vrijdag 28 februari 2014

Tempé met groenten en mihoen

TEMPÉ MET GROENTEN EN MIHOEN

1 middelgrote aubergine
1 grote courgette
1 rode paprika’s
200 gram shii-take
2 bosuien
100 gram taugé
1 blok tempé
250 gram mihoen
olie om te bakken
stukje gemberwortel van 2 centimeter, vers geraspt
zout
versgemalen peper
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels azijn
1 eetlepel honing
2 deciliter groentebouillon


Snijd de aubergine en de courgette met de schil in blokjes van 2 x 2 centimeter. Snijd de schoongemaakte paprika’s eveneens in stukken van 2 x 2 centimeter. Verwijder de harde stelen van de shiitake en snijd de hoeden in repen. Snijd de bosui in ringetjes. Was de taugé en laat uitlekken. Snijd de tempé in blokjes van 1 x 1 centimeter. Zet de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking in heet water.
Verhit een scheutje olie in een wok of een grote koekenpan en roerbak de aubergine, de courgette, de paprika, de shiitake en de gemberwortel circa 4 minuten tot de groenten beginnen te kleuren. Bestrooi met wat zout en peper en voeg de sojasaus, de azijn, de honing en de bouillon toe. Breng aan de kook en laat regelmatig omscheppend op hoog vuur zonder deksel op de pan 6 minuten stoven tot de groenten beetgaar zijn en het meeste vocht is verdampt. Bak intussen de blokjes tempé in een andere pan in een scheutje olie bruin en knapperig. Schep de tempé en taugé door de groenten in de wok en bestrooi met de bosui. Serveer met de uitgelekte mihoen die in een zeef of vergiet boven een laagje zacht kokend water is warm gehouden.

4 personen

voedingswaarde : 333 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Boodschappen februari 2000

Soep met tofu en garnalen (Verre Oosten)

SOEP MET TOFU EN GARNALEN

1 steel citroengras of 1 theelepel serehpoeder
1 liter kippenbouillon
2 bosuitjes
100 gram shiitake
150 gram tofu
50 gram santen
150 gram grote gepelde garnalen
½ theelepel kerrie
2 eetlepels Thaise vissaus
1 eetlepel citroensap
1 theelepel gembersiroop
paar druppels tabasco
fijngehakte koriander of peterselie


Plet het citroengras met een hamer en laat in de kokende bouillon 10 minuten trekken. Schep de steel uit de pan en gooi weg. Of roer het serehpoeder door de bouillon. Snijd de bosuitjes in ringetjes, de shiitake in plakjes en de tofu in blokjes. Hak de santen fijn. Laat de garnalen zonodig ontdooien.
Breng de bouillon opnieuw aan de kook en roer er de kerrie, de santen, de vissaus, het citroensap, de gembersiroop en de tabasco door. Voeg de bosui, de paddenstoelen en de tofu toe en laat 4 minuten zachtjes koken. Voeg de garnalen toe en laat nog 1 minuut doorwarmen. Schep de soep in kommen en bestrooi met de koriander of de peterselie.

4 personen

voedingswaarde : 119 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : soep

bron : Boodschappen februari 2000

Tofu met roergebakken maïs

TOFU MET ROERGEBAKKEN MAÏS

400 gram tofu
1 blik maïskorrels (600 gram)
1 blik minimaïskolfjes (200 gram)
1 eetlepel honing
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels sojasaus
scheutje tabasco
4 eetlepels olie
2 eetlepels fijngehakte peterselie


Snijd de tofu in blokjes van 1,5 x 1,5 centimeter. Giet de maïskorrels af en laat ze uitlekken. Giet de maïskolfjes af en laat ze uitlekken. Snijd ze schuin in tweeën. Roer de honing, het citroensap, de sojasaus en de tabasco door elkaar.
Verhit de olie in een wok of een koekenpan. Roerbak de tofu tot de blokjes beginnen te kleuren. Voeg de beide soorten maïs toe en roerbak nog 2 minuten. Schep er de saus door en laat nog kort doorwarmen. Bestrooi met de peterselie. Lekker met rijst of mihoen.

4 personen

voedingswaarde : 306 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Boodschappen februari 2000

Groenteburgers met kruidenmayonaise

GROENTEBURGERS MET KRUIDENMAYONAISE

1 winterwortel
1 flinke ui
1 teentje knoflook
2 sneetjes brood
2 eetlepels geroosterde pinda’s of hazelnoten
1 blikje linzen (400 gram)
4 eetlepels olie
1 ei
2 eetlepels fijngehakte koriander of peterselie
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel paprikapoeder
zout
versgemalen peper

SAUS
2 eetlepel mayonaise
1 eetlepel kwark of yoghurt
1 eetlepel tomatenketchup
2 eetlepels fijngehakte groene tuinkruiden naar keuze


Rasp de wortel, de ui en de knoflook. Hak het brood met de noten fijn in de foodprocessor. Laat de linzen uitlekken. Verhit de helft van de olie in de koekenpan. Roerbak de wortel, de ui en de knoflook een paar minuten. Laat het mengsel iets afkoelen en meng met het brood, de linzen, de noten, het losgeklopte ei, de koriander of de peterselie, het komijnpoeder, het paprikapoeder en wat zout en peper tot een samenhangend mengsel. Maak er vier afgeplatte ballen van. Zet ze in de koelkast tot ze worden gebakken. Roer voor de saus de mayonaise, de kwark of de yoghurt, de ketchup en de kruiden door elkaar.
Verhit de resterende olie in een koekenpan en bak de burgers in 4 minuten per kant op middelhoog vuur goudbruin. Serveer met de saus en geef er sla en tomaat bij.

4 personen

voedingswaarde : 240 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Boodschappen februari 2000

Cavalone Nero (Italië)

CAVALONE NERO (TAGLIATELLE MET BOERENKOOL)

500 gram schoongemaakte en gesneden boerenkool
1 ui
1 teentje knoflook
1 gele of rode paprika
300 gram tagliatelle
3 eetlepels olijfolie
1 blik gepelde tomaten in blokjes (400 gram)
1 kruidenbouillontablet
1 eetlepel azijn
2 theelepels suiker
zout
versgemalen peper
versgemalen oude Goudse of Parmezaanse kaas


Haal de boerenkool zonodig van de stronken en snijd het gewassen en uitgelekte blad in reepjes. Snipper de ui en de knoflook. Snijd de paprika zonder de zaadlijsten en de zaadjes in blokjes.
Kook de pasta in ruim water met wat zout beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en laat goed uitlekken. Doe de pasta terug in de pan. Verhit intussen de olie in een grote pan en laat de ui omscheppend glazig fruiten. Voeg de knoflook en de paprikablokjes toe en laat kort mee fruiten. Voeg de koolreepjes toe en roerbak op hoog vuur tot de kool begint te slinken. Voeg de tomaatblokjes, het verkruimelde bouillontablet en een scheutje water toe. Schep goed om en breng op smaak met de azijn, de suiker en wat zout en peper. Schep het boerenkoolmengsel door de pasta in de pan. Schep alles in een voorverwarmde schaal en zet de geraspte kaas op tafel.

4 personen

voedingswaarde : 436 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Boodschappen februari 2000