zaterdag 28 november 2015

Mbatata (Malawi)

MBATATA (ZOETE-AARDAPPELKOEKJES)

2 kleine zoete aardappels
80 gram boter, plus extra voor het invetten
50 milliliter melk
2 eieren
geraspte schil van 1 schoon geschrobde citroen
50 gram suiker, plus extra voor het bestrooien
½ theelepel zout
150 gram bloem, plus extra voor het kneden en het vormen van de koekjes
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel kaneelpoeder
50 gram walnoten, grof gehakt


Doe de zoete aardappels in een pan en schenk daar 5 centimeter water in. Breng aan de kook en kook de zoete aardappels gaar. Giet ze af, laat ze iets afkoelen en pel ze. Stamp ze dan met de boter en de melk. Klop de eieren en roer de helft van het ei, de citroenrasp, de suiker en het zout door de puree. Zeef nu de bloem, het bakpoeder en de kaneel erboven en meng alles grondig. Meng drie kwart van de walnoten door de puree; bewaar de rest om de koekjes te garneren. Maak er een zacht deeg van, dek dit af en leg het 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 160°C. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, kneed het en rol het uit tot een dikte van 1½ centimeter. Steek er vormpjes uit en leg deze op een ingevette bakplaat. Bestrijk de koekjes met het resterende ei, bestrooi ze met een beetje suiker en garneer elk koekje met een stukje walnoot. Bak ze in het midden van de oven in 40 minuten goudbruin. Laat de koekjes afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte trommel.

32 koekjes

gebied : Malawi
gerechtsoort : gebak

bron : Het nieuw Afrikaans kookboek / Ingmar Niezen & Sean Fitzpatrick

Bananenchips (Tanzania)

BANANENCHIPS

Bananenchips zijn populair bij jong en oud. In Afrika worden meer bananenchips dan aardappelchips gegeten!

2 bijna rijpe bakbananen of bananen
zout en peper naar smaak
plantaardige olie om in te bakken


Pel de (bak)bananen en snijd ze in dunne plakjes. Voeg zout en peper naar smaak toe. Bak ze in de zeer hete olie knapperig (en niet noodzakelijk goudbruin). Schep ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Warm of koud serveren met een aperitief.

4 personen

land : Tanzania
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner

Pomba ya N'Dizi (Tanzania)

POMBE YA N’DIZI (BANANENWIJN)

Ja, u kunt wijn maken van bakbananen of bananen! Dit speciale recept vraagt bakbananen en het betekent letterlijk ‘alcohol met bananen’ (spreek uit als ‘pom-bej ja ndie-zi’). Het is een heerlijke drank, die na drie maanden gedronken kan worden. Ik laat hem liever iets langer staan - een maand of zes - zodat de wijn kan rijpen en een sterkere smaak krijgt.

7 zeer rijpe bakbananen of bananen, gepeld en in dunne plakjes
6 l water
2 kg suiker
4 x 2,5 cm brede reepjes zachte toost
15 g (1 eetlepel) verse gist


Kook de (bak)bananen 20 minuten in het water, zeef ze dan en voeg de suiker aan de vloeistof toe. Zet dit koud.
Bestrijk beide kanten van ieder stukje toost met verse gist en leg die in de gezeefde vloeistof. Leg een katoenen doek losjes over de kan en zet deze een week weg op een koele, veilige plaats.
Zeef de vloeistof na 1 week weer en bewaar hem dan 3 weken in een luchtdicht vat. Maak dat open en zeef de vloeistof voor de derde keer. Bewaar hem dan weer 1 maand in een afgesloten vat.
Maak dit ten slotte voor de vierde en laatste keer open en bottel de vloeistof dan als wijn. Zet er een kurk op. De wijn kan nu worden gekoeld en gewoon geserveerd worden. Hoe langer hij echter bewaard wordt, des te voller zal de smaak zijn; dus serveer deze wijn als het u schikt. Persoonlijk vind ik dat de wijn 3 tot 6 maanden moet staan.

