zaterdag 28 november 2015

Sesambrood (Tanzania)

SESAMBROOD

225 g bloem
225 g volkorenmeel
1½ theelepel zout
25 g verse gist
5 dl lauwwarm water
1 ei
olie om in te vetten
sesamzaad
boter


Meng bloem, meel en zout in een grote kom. Laat de gist oplossen in een kleine kom met een beetje lauwwarm water. Voeg hieraan het ei toe en klop dit los met een vork. Voeg het gistmengsel toe aan het meelmengsel. Kneed alles tot een zacht en licht deeg. Gebruik een pollepel als het deeg te kleverig is. Laat het deeg afgedekt op een warme plaats rijzen tot het dubbele volume. Verhit een koekenpan en vet hem in met olie. Neem 1/8 van het deeg en vorm er met uw hand in de pan een plat brood van circa 2½ cm dik van. Strooi er sesamzaad over en klop dit zachtjes in het deeg. Bak het brood een paar minuten aan de onderkant en plaats het vervolgens onder de grill tot de bovenkant goudbruin en gaar is. Intussen kunt u vast het volgende brood in de pan bakken. Bestrijk de warme broden aan de bovenkant met wat boter. Serveer de broden warm of koud.

Voor 8 platte broden.

land : Tanzania
gerechtsoort : brood

bron : Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai