ASAM LAKSA PENANG (MIE-SOEP PENANG)
Deze zure, geurige Penang-versie van Laksa heeft een sterke vissmaak.
600 gram ikan kembong (kleine makreel)
1½ liter water
5 eetlepels tamarindepulp, geweekt en uitgeperst
2 wilde gemberknoppen, gesneden
3 takjes daum kesum, gesneden
½ - 1 eetlepel suiker
600 gram verse laksa (rijstemeelmie)
KRUIDENPASTA
5 sjalotjes
2 steeltjes citroengras
2½ centimeter verse kurkuma
3 gedroogde rode pepers, geweekt in warm water
6 verse rode pepers
1 theelepel gedroogde garnalenpasta
GARNITUUR
1 komkommer, geschild en gehakt
6 takjes daum kesum, gesneden
paar takjes munt, gescheurd
3 grote rode uien, gesneden
3 rode pepers, gesneden
½ verse ananas, in stukken
schaaltje hay koh (zwarte garnalenpasta), opgelost in warm water
Sudder de schoongemaakte vis gaar. Haal de vis uit de pan en haal het vlees van de graat. Breek met de hand de vis in stukjes. Zeef de bouillon en schenk hem in een grote pan met e vis, tamarindesap, gemberknoppen, daum kesum en suiker.
Maal de ingrediënten voor de kruidenpasta fijn en voeg bij de visbouillon. 20 – 30 Minuten sudderen.
Bereid alle garnituur-ingrediënten. Blancheer de mie in kokend water. Laten uitlekken en over 6 kommetjes verdelen. Schenk de bouillon over de mie en garneer elk kommetje. Serveer de zwarte garnalenpasta apart, zodat de gasten zelf kunnen nemen. De smaak is vrij sterk.
6 personen
gebied : Penang, Maleisië
gerechtsoort : soep
bron : Maleisië : Oorspronkelijke recepten uit de smeltkroes van Azië / Recepten van de koks van het Bon Ton Restaurant, Kuala Lumpur en Jonkers Restaurant, Malakka, gefotografeerd door Luca Invernizzi Tettoni
zondag 16 juli 2023
Currypasteitjes (Maleisië)
CURRYPASTEITJES
Een inmiddels klassiek geworden gerecht. Deze van oorsprong Indiase lekkernij is vandaag de dag in trek bij elke Maleisiër.
VULLING
5 eetlepels olie
1 middelgrote rode of gewone ui, fijngehakt
1½ theelepel kurma-poeder of kipcurrypoeder
2 theelepels vlees- of kipcurrypoeder
1 theelepel peperpoeder
½ theelepel kurkuma
200 gram gebakken kip, in kleine blokjes gesneden
2 grote aardappels, gekookt en in kleine blokjes gesneden
1½ theelepel suiker
½ theelepel zwarte peper
½ theelepel zout
PASTEITJES
500 gram bloem
150 gram boter
200 milliliter water
½ theelepel zout
Maak eerst de vulling: Verhit de olie en bak de ui zachtjes goudbruin. Voeg de curry-, peper- en kurkumapoeder toe en bak zachtjes. Voeg de kip, aardappels, suiker, peper en zout toe en kook alles 5 minuten. Goed mengen en laten afkoelen.
Voor de pasteitjes de bloem met e boter, water en zout mengen en goed kneden. Een half uur laten staan. Snijd het deeg in rondjes van 8 centimeter doorsnee. Leg een eetlepel van de vulling in het midden. Vouw het pasteirondje dubbel tot een halve cirkel en plooi de randjes. Frituur de pasteitjes goudbruin.
4 - 6 personen
gebied : Maleisië
gerechtsoort : snack
bron : Maleisië : Oorspronkelijke recepten uit de smeltkroes van Azië / Recepten van de koks van het Bon Ton Restaurant, Kuala Lumpur en Jonkers Restaurant, Malakka, gefotografeerd door Luca Invernizzi Tettoni
Een inmiddels klassiek geworden gerecht. Deze van oorsprong Indiase lekkernij is vandaag de dag in trek bij elke Maleisiër.
