vrijdag 14 juli 2023

Pittige pinda's met ansjovis (Maleisië)

PITTIGE PINDA’S MET ANSJOVIS

4 rode pepers
1 sjalotje
1 eetlepel olie
½ theelepel zout
1 eetlepel suiker
100 gram geroosterde pinda’s, met velletje
30 gram ikan bilis (ansjovis), zonder kop en ingewanden, krokant gebakken


Meng de pepers met het sjalotje. Verhit de olie in een pan en bak het mengsel 1 minuut zachtjes met zout en suiker. Voeg de ansjovis en pinda’s toe en roerbak 3 minuten. Haal de pan van het vuur. Bewaar het mengsel in een glazen pot. Koel bewaard 3 weken houdbaar.

4 - 6 personen

gebied : Maleisië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Maleisië : Oorspronkelijke recepten uit de smeltkroes van Azië / Recepten van de koks van het Bon Ton Restaurant, Kuala Lumpur en Jonkers Restaurant, Malakka, gefotografeerd door Luca Invernizzi Tettoni

Mango Chutney (Maleisië)

MANGO CHUTNEY (ZOETZURE SAUS MET MANGO)

2 – 3 onrijpe mango’s (500 gram)

KRUIDENPASTA
6 sjalotjes
5 teentjes knoflook
2 centimeter gember
3 rode pepers
½ theelepel wit maanzaad
1 theelepel komijn
1 theelepel venkel
1 theelepel koriander
½ theelepel kurkuma
2 eetlepels olie

HELE KRUIDEN
3 kruidnagels
4 centimeter kaneel
3 steranijs
1 kardemomknop, licht gekneusd

DRESSING
4 eetlepels suiker
1 theelepel zout
½ kopje witte azijn
1 volle eetlepel rozijnen


Schil de mango’s en snijd het vruchtvlees in blokjes van 1 centimeter.
Voor de kruidenpasta, de sjalotjes, knoflook, gember en pepers fijnhakken en in de keukenmachine mengen met de kruidenzaadjes. Voeg een beetje olie toe om het mengen te vergemakkelijken. Verhit de resterende olie in een pan en voeg de gemengde ingrediënten en hele kruiden toe. Zachtjes 20 minuten laten koken. Meng de dressing-ingrediënten en voeg ze samen met de mango’s aan het kokende mengsel toe. Zet het vuur laag en ½ uur laten koken tot de mango’s zacht zijn. Gekoeld een maand houdbaar.
Voeg extra suiker (1½ - 2 eetlepels) toe wanneer de mango erg zuur is.

4 - 6 personen

gebied : Maleisië
gerechtsoort : saus

bron : Maleisië : Oorspronkelijke recepten uit de smeltkroes van Azië / Recepten van de koks van het Bon Ton Restaurant, Kuala Lumpur en Jonkers Restaurant, Malakka, gefotografeerd door Luca Invernizzi Tettoni