24 - 28 personen

land : Tanzania
gerechtsoort : drank

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner

Carrot Sambaro (Tanzania)

CARROT SAMBARO (PITTIGE WORTELTJES)

De vroegere president Julius Nyerere, degene die in de jaren zestig het type socialisme van het pas onafhankelijk geworden Tanzania bedacht heeft, is in 1995 truggetreden tijdens de eerste verkiezingen waaraan meerdere partijen deelnamen. Hij vreesde dat Zanzibar zich zou afscheiden van het vasteland van Tanzania, waardoor de Verenigde Republiek Tanzania uiteen zou vallen. De kruidnagelteelt op Zanzibar is verantwoordelijk voor 90 procent van de buitenlandse handel van Tanzania en op het vasteland produceert men het grootste deel van de voedingsmiddelen voor de bevolking zelf.

olie
1 theelepel mosterdzaad
½ theelepel kurkuma
1 teentje knoflook, fijngehakt
½ groene chilipeper, van de zaadjes ontdaan en in dunne ringen gesneden
250 g wortels, in plakjes gesneden en halfgaar gekookt
zout
evt. ½ theelepel suiker
scheutje citroen- of limoensap


Verhit een beetje olie in een pan met een dikke bodem en roerbak het mosterdzaad heel even. Voeg de kurkuma, knoflook en chilipeper toe en fruit alles nog 1 minuut op een matige warmtebron.
Schep de halfgaar gekookte wortels door het specerijmengsel, voeg wat zout en eventueel de suiker toe en meng alles goed door. Dek de pan af en laat alles 5 minuten stoven.
Bedruppel de wortels vlak voor het opdienen met het citroen- of limoensap.

voor 4 personen

land : Tanzania
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Verandering van spijs / Troth Wells

Bonen met kokos (Tanzania)

BONEN MET KOKOS

Afrikaanse pindaboeren zijn zeer vindingrijk en organische recycling is maar een van de aspecten hiervan: De Bukabo-mensen van Tanzania brengen gras en riet uit het moeras naar hun akkers en gebruiken dat als een soort mest voor de verarmde grond. De meeste Tanzanianen verbouwen basisvoedsel zoals cassave, sorghum, maïs, gierst en rijst in het stroomgebied van de rivier de Rufiji.

1 - 2 eetlepels olie
1 teentje knoflook, zeer fijn gehakt
2 theelepels kurkuma
50 g santen, gemengd met 125 ml kokend water
1 - 2 kruidnagelen, gemalen
350 g gedroogde bonen of kikkererwten, geweekt en gaar gekookt
1 tomaat, fijngehakt
zout en peper


Verhit de olie en fruit de knoflook, roer de kurkuma en kruidnagelen erdoor en laat deze 2 minuten meefruiten. Voeg de gekookte bonen of kikkererwten en de tomaat aan het knoflookmengsel toe en giet de kokosoplossing eroverheen. Breng het geheel aan de kook, zet de warmtebron wat lager en laat het gerecht 10 minuten zachtjes doorkoken. Controleer de smaak en dien op met gekookte rijst of maïspap.

4 personen

land : Tanzania
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells

Groentesoep met kokos en pinda (Zanzibar, Tanzania)

GROENTESOEP MET KOKOS EN PINDA

olie om in te bakken
1 grote ui, fijngesneden
2 theelepels knoflookpasta (of 4 tenen knoflook, geperst)
2 theelepels kerriepoeder
4 flinke eetlepels pindakaas
2 eetlepels bruine suiker
3 eetlepels zoete chilisaus
2 eetlepels citroensap
1 blikje kokosmelk (of 1/3 blok kokoscrème)
1 bouillonblokje (tuinkruiden)
500 g gemengde groente in stukjes gesneden (bijvoorbeeld wortel, bloemkool, courgette, spitskool, aardappel, paprika, erwten)
4 eetlepels verse koriander of peterselie


Zet een ruime hoeveelheid water op om die straks kokend bij de soep te doen.
Verwarm de olie in een grote soeppan en bak de uien, knoflook en kerriepoeder tot de uien zacht zijn. Roer geregeld om plakken te voorkomen.
Voeg vervolgens toe: pindakaas, suiker, chilisaus, citroensap, kokosmelk, bouillonblokje en wat kokend water, en roer dit tot een kruidige saus.
Voeg anderhalve liter kokend water toe, de gesneden groente en laat het geheel zachtjes koken tot de groente gaar is.
Proef de soep en voeg naar smaak zout en peper toe. Decoreer vlak voor het opdienen met verse koriander of peterselie.
Met dit recept kunt u ook een groentecurry maken. U kookt de groente kort voor en voegt nu maar 1 kop water toe.