VULLING
5 eetlepels olie
1 middelgrote rode of gewone ui, fijngehakt
1½ theelepel kurma-poeder of kipcurrypoeder
2 theelepels vlees- of kipcurrypoeder
1 theelepel peperpoeder
½ theelepel kurkuma
200 gram gebakken kip, in kleine blokjes gesneden
2 grote aardappels, gekookt en in kleine blokjes gesneden
1½ theelepel suiker
½ theelepel zwarte peper
½ theelepel zout
PASTEITJES
500 gram bloem
150 gram boter
200 milliliter water
½ theelepel zout
Maak eerst de vulling: Verhit de olie en bak de ui zachtjes goudbruin. Voeg de curry-, peper- en kurkumapoeder toe en bak zachtjes. Voeg de kip, aardappels, suiker, peper en zout toe en kook alles 5 minuten. Goed mengen en laten afkoelen.
Voor de pasteitjes de bloem met e boter, water en zout mengen en goed kneden. Een half uur laten staan. Snijd het deeg in rondjes van 8 centimeter doorsnee. Leg een eetlepel van de vulling in het midden. Vouw het pasteirondje dubbel tot een halve cirkel en plooi de randjes. Frituur de pasteitjes goudbruin.
4 - 6 personen
gebied : Maleisië
gerechtsoort : snack
bron : Maleisië : Oorspronkelijke recepten uit de smeltkroes van Azië / Recepten van de koks van het Bon Ton Restaurant, Kuala Lumpur en Jonkers Restaurant, Malakka, gefotografeerd door Luca Invernizzi Tettoni
Peper-gembersaus (Maleisië)
PEPER-GEMBERSAUS
6 rode pepers, grof gehakt
3 centimeter gember, gehakt
4 teentjes knoflook
150 milliliter water
2 theelepels zout
5 eetlepels suiker
5 eetlepels limoensap
1 theelepel sesamolie
Meng pepers, gember, knoflook en water. Kruid dit mengsel met zout, suiker, limoensap en sesamolie.
4 - 6 personen
gebied : Maleisië
gerechtsoort : saus
bron : Maleisië : Oorspronkelijke recepten uit de smeltkroes van Azië / Recepten van de koks van het Bon Ton Restaurant, Kuala Lumpur en Jonkers Restaurant, Malakka, gefotografeerd door Luca Invernizzi Tettoni
6 rode pepers, grof gehakt
3 centimeter gember, gehakt
4 teentjes knoflook
150 milliliter water
2 theelepels zout
5 eetlepels suiker
5 eetlepels limoensap
1 theelepel sesamolie
Meng pepers, gember, knoflook en water. Kruid dit mengsel met zout, suiker, limoensap en sesamolie.
4 - 6 personen
gebied : Maleisië
gerechtsoort : saus
bron : Maleisië : Oorspronkelijke recepten uit de smeltkroes van Azië / Recepten van de koks van het Bon Ton Restaurant, Kuala Lumpur en Jonkers Restaurant, Malakka, gefotografeerd door Luca Invernizzi Tettoni
Mango Kerabu (Maleisië)
MANGO KERABU (PITTIGE MANGO MET MUNT)
1 grote rijpe mango (500 gram), geschild
4 muntblaadjes, grof gehakt
4 korianderblaadjes, grof gehakt
PEPERSAUS
5 rode pepers, grof gehakt
150 milliliter water
3 eetlepels suiker
150 milliliter witte azijn
1 theelepel zout
Meng voor de pepersaus de pepers met water. Voeg de overige ingrediënten toe en breng aan de kook. Van het vuur halen en laten afkoelen.
