dinsdag 17 maart 2020

Risotto van paddenstoelen en wilde spinazie (Australië)

RISOTTO VAN PADDENSTOELEN EN WILDE SPINAZIE

6 deciliter kippenbouillon (van tablet)
1 ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngehakt
3 eetlepels olijfolie
250 gram rondkorrelrijst (arborio)
1 eetlepel boter of margarine
500 gram gemengde paddenstoelen (oesterzwammen, shiitakes, grotchampignons), in reepjes
400 gram wilde spinazieblaadjes
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
1 deciliter slagroom


Bouillon verwarmen. Ui en knoflook in 2 eetlepels olie 8 minuten bakken. Rijst 2 minuten meebakken. In delen 5 deciliter bouillon toevoegen. Pas nieuwe bouillon toevoegen als vorige verdampt is. Rijst 20 minuten koken. In boter paddenstoelen op hoog vuur 4 minuten bakken. Rijst en 1 deciliter bouillon toevoegen. Spinazie grof snijden en in 1 eetlepel olie 2 minuten bakken. Spinazie, kaas en slagroom aan risotto toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper.

4 personen

voedingswaarde : 490 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Australië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip Culinair juli 1995

Hazelnootpavlova op ananas (Australië)

HAZELNOOTPAVLOVA OP ANANAS

4 eiwitten
350 gram kristalsuiker
1 theelepel balsamicoazijn
3 deciliter slagroom, stijfgeklopt
50 gram hazelnoten, fijngehakt
2 ½ deciliter witte wijn
2 centimeter gemberwortel, in plakjes
8 dunne schijven verse ananas


Pavlova: Oven voorverwarmen op 110°C. Eiwitten, 225 gram suiker en azijn in kom op pan met heet water op matig vuur stijfkloppen. Eiwitschuim in rechthoek van 26 x 13 centimeter op met bakpapier beklede bakplaat scheppen en in midden van oven 2 uur bakken. Laten afkoelen en bijsnijden. Slagroom over schuim verdelen. Met hazelnoten garneren en 3 uur in koelkast zetten.
Ananas: 125 Gram suiker smelten. Van vuur af wijn en gember toevoegen. Op vuur tot 1/3 laten inkoken. Over ananas schenken.
Serveren: Pavlova in stukken op ananas serveren.

8 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 2½ / 3 uur

gebied : Australië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip Culinair juli 1995

Geroosterde zalm met Chinese kool en aïoli (Australië)

GEROOSTERDE ZALM MET CHINESE KOOL EN AÏOLI

3 eidooiers
4 teentjes knoflook, fijngeperst
3 deciliter + 2 eetlepels olijfolie
citroensap
zout
peper
zeezout
1 ui, fijngesneden
½ Chinese kool, in reepjes
4 eetlepels suiker
1 deciliter rode wijnazijn
2 ½ deciliter witte wijn
6 zalmmoten
rucola of veldsla


Aïoli: Eidooiers met 2 teentjes knoflook loskloppen. 2½ Deciliter olie druppelsgewijs toevoegen tot dikke mayonaise ontstaat. Citroensap, zout en peper toevoegen.
Kool: In ½ deciliter olie ui en 2 teentjes knoflook 5 minuten bakken. Kool 1 minuut meebakken. Suiker, azijn en wijn toevoegen en nog 15 minuten laten koken. Oven voorverwarmen op 250°C. Zalm met olie insmeren, met zeezout bestrooien en op bakplaat leggen. In midden van oven 7 minuten roosteren. Zalm op bedje van kool serveren. Garneren met aïoli en rucola.

6 personen

voedingswaarde : 820 kcal p.p.
bereidingstijd : 50 minuten

gebied : Australië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair juli 1995

Champagnepudding met zomerfruit (Australië)

CHAMPAGNEPUDDING MET ZOMERFRUIT

1 fles champagne of mousserende wijn (demi sec)
400 gram suiker
400 gram kersen, zonder steeltjes
10 blaadjes witte gelatine
1 bakje frambozen (125 gram)
1 bakje bosbessen (150 gram)
250 gram aardbeien, gehalveerd


Wijn met suiker koken tot suiker is opgelost. Kersen toevoegen en 5 minuten meekoken. Gelatine in koud water 5 minuten weken, uitknijpen en van vuur af in kersen-kookvocht oplossen. Frambozen, bosbessen en aardbeien toevoegen. Mengsel in met olie ingevette puddingvorm (inhoud 1½ liter) scheppen. Vorm afdekken met plasticfolie en pudding in koelkast 8 uur laten opstijven. Voor serveren vorm kort in heet water dompelen en op schaal keren.

8 - 10 personen

voedingswaarde : 315 kcal p.p.
bereidings- / opstijftijd : 1 / 8 uur

gebied : Australië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip Culinair juli 1995