4 personen

land : Tanzania (Zanzibar)
gerechtsoort : soep

bron : De smaak van Zanzibar / Karin Schreuder

Mboga ya Maboga (Tanzania)

MBOGA YA MABOGA (POMPOENBLADEREN IN ROOM)

Tanzanianen zijn veel flexibeler in het gebruik van ingrediënten, mogelijk door de invloed van andere keukens. Niet alleen vermengen ze veel vaker allerlei voedingsmiddelen op een manier die totaal anders is dan in de rest van het continent, maar ze gebruiken bijvoorbeeld ook delen van planten die elders waardeloos zijn. Zoals in deze delicatesse (spreek uit als ‘mbo-ga ja ma-bo-ga’), waarin de pompoenplant uit Centraal en Zuid-Tanzania verwerkt is.

500 g pompoenbladeren
8 pompoenbloemen, zorgvuldig gewassen
15 ml (1 eetlepel) plataardige olie
1 grote ui, gehakt
5 g (1 theelepel) kurkuma
1 rode Spaanse peper (desgewenst)
1 grote tomaat, ontveld en fijngesneden
zout naar smaak
60 ml (4 eetlepels) dikke room of slagroom


Was de pompoenbladeren en de -bloemen en verwijder vezelige en stekelige delen. Snijd de bladeren fijn, blancheer ze 5 minuten in kokend water met zout, laat ze goed uitlekken en houd ze apart.
Verhit de olie in een pan en fruit de ui hierin glazig, maar niet bruin. Voeg kurkuma, Spaanse peper, tomaat en zout toe. Temper de warmtebron en laat het onder regelmatig roeren zachtjes pruttelen tot de tomaat gaar is.
Voeg de pompoenbladeren en de room aan het mengsel toe en laat het nog eens 10 minuten bij lage temperatuur koken. Roer dan de pompoenbloemen erdoor en kook deze nog eens 5 minuten mee.
Neem de pan van de warmtebron en laat het gerecht met een deksel op de pan 3 tot 4 minuten staan. Schep de bloemen eruit en schik deze decoratief op de stoofschotel. Warm opdienen bij ugali en stoofschotel of bij rijst en stoofschotel.

4 personen

land : Tanzania
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner

Koude bananenroom (Tanzania)

KOUDE BANANENROOM

Met zoveel Tanzaniaanse recepten voor bananen of bakbananen zou u er bijna een hele maaltijd mee kunnen maken! Bananensoep en stoofschotel van banaan en kokos met daarna koude bananenroom. Eigenlijk is dit een vanillevla met eieren, vermengd met geslagen room, suiker, geprakte bananen en een aroma, die vervolgens wordt ingevroren.
In de hoger gelegen gebieden van Afrika, waar men geen koelkast heeft, wordt een dergelijk nagerecht afgedekt en gewoon ’s nachts buiten gezet. Bij dageraad wordt het weer binnengehaald, met een doek afgedekt en dan bewaard in een koel, donker deel van het huis tot het tijd is om het te serveren.

EIERVLA
250 milliliter melk
2 eieren
30 gram (2 eetlepels) poedersuiker
2 - 3 druppels vanille-essence

BANANENROOM
eiervla (zie boven)
2 zeer rijpe bannen, flink geprakt
15 gram (1 eetlepel) suiker (desgewenst)
250 milliliter geslagen room
3 - 4 druppels voedselkleurstof naar keuze


Verhit de melk tot deze net niet kookt. Breek de eieren in de hete melk, voeg suiker en vanille-essence toe en klop of sla hier een romig mengsel van. Laat het dan zachtjes pruttelen bij zeer lage temperatuur, maar blijf voortdurend roeren tot het de dikte van een gladde custardvla heeft. Neem de pan van de warmtebron en houd deze apart.
Vermeng de eiervla met de geprakte bananen en extra suiker. Klop de slagroom en de voedselkleurstof erdoor. Doe het mengsel over in een schaaltje en vries dit in. Garneren en serveren met verse plakjes banaan in fantasievorm gesneden.

