maandag 14 augustus 2017

Bhoona (Zuid-Azië)

BHOONA

675 gram witvis
6 eetlepels bakolie
1 grote grof gehakte ui
1,5 centimeter geschilde en grof gehakte gemberwortel
2 - 4 teentjes knoflook, grof gehakt
½ theelepel kurkuma
¼ theelepel chilipoeder
1 theelepel gemalen koriander
½ theelepel garam masala
een klein blikje gepelde tomaten
1,5 deciliter warm water
120 gram diepgevroren doperwten
1 theelepel zout (of naar smaak)
1 eetlepel gehakte korianderblaadjes


Verwijder de schubben van de vis, was en droog de vis en snijd er stukken van 2,5 x 5 centimeter van. Verhit twee eetlepels olie in een grote, liefst gietijzeren braadpan op een zacht vuur. Zet het vuur wat hoger en bak de stukjes vis snel bruin. Zorg ervoor dat u niet te veel stukjes vis tegelijk in de pan doet. Leg de gebakken vis op een stuk keukenpapier. Meng ui, knoflook en gember in een blender tot een glad mengsel. Verhit de rest van de olie in een brede, ondiepe pan. Fruit het uimengsel gedurende 3 tot 4 minuten. Voeg kurkuma, chilipoeder, koriander en garam masala toe en laat deze ingrediënten 4 minuten meebakken. Blijf goed roeren en voeg af en toe een eetlepel vocht van de tomaten uit het blikje toe zodat de kruiden niet aanbranden. Voeg vervolgens de tomaten een voor een toe, samen met de rest van het vocht uit het blik. Druk de tomaten met een lepel doormidden en bak ze mee tot alles goed vermengd is. Voeg het water, e erwten en het zout toe. Breng het geheel aan e kook en voeg de vis toe. Doe het deksel op de pan en laat de vis 5 tot 6 minuten stoven. Haal de pan van het vuur en bestrooi de visschotel met de korianderblaadjes.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 15 - 20 / 30 - 35 minuten

gebied : Zuid-Azië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Koken met curry’s : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Judith Ferguson, Lalita Ahmed en Clare Leighton