Snijd de mango in blokjes en meng hem met munt, koriander en de afgekoelde pepersaus. Direct serveren
4 - 6 personen
gebied : Maleisië
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Maleisië : Oorspronkelijke recepten uit de smeltkroes van Azië / Recepten van de koks van het Bon Ton Restaurant, Kuala Lumpur en Jonkers Restaurant, Malakka, gefotografeerd door Luca Invernizzi Tettoni
1 grote rijpe mango (500 gram), geschild
4 muntblaadjes, grof gehakt
4 korianderblaadjes, grof gehakt
PEPERSAUS
5 rode pepers, grof gehakt
150 milliliter water
3 eetlepels suiker
150 milliliter witte azijn
1 theelepel zout
Meng voor de pepersaus de pepers met water. Voeg de overige ingrediënten toe en breng aan de kook. Van het vuur halen en laten afkoelen.
Snijd de mango in blokjes en meng hem met munt, koriander en de afgekoelde pepersaus. Direct serveren
4 - 6 personen
gebied : Maleisië
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Maleisië : Oorspronkelijke recepten uit de smeltkroes van Azië / Recepten van de koks van het Bon Ton Restaurant, Kuala Lumpur en Jonkers Restaurant, Malakka, gefotografeerd door Luca Invernizzi Tettoni
Pepersaus (Maleisië)
PEPERSAUS
5 rode pepers, grof gehakt
150 milliliter water
3 eetlepels suiker
150 milliliter witte azijn
1 theelepel zout
Meng de pepers met water. Voeg de overige ingrediënten toe en breng aan de kook. Van het vuur halen en laten afkoelen.
4 - 6 personen
gebied : Maleisië
gerechtsoort : saus
bron : Maleisië : Oorspronkelijke recepten uit de smeltkroes van Azië / Recepten van de koks van het Bon Ton Restaurant, Kuala Lumpur en Jonkers Restaurant, Malakka, gefotografeerd door Luca Invernizzi Tettoni
5 rode pepers, grof gehakt
150 milliliter water
3 eetlepels suiker
150 milliliter witte azijn
1 theelepel zout
Meng de pepers met water. Voeg de overige ingrediënten toe en breng aan de kook. Van het vuur halen en laten afkoelen.
4 - 6 personen
gebied : Maleisië
gerechtsoort : saus
bron : Maleisië : Oorspronkelijke recepten uit de smeltkroes van Azië / Recepten van de koks van het Bon Ton Restaurant, Kuala Lumpur en Jonkers Restaurant, Malakka, gefotografeerd door Luca Invernizzi Tettoni
Gebakken sjalotjes (Maleisië)
GEBAKKEN SJALOTJES
200 gram sjalotjes
1 liter olie
Week de sjalotjes 5 minuten in zout water. Schillen en dun snijden. Laat de sjalotjes uitlekken en droog ze goed op een doek. Verhit de olie in een wok en bak de sjalotjes op middelhoog vuur goudbruin.
Haal de sjalotjes uit de pan, laat ze uitlekken en afkoelen. In een luchtdicht bakje bewaren. Voeg geen zout toe; daar worden de sjalotjes zacht van.
4 - 6 personen
gebied : Maleisië
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Maleisië : Oorspronkelijke recepten uit de smeltkroes van Azië / Recepten van de koks van het Bon Ton Restaurant, Kuala Lumpur en Jonkers Restaurant, Malakka, gefotografeerd door Luca Invernizzi Tettoni
200 gram sjalotjes
1 liter olie
Week de sjalotjes 5 minuten in zout water. Schillen en dun snijden. Laat de sjalotjes uitlekken en droog ze goed op een doek. Verhit de olie in een wok en bak de sjalotjes op middelhoog vuur goudbruin.
Haal de sjalotjes uit de pan, laat ze uitlekken en afkoelen. In een luchtdicht bakje bewaren. Voeg geen zout toe; daar worden de sjalotjes zacht van.
4 - 6 personen
gebied : Maleisië
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Maleisië : Oorspronkelijke recepten uit de smeltkroes van Azië / Recepten van de koks van het Bon Ton Restaurant, Kuala Lumpur en Jonkers Restaurant, Malakka, gefotografeerd door Luca Invernizzi Tettoni
Abonneren op:
Posts (Atom)