4 personen

land : Tanzania
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner

Sesambrood (Tanzania)

SESAMBROOD

225 g bloem
225 g volkorenmeel
1½ theelepel zout
25 g verse gist
5 dl lauwwarm water
1 ei
olie om in te vetten
sesamzaad
boter


Meng bloem, meel en zout in een grote kom. Laat de gist oplossen in een kleine kom met een beetje lauwwarm water. Voeg hieraan het ei toe en klop dit los met een vork. Voeg het gistmengsel toe aan het meelmengsel. Kneed alles tot een zacht en licht deeg. Gebruik een pollepel als het deeg te kleverig is. Laat het deeg afgedekt op een warme plaats rijzen tot het dubbele volume. Verhit een koekenpan en vet hem in met olie. Neem 1/8 van het deeg en vorm er met uw hand in de pan een plat brood van circa 2½ cm dik van. Strooi er sesamzaad over en klop dit zachtjes in het deeg. Bak het brood een paar minuten aan de onderkant en plaats het vervolgens onder de grill tot de bovenkant goudbruin en gaar is. Intussen kunt u vast het volgende brood in de pan bakken. Bestrijk de warme broden aan de bovenkant met wat boter. Serveer de broden warm of koud.

Voor 8 platte broden.

land : Tanzania
gerechtsoort : brood

bron : Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai

Stokviscurry (Tanzania)

STOKVISCURRY

450 g stokvis, in water geweekt
3 eetlepels arachideolie
1 ui, fijngehakt
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 grote groene paprika, zaadlijsten verwijderd, kleingesneden
2 aardappelen, geschild, in blokjes
4 tomaten, ontveld en kleingesneden
1 theelepel gemalen korianderzaad
snufje chilipoeder
zout en zwarte peper naar smaak
4 eetlepels gebrande pinda’s, grofgehakt
vers korianderblad


Laat e stokvis minstens 3 uur weken. Spoel hem goed af en laat hem uitlekken. Doe de vis in een pan, overgiet hem met water en breng dit aan de kook. Laat de vis 10 minuten koken en giet hem af. Verwijder het vel en de graten. Snijd de vis klein. Verhit de olie in een zware pan en bak uitjes, knoflook en groene paprika tot ze zacht zijn. Voeg aardappelen, tomaten en specerijen toe en laat alles 5 minuten sudderen. Voeg de pinda’s en stukjes vis toe en laat alles sudderen tot vis en groenten gaar zijn. Bestrooi met korianderblad. Serveer hierbij rijst.

4 personen

land : Tanzania
gerechtsoort : visgerecht

bron : Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai

Kip pilaf (Tanzania)

KIP PILAF

½ middelgrote kip, uitgebeend en in stukken gesneden
2 theelepels gemengde specerijen (gemalen kaneel, gember en foelie)
2 theelepels chilipoeder
zout naar smaak
1 eetlepel tomatenpuree
2 eetlepels boter
250 g verse tomaten, ontveld en in plakken
1 middelgrote ui, gesnipperd
½ liter water
500 g bruine rijst
50 g erwten


Was de kipdelen, droog ze en kruid ze met de gemengde specerijen, chilipoeder, zout en tomatenpuree. Smelt de boter in een pan en braad de kip licht aan, evenals de tomaten en de ui. Giet een halve liter water bij deze ingrediënten en laat het geheel 20 minuten sudderen.
Was de rijst, laat deze uitlekken en doe de rijst bij de kip. Giet er zo nodig een scheutje water bij en laat het geheel op een zachte warmtebron koken tot de rijst gaar is. Was de erwtjes, giet ze af en strooi ze over de rijst. Laat ze 10 minuten meestomen. Dien de rijst flink warm op en garneer het gerecht met de stukken kip.

6 personen

land : Tanzania
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Kuku na Nazi (Tanzania)

KUKU NA NAZI (KOKOSKIP)

1 kilo kip, in stukken, ontveld
60 g boter
2½ dl water
2 middelgrote uien, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 theelepel fijngehakte gemberwortel
1 eetlepel currypoeder
2 eetlepels bloem
3¾ dl kokosmelk
2 kleine ananassen
1 papaja, geschild, in blokjes
50 g geroosterde kokos


