zaterdag 28 november 2015

Eiermie met kofta's in rode saus (Zanzibar, Tanzania)

EIERMIE MET KOFTA’S IN RODE SAUS

1 pak eiermie, gekookt volgens gebruiksaanwijzing en afgegoten
5 eieren, hard gekookt, gepeld, door midden gesneden en ontdaan van de dooier
500 gram gehakt
1 theelepel (fijngestampte) chilipepers
halve bos verse koriander (of peterselie)
1 ui, fijngesneden
½ theelepel zwarte peper
1 theelepel zout
½ theelepel (gekneusd) komijnzaad
1 theelepel knoflookpasta (of 2 tenen knoflook, geperst)
1 theelepel gemberpasta (of 1 cm gemberwortel, fijngesneden)
margarine of olie om in te bakken


Meng het gehakt met de chilipeper, korianderblad, ui, zwarte peper, zout, komijnzaad, knoflook en gember.
Vul ieder half ei met het rauwe, gekruide gehakt en plaats deze in een goed ingevette ovenschotel. Bak het geheel op 200°C tot het gehakt mooi bruin is.
Voor de saus: verwarm de olie en bak er de uien in tot deze zacht zijn.
Voeg dan alle overige ingrediënten toe:tomatenpuree, knoflook, chilipoeder, kerrie, citroensap en zout. Roer geregeld, voeg wat water toe en laat het mengsel zachtjes pruttelen tot het een mooie saus is.
Neem een grote ronde schaal en plaats de mie er in ronde vormen op. Plaats de kofta’s in het midden van iedere ring mie. Schenk de saus zodanig op en om de kofta’s, dat het een smaakvol en kleurig geheel wordt.
Alledaags alternatief: Laat de eieren en de mie achterwege. Rol balletjes (kofta’s) van het gehakt en bak ze in de koekenpan. Serveer met de rode saus, rijst en gekookte groente.

4 personen

land : Tanzania (Zanzibar)
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De smaak van Zanzibar / Karin Schreuder