zaterdag 28 november 2015

Tomaten-rijst-rand (Griekenland)

TOMATEN-RIJST-RAND

1 pak droogkokende rijst
80 g boter
1 gesnipperde ui
ongeveer 8 dl. runderbouillon (of vleesbouillon)
1 blik gepelde tomaten (vruchtvlees in stukjes snijden)
2 eetl. tomatenketchup
zout
peper uit de molen
2 eetl. fijngehakte peterselie


Verhit de boter en fruit hierin de uisnippers tot ze glazig zien. Voeg de rijst toe en schep het geheel zolang om tot de rijst bijna doorzichtig is geworden. Voeg de bouillon toe en breng deze al roerend aan de kook. Leg het deksel op de pan en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken. Voeg de gepelde tomaten, tomatenketchup en wat zout en peper toe. Laat het geheel daarna nog 15 min. zachtjes koken. Schep van tijd tot tijd de rijst even om. Neem het deksel van de pan. Voeg de peterselie toe en laat de rijst onder voortdurend omscheppen met een vleesvork nog even stomen tot vrijwel al het vocht is verdwenen. Vet een gladde ronde tulbandvorm in met olie. Druk de rijst stevig in de tulband en druk het nog even aan. Laat het even een beetje afkoelen. Pak een groot plat bord of schaal en keer de rijstrand om op het bord. Verwarm de rijstrand nog even in de oven of de magnetron. Garneer het eventueel met wat takjes peterselie.
Tip 1: De rijst met tomaten kan ook worden samengesteld met stukjes gaar rundvlees, vis, schaal- en schelpdieren of met kip of wild.
Tip 2: De 3- smaken rijstrand: tomaat, spinazie en kerrie
(zie de Tip nr. 12 december 1991 blz. 32).

4 personen

land : Griekenland
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Jos Emmy [keukentips]