Verhit 30 g boter in een grote, zware pan en braad de stukken kip lichtbruin aan. Voeg het water toe en laat de kip zachtjes gaar stoven. Laat de resterende boter smelten in een andere pan en bak hierin uitjes, knoflook en gember 10 minuten op laag vuur. Voeg currypoeder toe en bak nog 1 minuut. Schep bloem en kokosmelk er geleidelijk door. Breng op smaak met zout. Laat dit 15 minuten zachtjes sudderen, onder af en toe roeren. Snijd de ananassen overlangs doormidden. Schep het vruchtvlees voorzichtig uit de schil (houd de schil heel). Snijd het vruchtvlees in blokjes. Schep in elke halve schil een laag ananas en papaja en vervolgens wat currysaus. Verwarm de ananasbakjes in een matig warme oven. Vul de ananasbakjes verder met kip en schep hierover de rest van de currysaus. Bestrooi met kokos. Serveer hierbij rijst en chutney.

voor 6 personen

land : Tanzania
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai

Eiermie met kofta's in rode saus (Zanzibar, Tanzania)

EIERMIE MET KOFTA’S IN RODE SAUS

1 pak eiermie, gekookt volgens gebruiksaanwijzing en afgegoten
5 eieren, hard gekookt, gepeld, door midden gesneden en ontdaan van de dooier
500 gram gehakt
1 theelepel (fijngestampte) chilipepers
halve bos verse koriander (of peterselie)
1 ui, fijngesneden
½ theelepel zwarte peper
1 theelepel zout
½ theelepel (gekneusd) komijnzaad
1 theelepel knoflookpasta (of 2 tenen knoflook, geperst)
1 theelepel gemberpasta (of 1 cm gemberwortel, fijngesneden)
margarine of olie om in te bakken


Meng het gehakt met de chilipeper, korianderblad, ui, zwarte peper, zout, komijnzaad, knoflook en gember.
Vul ieder half ei met het rauwe, gekruide gehakt en plaats deze in een goed ingevette ovenschotel. Bak het geheel op 200°C tot het gehakt mooi bruin is.
Voor de saus: verwarm de olie en bak er de uien in tot deze zacht zijn.
Voeg dan alle overige ingrediënten toe:tomatenpuree, knoflook, chilipoeder, kerrie, citroensap en zout. Roer geregeld, voeg wat water toe en laat het mengsel zachtjes pruttelen tot het een mooie saus is.
Neem een grote ronde schaal en plaats de mie er in ronde vormen op. Plaats de kofta’s in het midden van iedere ring mie. Schenk de saus zodanig op en om de kofta’s, dat het een smaakvol en kleurig geheel wordt.
Alledaags alternatief: Laat de eieren en de mie achterwege. Rol balletjes (kofta’s) van het gehakt en bak ze in de koekenpan. Serveer met de rode saus, rijst en gekookte groente.

4 personen

land : Tanzania (Zanzibar)
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De smaak van Zanzibar / Karin Schreuder

N'dizi ya na Nyama (Tanzania)

N’DIZI YA NA NYAMA (STOOFSCHOTEL VAN BANAAN EN KOKOS)

Er zijn heel veel Afrikaanse recepten waarin bananen of bakbananen worden gebruikt. Dit recept, n’dizi ya na nyama (spreek uit als ‘ndie-zi ja na n-jama’), komt uit de noordelijke, westerse en zuidelijke gebieden van Tanzania waar allerlei bananen groeien. In Afrika vormen bakbananen een massaproduct en ze worden bij voorkeur in de keuken gebruikt. Bakbananen kunnen worden vervangen door onrijpe bananen (rijpe bananen worden zelden gebruikt). Bakbananen zijn groter en dikker dan bananen en het is niet aan te raden om die rauw te eten.

250 ml water
zout en peper naar smaak
1 kg mager rundvlees in blokjes
30 ml (2 eetlepels) plantaardige olie
2 grote uien, fijngehakt
1 grote, rijpe tomaat, ontveld en fijngesneden
500 ml kokosmelk
5 stevige, groene bananen of bakbananen (hoeven niet rijp te zijn)
250 g erwten


Vul een pan met water en zout en kook hierin het vlees tot het zacht is. Zet dit dan apart. Verhit de olie in een pan en fruit de uien, maar laat ze niet bruin worden. Voeg de tomaten en het vleesmengsel toe en breng het op smaak met kruiden. Laat het geheel dan pruttelen tot de tomaten zacht zijn.
Voeg kokosmelk toe en blijf roeren tot het mengsel kookt. Pel de (bak)bananen en snijd ze in grote stukken. Voeg deze met de erwten aan het gerecht toe. Temper de warmtebron en laat het 10 tot 15 minuten pruttelen of zolang tot de (bak)bananen gaar, maar niet papperig zijn. De voedzame, stevige stoofschotel warm opdienen.

