dinsdag 15 september 2015

Tajine el Hanout (Algerije)

TAJINE EL HANOUT (LAMSSTOOFPOT)

1 kilogram lamsvlees met bot
3 grote uien
8 tenen knoflook
2 eetlepels ras el hanout
4 zakjes saffraan
olijfolie
bosje koriander
bosje peterselie
3 takjes tijm
3 middelgrote aardappelen
4 artisjokkenbodems
2 kleine courgettes
100 gram gekookte tuinbonen of boterbonen
zout
versgemalen zwarte peper


Snijd het vlees in grote stukken. Pel de uien en de knoflook en snijd ze grof. Doe alles in een soeppan en voeg de ras el hanout en de saffraan toe. Giet er een flinke scheut olijfolie bij en zet de pan op hoog vuur. Snijd een halve bos koriander en een halve bos peterselie in stukken en doe deze met een theelepel zwarte peper en de takjes tijm in de pan. Laat de pan een kleine 10 minuten op hoog vuur staan en roer regelmatig om. Voeg 2½ liter water toe, zet een deksel op de pan en breng de inhoud aan de kook. Draai zodra het water kookt het vuur laag en laat het geheel 45 minuten zachtjes pruttelen. Roer regelmatig om. Zet een zeef op een schone pan en giet de tajine erdoor, zodat een heldere vloeistof overblijft. Haal de stukken lamsvlees uit de zeef. (De inhoud van de zeef wordt niet meer gebruikt.) Schil de aardappelen. Snijd de aardappelen en artisjokkenbodems in blokjes. Was de courgettes, snijd ze overlangs doormidden en daarna in brede repen. Breng de heldere tajine weer langzaam aan de kook, voeg de voorbereide aardappelen, groenten en 2 eetlepels zout toe en laat de tajine 15 minuten sudderen. Schep het vlees erdoor en laat de tajine nog 10 minuten op laag vuur staan. Geef couscous bij de tajine.

6 personen

bereidingstijd : 1 uur 30 minuten

gebied : Algerije
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Raïnaraï : De nomadische keuken van Algerije / Laurent Khellout