zaterdag 19 november 2016

Gegratineerde peerwaaier

GEGRATINEERDE PEERWAAIER

2 kleine peren
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels Grand Marnier
100 gram magor


Halveer de peren, schil ze en verwijder de klokhuizen. Snijd de peren in de lengte in repen, maar laat ze aan de steelkant vast zitten. Druk de peren op 2 borden uit tot waaiers. Besprenkel ze met het citroensap en de Grand Marnier. Snijd de magor in 4 plakken. Leg op elke peerwaaier een plak magor.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Schuif de peerwaaiers 15 centimeter onder de hete grill. Laat de magor in 5 minuten smelten.

2 personen

voedingswaarde : 300 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 8 / 8 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Menu 2 november 1994

Gemberuitjes

GEMBERUITJES

750 gram kleine uitjes
1½ eetlepel boter of margarine
3 eetlepels gembernat (potje)
(selderij)zout
peper
1 deciliter rosé wijn


Uitjes pellen.
In pan boter verhitten. Uitjes 5 minuten zachtjes bakken. Af en toe omscheppen. Gembernat toevoegen. Nog 3 minuten bakken. Toevoegen: zout, peper en wijn. Met deksel op pan uitjes in 15 minuten gaar stoven. Overdoen in schaal.
Lekker bij peulvruchtgerechten.

4 personen

voedingswaarde : 160 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 30 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip november 1987

Spruitjessoep

SPRUITJESSOEP

1 ui
2 aardappelen (300 gram)
600 gram spruitjes
1 eetlepel boter of margarine
zout
versgemalen peper
6 eetlepels koffieroom
½ theelepel nootmuskaat


Ui pellen en snipperen. Aardappelen schillen en wassen. In stukjes snijden. Spruitjes schoonmaken en wassen. Stronkjes met scherp mesje inkerven. 4 grote spruiten achterhouden, rest in stukken snijden. In pan boter verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Toevoegen: aardappel, spruitjesstukken, zout en peper. 3 minuten zachtjes bakken. Af en toe omscheppen. 8 deciliter water toevoegen. Met deksel op pan spruitjessoep 20 minuten zachtjes koken. Achtergehouden hele spruitjes toevoegen. Nog 5 minuten koken. Hele spruitjes uit pan nemen en halveren. Boven andere pan rest van spruitjessoep door zeef wrijven. Koffieroom en nootmuskaat toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper.
Soep al roerende in 4 minuten tegen de kook aan brengen. In 4 soepkommen scheppen. Garneren met achtergehouden spruitjes.

4 personen

voedingswaarde : 140 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 40 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip november 1986

Cherry velvet

CHERRY VELVET

1 deciliter kriekenbier
1½ deciliter champagne
1 cocktailkers


Schenk 1 deciliter kriekenbier in een longdrinkglas. Giet er voorzichtig de champagne over de bolle kant van een lepel op zodat er twee lagen ontstaan. Garneer het glas met een cocktailkers.

1 persoon

gerechtsoort : cocktail

bron : Menu 30 november 1994

Kalkoensalade met meloen

KALKOENSALADE MET MELOEN

sap van 1 limoen
1 sinaasappel
1 grapefruit
1 deciliter olijfolie extra virgin
1 eetlepel fijngehakt bieslook
zout
vers gemalen peper
4 verse kerveltakjes
250 gram gerookte kalkoenfilet (of gerookte kipfilet)
1 kleine zoete meloen
100 gram gemengde friseesalade
125 milliliter crème fraîche


Klop een dressing van het citrussap met de olijfolie. Roer het bieslook erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Pluk de blaadjes van de takjes kervel. Snijd de kalkoenfilet in stukjes. Halveer de meloen, verwijder het zaad en steek er met een meloenbolletjeslepel kleine bolletjes uit.
Verdeel de sla over 4 borden, schep de dressing erover. Leg de stukjes kalkoenfilet en de meloenbolletjes op de sla. Schep wat crème fraîche op de sla en garneer met de kervelblaadjes.

4 personen

voedingswaarde : 340 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 12 / 10 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Menu 30 november 1994

Couscous-salade

COUSCOUS-SALADE

zout
peper
250 gram couscous
1 teentje knoflook
1 sjalot
1 groene Spaanse peper
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel fijngehakte peterselie
3 eetlepels citroensap
2 theelepels citroenrasp


Breng 3½ deciliter water met zout aan de kook. Doe de couscous in een kom. Schenk het kokende water erover en laat de couscous enkele minuten wellen. Pel en hak de knoflook en het sjalotje. Verwijder de zaadjes van de peper en snijd hem in dunne ringen. Verhit 1 eetlepel olie. Fruit de knoflook, de sjalot en de peper 1 minuut. Roer de couscous erdoor en bak alles al roerende 5 minuten. Roer van het vuur de rest van de olie, de peterselie, het citroensap en de citroenrasp erdoor. Op smaak brengen met zout en peper. Koud laten worden.
Schep de salade met een vork los.

4 personen

voedingswaarde : 280 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 1 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Menu 30 november 1994