4 - 6 personen

land : Tanzania
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner

Krab in Zanzibarsaus (Zanzibar, Tanzania)

KRAB IN ZANZIBARSAUS

200 gram krabvlees (eventueel te vervangen door surimisticks)
olie om in te bakken
3 grote tomaten, fijngesneden (of 1 blik gepelde / gesneden tomaten)
2 uien, fijngesneden
2 theelepels knoflookpasta
1 theelepel kerriepoeder
½ theelepel chilipoeder
1 theelepel zout
1 blikje kokosmelk of 1/3 blok kokoscrème
zout naar smaak
peper naar smaak
citroensap naar smaak
vers koriander- of peterselieblad, ter decoratie


Verhit de olie en bak de uien tot ze zacht zijn.
Voeg knoflook, kerrie, chili en tomaten toe en laat even meebakken.
Voeg de kokos(melk) toe en naar smaak peper en zout en roer tot een mooie saus.
Voeg de krab toe en laat het gerecht nog 5 – 10 minuten zachtjes doorkoken.
Maak het gerecht af met citroensap (naar smaak) en verse groene blaadjes.

2 - 3 personen

gebied : Zanzibar, Tanzania
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : De smaak van Zanzibar / Karin Schreuder

Macedonische preistamppot (Griekenland)

MACEDONISCHE PREISTAMPPOT

500 g prei
water met zout
2 eetl. olie
50 g rijst (ongekookt)
500 g vleestomaten
3 paprika’s, rood en groen
zout
peper
paprikapoeder
sap van ½ citroen


De buitenste harde bladeren van de prei verwijderen; de prei onder stromend koud water zorgvuldig wassen en in stukken snijden. De tomaten kort in kokend water leggen, pellen, doormidden snijden, zaad en vocht verwijderen en het vruchtvlees in stukken snijden. De paprika’s doormidden snijden, schoonmaken, zaad en zaadlijsten verwijderen en de paprika’s in reepjes snijden.
De stukken prei in water met zout 5 minuten koken. De prei uit het kokende water halen en laten uitlekken. De olie in een pan heet maken en daarin de prei kort fruiten; de gewassen rijst, stukjes tomaat alsmede de reepjes paprika toevoegen. Het geheel pikant kruiden. Het gerecht 20 minuten op een kleine pit zacht laten stoven en voor het serveren met citroensap op smaak afmaken.

4 personen

land : Griekenland
gerechtsoort : eenpansgerecht

bron : De populairste buitenlandse recepten : Italië, Griekenland, Spanje, Joegoslavië en Hongarije

Griekse salade (Griekenland)

GRIEKSE SALADE

Deze salade kan bij vele gerechten worden geserveerd
maar ook kan men hem als voorgerecht geven.

3 tomaten
halve komkommer
1 ui (in dunne ringen gesneden)
1 rode paprika
¾ of ½ krop gewone sla (het ligt eraan hoe groot
de krop sla is)
1 ons feta kaas (schapenkaas)
6 eetl. olijfolie
2 eetl. wijnazijn
peper
zout


Was de tomaten en snijd ze in kleine partjes. Schil de komkommer en snijd hem in de lengte doormidden en snijd daar weer schijfjes van. Was de paprika en snijd het bovenste kapje er af snijd de paprika in grote ringen. De sla in hele dunne reepjes snijden en goed wassen. Snijd de ui in hele smalle ringen. Pak een platte slaschaal. Sla komkommer en tomaat door elkaar mengen wat komkommer en tomaat achter laten voor garnering. Op de schaal verdelen. Garneer met wat uiringen daar bovenop wat komkommer en tomaat en als laatste de grote paprika ringen. Roer olijfolie, wijnazijn, peper en zout tot een sausje. Giet dit mengsel over de salade. Leg als laatste de feta kaas in smalle reepjes over de
salade. Laat de salade even staan totdat het wat doorgetrokken is.

