUDDING)

750 gram aardbeien
400 gram suiker
70 gram maïzena
½ zakje vanillesuiker


Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en zet 300 gram aardbeien apart. Prak de rest met een vork fijn, Breng 1 liter water met de suiker aan de kook. Roer een glad papje van de maïzena en 4 - 5 eetlepels water. Voeg de fijngeprakte aardbeien aan het water met de suiker toe. Giet er dan het maïzenapapje al roerend bij en neem de pan van het vuur als de massa gaat schuimen. Roer er de vanillesuiker door en laat de aardbeienpudding afkoelen. Verdeel de pudding daarna over schaaltjes en garneer het toetje met de achtergehouden aardbeien.

6 - 8 personen

voor- / bereidingstijd : 30 / 5 - 10 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : nagerecht

bron : Türkan Dikkaya in De fijne Turkse keuken / Hubert Knich, Melek Renan Atalay

Kalamar Pilaki (Turkije)

KALAMAR PILAKI (INKTVIS-PILAKI)

500 gram diepvries-inktvis
2 uien
3 worteltjes
1 flinke aardappel
1 kleine knolselderij
2 tomaten
6 teentjes knoflook
bosje peterselie
2½ deciliter olijfolie
1 theelepel suiker
zout
paprikapoeder


Laat de inktvis ontdooien. Pel de uien en snipper ze fijn. Maak de worteltjes, de knolselderij en de aardappel schoon en snijd alle groenten in stukjes. Was de tomaten, snijd ze van boven kruisgewijs in en dompel ze even in heet water. Trek er dan de velletjes af en snijd ze in stukjes. Schil de teentjes knoflook. Was de peterselie, sla hem droog en hak hem fijn. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui glazig. Voeg er dan de stukjes wortel aan toe en na 2 minuten de overige groenten. Breng alles op smaak met de suiker, wat zout en het paprikapoeder. Giet er 1½ deciliter water op en laat de groenten 25 minuten zachtjes koken. Voeg dan inktvis en de peterselie eraan toe en laat het gerecht nog 7 minuten smoren. Serveer de inktvis-Pilaki koud.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 50 / 30 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Melek Renan Atalay in De fijne Turkse keuken / Hubert Knich, Melek Renan Atalay

Kestaneli Hindi (Turkije)

KESTANELI HINDI (KALKOEN MET KASTANJES)

In de oven gebraden kalkoen is een ware delicatesse. In Turkije serveert men dit gerecht bij voorkeur met Nieuwjaar, gegarneerd met kastanjes.

2 worteltjes
2 aardappelen
2 uien
1 kalkoen van 2 kilogram
zout
sap van 1 citroen
peper
1½ theelepel paprikapoeder
1 kilogram kastanjes
2 - 3 eetlepels maïzena
2 eetlepels fijngehakte peterselie


Maak de worteltjes schoon en schil de aardappelen en de uien. Leg de kalkoen in een flinke pan, giet er royaal water over en voeg wat zout, de worteltjes, de aardappelen, de uien en het citroensap toe. Kook de kalkoen 30 minuten. Verwarm de oven voor op 200°C. Schep de kalkoen uit de pan en zeef de bouillon. Leg de kalkoen op de beboterde braadslede en wrijf hem in met zout, peper en het paprikapoeder. Zet de kalkoen voor een mooie bruine kleur 30 minuten in de oven. Begiet hem tijdens het bakken regelmatig met wat vocht uit de braadslede. Kerf de kastanjes van boven kruisgewijs in en leg ze 15 minuten op aluminiumfolie bij de kalkoen. Neem de kastanjes uit de oven, laat ze wat afkoelen en pel ze. Verhit ½ liter bouillon en bind de vloeistof met de met wat water aangeroerde maïzena. Leg de kalkoen in een ovenvaste schaal en houd hem in de oven warm. Leg de kastanjes in de braadslede, giet er 2½ deciliter bouillon bij en laat ze in de oven in 15 minuten gaar worden. Leg de kastanjes om de kalkoen en giet de saus erover. Strooi tot slot nog wat peterselie over de kalkoen.

4 - 6 personen

voor- / bereidingstijd : 90 / 60 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : İlknur Üstün in De fijne Turkse keuken / Hubert Knich, Melek Renan Atalay

Hibeş (Antalya, Turkije)

HIBEŞ (SESAMPUREE)

Hibeş is een specialiteit uit Antalya voor de rakitafel. U kunt dit gerecht garneren met zwarte of groene olijven of met zoetzure augurken.

3 teentjes knoflook
2 kopjes tahin (sesampasta)
2 theelepels komijn
1 theelepel milde paprikapoeder
sap van 2 citroenen
4 - 5 eetlepels olie
zout


Roer de gepelde en uitgeperste teentjes knoflook door de tahin en meng er daarna de komijn en paprikapoeder door. Giet er vervolgens al roerend het citroensap druppelsgewijs bij. Breng het geheel op smaak met wat zout. Schep het mengsel in een schaal. Roer de paprikapoeder door de olie en giet de olie over de puree.

4 personen

bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Antalya, Turkije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Fadime Gürler in De fijne Turkse keuken / Hubert Knich, Melek Renan Atalay

Patates Salatasi (Turkije)

PATATES SALATASI (AARDAPPELSALADE)

In de Turkse keuken geeft men de voorkeur aan grote aardappelen. Ze worden op dezelfde manier als bij ons gekookt in water met wat zout.

8 - 10 middelgrote aardappelen
zout
2 uien
1 eetlepel mosterd
2 - 3 eetlepels azijn
2 - 3 eetlepels olijfolie
1 theelepel peper
1 theelepel milde paprikapoeder
1 eetlepel fijngehakte muntblaadjes


Boen de aardappelen goed schoon en kook ze daarna in water met wat zout in 20 minuten gaar. Pel de uien en snijd ze in ringen. Strooi er wat zout over en laat ze zo staan. Verwijder na enige tijd het zout en het vocht met keukenpapier. Roer voor de saus de mosterd, de azijn, de olie, 1 theelepel zout, de peper en de paprika door elkaar in de slabak. Pel de aardappelen, snijd ze in stukjes en leg ze in de slabak. Schep de stukjes aardappel goed door de saus en meng er tot slot de ringen ui en de blaadjes munt door.

4 - 6 personen

voor- / bereidingstijd : 45 / 20 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : salade

bron : Gisela Sert in De fijne Turkse keuken / Hubert Knich, Malik Renan Atalay

Mayonezli Havuç (Turkije)

MAYONEZLI HAVUÇ (WORTELTJES MET MAYONAISE)

500 gram worteltjes
2 theelepels zout
2 theelepels suiker
2 - 3 eetlepels mayonaise
3 - 4 eetlepels melk
1 theelepel mosterd
1 theelepel peper
bosje dille
bosje peterselie
3 - 4 lente-uitjes


Schrap en was de worteltjes en snijd ze in plakjes. Breng ½ liter water met het zout en de suiker aan de kook en kook de plakjes wortel hierin 15 minuten. Roer voor de saus de mayonaise en de melk door elkaar en breng de saus op smaak met de mosterd, de peper en wat zout. Was de dille en trek de blaadjes van de steeltjes. Was de peterselie, verwijder de stelen en hak de blaadjes fijn. Snipper de schoongemaakte lente-uitjes fijn. Roer de kruiden door de mayonaise. Laat de worteltjes op een vergiet uitlekken en wat afkoelen, en schep ze nog lauwwarm door de mayonaise.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 25 / 15 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : İsmail Çamlik in De fijne Turkse keuken / Hubert Knich, Melek Renan Atalay