woensdag 21 augustus 2024

Pastitsio me Prassa (Griekenland)

PASTITSIO ME PRASSA (MACARONI MET PREI)

500 gram macaroni
zout
80 gram boter
500 gram prei
versgemalen zwarte peper
500 gram rijpe tomaten
1 Spaanse peper
100 gram zwarte olijven
1 theelepel tomatenpuree
2 eieren
2 eetlepels melk
80 gram Graviérakaas (of Gruyère), geraspt


Kook de macaroni niet helemaal gaar. Spoel de noedels af onder de koude kraan. Schep ze in een ovenschaal. Verhit 40 gram boter in een pannetje tot hij bruin kleurt en giet de boter uit over de macaroni.
Verwijder het groen en de wortels van de prei, snijd het wit in de lengte doormidden en spoel beide helften schoon. Snijd ze in stukken van 4 centimeter. Verhit 40 gram boter in een koekenpan en bak de stukken prei hierin 10 minuten boven een laag vuur. Voeg peper en zout naar smaak toe. Verwarm de oven op 200°C.
Verdeel de prei over de macaroni. Was de tomaten, snijd ze in plakjes en verdeel deze over de prei. Was de Spaanse peper, snijd hem open en verwijder het zaad. Leg hem op de tomaten. Spoel de olijven af en verdeel ze over de tomaten.
Roer de tomatenpuree los met ½ kopje warm water. Giet dit uit over de tomaten. Plaats de ovenschaal 45 minuten midden in de oven. Roer 10 minuten voor het einde van de baktijd de eieren los met de melk. Giet dit over de ovenschotel, strooi er de geraspte kaas over en laat de schotel gratineren.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 30 / 45 minuten

gebied : Griekenland
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Griekenland (Koken in de Wereld) / Kristina Likidis-Königsfeld