2 personen

land : Griekenland
gerechtsoort : salade

bron : Jos Emmy [keukentips]

Tzatziki (Griekenland)

TZATZIKI (KOMKOMMERSALADE MET YOGHURT EN KNOFLOOK)

3 teentjes knoflook
1 komkommer
2 dl Griekse yoghurt
1 bekertje crème fraîche (125 ml)
1 eetlepel olijfolie
3 theelepels witte-wijnazijn
zout
peper
½ theelepel suiker
3 takjes dille


Knoflook pellen en fijnsnipperen. Komkommer schillen, zaadjes verwijderen en fijn raspen. Komkommer in schone theedoek zonder wasmiddelenluchtjes wikkelen en zoveel mogelijk vocht uit komkommer drukken. Yoghurt en crème fraîche door elkaar roeren. Knoflook, komkommer, olie en azijn erdoor roeren. Op smaak brengen met zout, peper en suiker. Dille erboven fijn knippen en erdoor roeren. Tzatziki koud serveren.

4 personen

voedingswaarde : 205 kcal p.p.
bereidingstijd : ca. 15 minuten

land : Griekenland
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Griekenland : Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van Macedonië, de Peloponnesus en de Cycladen

Tomaten-rijst-rand (Griekenland)

TOMATEN-RIJST-RAND

1 pak droogkokende rijst
80 g boter
1 gesnipperde ui
ongeveer 8 dl. runderbouillon (of vleesbouillon)
1 blik gepelde tomaten (vruchtvlees in stukjes snijden)
2 eetl. tomatenketchup
zout
peper uit de molen
2 eetl. fijngehakte peterselie


Verhit de boter en fruit hierin de uisnippers tot ze glazig zien. Voeg de rijst toe en schep het geheel zolang om tot de rijst bijna doorzichtig is geworden. Voeg de bouillon toe en breng deze al roerend aan de kook. Leg het deksel op de pan en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken. Voeg de gepelde tomaten, tomatenketchup en wat zout en peper toe. Laat het geheel daarna nog 15 min. zachtjes koken. Schep van tijd tot tijd de rijst even om. Neem het deksel van de pan. Voeg de peterselie toe en laat de rijst onder voortdurend omscheppen met een vleesvork nog even stomen tot vrijwel al het vocht is verdwenen. Vet een gladde ronde tulbandvorm in met olie. Druk de rijst stevig in de tulband en druk het nog even aan. Laat het even een beetje afkoelen. Pak een groot plat bord of schaal en keer de rijstrand om op het bord. Verwarm de rijstrand nog even in de oven of de magnetron. Garneer het eventueel met wat takjes peterselie.
Tip 1: De rijst met tomaten kan ook worden samengesteld met stukjes gaar rundvlees, vis, schaal- en schelpdieren of met kip of wild.
Tip 2: De 3- smaken rijstrand: tomaat, spinazie en kerrie
(zie de Tip nr. 12 december 1991 blz. 32).

4 personen

land : Griekenland
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Jos Emmy [keukentips]

Griekse komkommersla (Griekenland)

GRIEKSE KOMKOMMERSLA

1 kleine komkommer
2 eetlepels yoghurt
ziertje knoflook
1 eetlepel olijfolie
peper
zout
peterselie


De komkommer schillen, in heel kleine blokjes snijden. Laten uitlekken in een vergiet. De yoghurt in een kom mengen met knoflook, olijfolie, peper en zout. De blokjes komkommer erdoor roeren, koel zetten. Versieren met peterselie.

1 persoon

land : Griekenland
gerechtsoort : salade

bron : Jozef van Houdt [lekkererecepten]

Patrijs uit Marusi met olijven en knolselderij (Amarousio, Griekenland)

PATRIJS UIT MARUSI MET OLIJVEN EN KNOLSELDERIJ

100 g groene olijven zonder pit
2 selderijknollen
4 tomaten
2 - 3 panklare patrijzen
boter of olijfolie
zout


Laat de olijven in eigen sap 5 minuten op kleine pit smoren. Schil de knolselderij en de tomaten en snijd ze in kleine stukjes. Bak de patrijzen bruin in de boter of de olie, voeg dan knolselderij, tomaten en olijven toe. Giet water erbij en breng op smaak met zout. Laat alles koken tot het vlees zacht is. Snijd de vogels doormidden. Leg de helften op een schaal en giet de saus erover.

