vrijdag 10 februari 2017

Zakoesi met champignons (Israël)

ZAKOESI MET CHAMPIGNONS

3 eetlepels olie
500 gram champignons
azijn
laurierblad
takje tijm
1 theelepel zout
snufje peper
enkele peperkorrels
sap van 1 citroen
1½ glas droge witte wijn


Warm de olijf- of slaolie in een grote pan. Was de champignons in water met een scheut azijn goed schoon en droog ze af, voeg ze daarna bij de olie in de pan. Leg een goed sluitend deksel op de pan en schud de pan goed om, zodat de champignons aan alle kanten door de olie worden gewenteld. Smoor ze enkele minuten met de deksel op de pan, voeg dan de kruiden toe, het citroensap en de witte wijn. Laat alles tezamen op een heel lag vuurtje koken gedurende 7 minuten. Laat de champignons afkoelen, zet ze dan 2 uur in de koelkast alvorens deze zakoesi te serveren.

4 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Israëlische keuken / Toussie Salomonson

Broodsaus (Israël)

BROODSAUS

1 ui
30 gram boter
¼ liter melk
zout
peper
nootmuskaat
200 gram broodkruim
eventueel 2 eetlepels room


Fruit de gehakte ui met boter in een steelpan. Giet er langzaam de melk over. Voeg zout, peper en nootmuskaat toe en verwarm dit alles zachtjes. Maak het broodkruim zeer fijn, door het tussen uw handen te wrijven, tot het gaat lijken op geraspte kaas (dit werkje kost maar enkele minuten). Doe het broodkruim bij de saus en laat het geheel enkele minuten zachtjes koken terwijl u steeds roert met een pollepel. Voeg op het laatste ogenblik de room toe, als u daar prijs op stelt en warm de saus nog even op zonder te laten koken.

4 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : saus

bron : De Israëlische keuken / Toussie Salomonson

Soupe à l'Oignon (Israël)

SOUPE À L’OIGNON (GEÏMPORTEERD UIT PARIJS NAAR ISRAËL)

100 gram uien
50 gram boter
1½ liter bouillon
zout
peper
mespuntje cayennepeper
4 sneden witbrood, geroosterd
100 gram gemalen gruyère


Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen. Laat ze in een diepe pan met boter goed bruin braden - de soep moet een donkere kleur hebben. Als de uien gaar zijn, giet er dan de kokendhete bouillon over, laat de soep nog even op een laag vuurtje door pruttelen, voeg er dan peper, zout en cayennepeper aan toe.
Het serveren gaat volgens een echt ritueel: Neem steelpannetjes van bruin aardewerk, leg in elk pannetje een geroosterde boterham, strooi er de grof gemalen kaas overheen en giet er de kokende soep over. Komt het brood weer bovendrijven, strooi er dan nog wat kaas op, leg er een klontje boter op, zet de aardewerken pannetjes in een hete oven en laat de kaas vlug gratineren.

4 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : soep

bron : De Israëlische keuken / Toussie Salomonson

Heldere kippensoep (Israël)

HELDERE KIPPENSOEP

1 soepkip van ½ kilogram
foelie
koekkruiden
kervel
tijm
40 gram vermicelli
zout (zeezout)


Was de kip en snijd ze in stukken. Was hals, maag, hart en levertjes apart. Deze lenen zich ook heel goed voor het bereiden van bouillon, maar ik adviseer u toch ze in een afzonderlijk pannetje te koken en ze later bij de kippensoep te doen, want het water wordt soms wel eens troebel door de levertjes. Leg de kip in een pan met water, zodat ze net onder staat en laat haar ongeveer 3 uur op een zacht vuur trekken, met de kruiden en het zout naar smaak. Haal daarna de kip uit de pan en zeef de soep.
Snijd een gedeelte van het kippenvlees, bijvoorbeeld dat van 2 pootjes, in kleine stukjes en doe die terug in de gezeefde soep. De rest van de kip kunt u bewaren om er ragout van te maken of een kippensla. Doe gelijk met de stukjes klein gesneden kip de vermicelli in de pan en laat alles nog 20 minuten zachtjes doorkoken.

4 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : soep

bron : De Israëlische keuken / Toussie Salomonson

Linzensoep (Israël)

LINZENSOEP

2 liter bouillon (van ½ kilogram rundvlees)
1 laurierblad
300 gram linzen
1 runderworst
3 eetlepels bloem
zout
2 uien
1 teentje knoflook
100 gram plantenboter


Laat in een ruime soeppan het rundvlees in 2½ liter water met een laurierblad 3 uur trekken tot een sterke bouillon, of kook 2 liter water met 3 à 4 bouillonblokjes. Giet de bouillon door een zeef. Was de linzen goed en doe ze in de bouillon. Kook de linzen 1 à 1½ uur, tot ze gaar zijn. Kook het laatste half uur de worst mee; neem dan de worst eruit, snijd hem in stukjes en doe die terug in de soep. Bind de soep met de bloem en maak op smaak af met zout. Schil de uien en snijd ze in ringen. Fruit de uien in de plantenboter goudbruin tezamen met een fijngeperst teentje knoflook. Dien de soep op en geef de uien er apart bij. U kunt ook nog een schaaltje broodcroûtons erbij serveren.

4 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : soep

bron : De Israëlische keuken / Toussie Salomonson

Borscht (Israël)

BORSCHT (BIETENSOEP)

8 bietjes
1 ui, fijngehakt
1½ liter water
1 eetlepel zout
2 citroenen (sap)
3 eetlepels suiker
2 eieren
1 potje zure room


Was en schil de bieten. Kook ze in een ruime pan met het water, de ui en het zout gedurende een uur. Voeg het citroensap en de suiker toe en kook nogmaals een half uur. Klop de eieren los en roer een soeplepel hete soep door de eieren, voorzichtig, opdat zij niet schiften. Giet het eimengsel in de soep en roer tot de soep gebonden is. Neem de bieten uit de pan en proef de soep af op smaak; wellicht moet er nog wat suiker, citroensap of zout bij - dit is afhankelijk van het zoetgehalte van de bietjes. Pers 5 van de bieten door een pureeknijper terug in de soep, bewaar de overige 3 voor een salade. Laat de borscht afkoelen en leg bij het opdienen een lepel zure room in ieder bord.
Men kan borscht koud of warm eten.

4 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : soep

bron : De Israëlische keuken / Tousie Salomonson