4 - 6 personen

land : Amarousio, Griekenland
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Griekse keuken / Barbara Lüdecke

Patrijs met olijven en knolselderij (Griekenland)

PATRIJS MET OLIJVEN EN KNOLSELDERIJ

100 g groene olijven
2 selderijknollen
4 tomaten
boter of olijfolie
2 - 3 patrijzen
zout


Ontpit de olijven en laat ze 10 minuten in hun eigen vocht smoren. Schil de knolselderij en snijd hem in kleine stukjes. Ontvel de tomaten en snijd ze klein. Verhit de boter in een braadpan en bak de patrijzen rondom bruin. Voeg er dan de selderij, de olijven, de tomaten, zout en water aan toe. Laat alles stoven tot het vlees zacht is. Snijd de patrijzen doormidden en leg ze op een schaal, waar u ten slotte de saus overheen giet.

4 - 6 personen

land : Griekenland
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Griekse keuken / Barbara Lüdecke

Moussaka (Griekenland)

MOUSSAKA (LAMSGEHAKT MET AUBERGINES)

Een populaire Griekse ovenschotel van laagjes aubergine met lamsgehakt ertussen. Een complete maaltijd.

3 aubergines
2 eetl. olie
1 ui, gesnipperd
350 g lamsgehakt
3 tomaten, gepeld en in blokjes
2 eetl. tomatenpuree
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 theel. gedroogde oregano
1 eetl. fijngehakte peterselie
mespunt kaneel
zout
versgemalen zwarte peper
1,5 dl rode wijn
50 g boter
50 g bloem
6 dl melk
2 eieren
50 g geraspte Parmezaanse kaas


Snijd de aubergines in plakken en bestrooi ze met zout. Laat ze 30 minuten staan. Spoel ze af en dep ze droog. Bak de plakken met een paar tegelijk aan beide kanten goudbruin in hete olie. Voeg zo nodig wat extra olie toe en fruit de uien 5 minuten. Laat het lamsgehakt 10 minuten meebakken. Voeg de tomaten, de tomatenpuree, de knoflook, de oregano, de peterselie, de kaneel, peper, zout en de wijn toe en laat 15 minuten zachtjes koken. Smelt de boter, roer er de bloem door, giet er de melk bij en laat de saus een paar minuten doorkoken. Breng op smaak met zout en peper. Leg een laagje aubergines in een ovenvaste schaal, schep er saus op en herhaal deze procedure. De laatste laag moet uit plakjes aubergine bestaan. Roer de eieren door de afgekoelde witte saus en giet hem over de aubergines. Bestrooi met de geraspte kaas en zet de schaal 45 minuten in de op 190°C voorverwarmde oven, tot de bovenkant goudbruin gegratineerd is. Geef er een groene sla bij.
Tip: Leg de gebakken aubergineplakken op een rooster boven een braadslede, om ze te laten uitlekken.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 40 / 45 minuten

land : Griekenland
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Eten rond de Middellandse Zee / Norma Miller

Zwarte olijven (Griekenland)

ZWARTE OLIJVEN

olijven
1 eetlepel gedroogde oregano
5 - 6 teentjes knoflook
sterke olijfolie

Vul een pot met olijven en een eetlepel gedroogde oregano. Maak 5 - 6 teentjes knoflook schoon en snijd deze in flinterdunne plakjes.
Steek de plakjes tussen de olijven in de pot. Vul de pot op met sterke olijfolie, sluit die af en laat de olijven zo een paar weken marineren.

land : Griekenland
gerechtsoort : hapje

bron : De Mediterrane vegetarische keuken / Colin Spencer

Auberginepuree (Griekenland)

AUBERGINEPUREE

900 g aubergines
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap
3 teentjes knoflook uit de pers
zeezout
zwarte peper


Grilleer de aubergines, tot de schil zwartgeblakerd is en verwijderd kan worden. Hierdoor zal het vruchtvlees de vereiste, enigszins gebrande en gerookte smaak krijgen. De aubergines kunnen ook op de barbecue gaar worden in ongeveer 30 minuten.
Verwijder de schil als de aubergines zijn afgekoeld. Maal het vruchtvlees samen met de andere ingrediënten in de keukenmachine. Laat de puree een paar uur in de koelkast afkoelen, zodat de olie een beetje dikkig wordt. Dien op met warm pitabrood (shoarmabrood) of geroosterd bruin brood.

4 personen

land : Griekenland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Mediterrane vegetarische keuken / Colin Spencer