woensdag 25 november 2020

Caribische pompoensoep (Caraïbisch gebied)

CARIBISCHE POMPOENSOEP

1 kilogram pompoen
1 ui
2 teentjes knoflook
1 bosje lente-uitjes
1 rode Spaanse peper
1 eetlepel olie
75 gram ontbijtspek, in blokjes
300 gram mager varkensvlees, in stukjes
2 liter kippenbouillon
150 gram spaghetti
zout
peper
1/8 liter slagroom
1 eetlepel fijngeknipte bieslook


Maak de groenten schoon; verwijder de schil van de pompoen en snijd het vruchtvlees in stukken; snipper de ui en de knoflook, snijd de lente-uitjes en het pepertje (eventueel zonder de zaadjes, dan is het minder scherp) in smalle ringetjes.
Verhit de olie in een (soep)pan en bak de spekblokjes zachtjes uit in 5 minuten. Voeg de stukjes varkensvlees toe en bak ze rondom bruin op een hoog vuur. Voeg de ui- en knoflooksnippers en de peperringetjes toe en bak ze zachtjes 3 minuten mee.
Voeg de bouillon en de stukken pompoen toe, breng de vloeistof aan de kook en laat de pompoen en het vlees zachtjes gaar worden in 45 minuten.
Voeg de spaghetti toe aan de soep en kook de pasta beetgaar.
Breng de soep op smaak met zout en peper en roer de slagroom en de ringetjes lente-ui erdoor. Strooi de bieslook erover.

4 personen

gebied : Caraïbisch gebied
gerechtsoort : soep

bron : Eénpans eetplezier / Irene van Blommestein

Sopa de Botones de Calabazas (Mexico)

SOPA DE BOTONES DE CALABAZAS (POMPOENBLOESEMSOEP)

500 gram pompoenbloesems
2 eetlepels boter
1 eetlepel meel
2 eierdooiers
1 gesnipperde ui
2 koppen melk
zout


De steeltjes van de bloesems verwijderen, de bloemen kleinsnijden en met de ui in de boter stoven. Een beetje zout toevoegen en met de deksel op de pan op een kleine vlam laten sudderen. De massa met een houten lepel pletten en de melk erdoorheen roeren, daarna door een zeef drukken. Met wat boter en meel een blanke roux maken, de bloesemmelk erbij doen, roeren en van het vuur afnemen voordat de massa te dik wordt. Vlak voor het opdienen het eigeel er doorheen roeren. Deze heerlijke soep kan helaas alleen gemaakt worden door degenen die zelf pompoenen kweken.

4 personen

gebied : Mexico
gerechtsoort : soep

bron : De Zuidamerikaanse en Caraïbische keuken / Theodor Böttiger

Soupe à la Citrouille (Frankrijk)

SOUPE À LA CITROUILLE (POMPOENSOEP)

700 gram vruchtvlees van de pompoen, zonder pitten en schil
3 teentjes knoflook uit de pers
100 gram boter
1 liter selderijbouillon
1½ deciliter room
zeezout
zwarte peper


Snijd de pompoen in stukken en stoof ze 10 minuten met de knoflook en de boter in een gesloten pan. Giet de selderijbouillon in de pan en laat de soep 10 minuten koken en daarna afkoelen. Pureer de soep in de blender of foodprocessor. Voeg vervolgens de room en de kruiden toe en warm voorzichtig op.

4 personen

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : soep

bron : De Mediterrane vegetarische keuken / Colin Spencer

Sopa de Zapallo (Argentinië)

SOPA DE ZAPALLO (POMPOENSOEP)

1 ui, fijngehakt, of 1 prei, in ringen gesneden
50 gram boter
200 gram geschilde pompoen, in stukjes gesneden
2 eetlepels bloem
½ liter melk
1 liter pucherobouillon
1 laurierblad
zout
versgemalen peper
geraspte nootmuskaat
75 gram geraspte oude kaas


Fruit de ui of de prei goudbruin in de boter, doe de stukjes pompoen erbij en fruit ze 5 minuten mee. Roer de bloem door de gefruite groenten en laat hem 2 minuten meewarmen. Giet de melk over het groentemengsel en breng het geheel langzaam en al roerend aan de kook. Voeg de bouillon en het laurierblad toe, breng de soep op smaak met zout, peper en nootmuskaat en laat hem 30 minuten zachtjes doorkoken in de afgedekte pan. Dien direct op met geraspte kaas.

6 personen

gebied : Argentinië
gerechtsoort : soep

bron : De Argentijnse keuken / Jan Morgan

Potage au Potiron (Bourgondië, Bourgogne-Franche-Comté, Frankrijk)

POTAGE AU POTIRON (POMPOENSOEP)

500 gram pompoen
100 gram boter
1 grote ui, gepeld en in plakken gesneden
200 gram aardappelen, geschild en grof gehakt
mespuntje gemalen nootmuskaat
zout
versgemalen peper
20 gram suiker
1½ liter water
1 liter melk
200 milliliter slagroom
3 sneetjes brood, korst verwijderd
10 takjes verse kervel, gehakt, ter garnering
100 gram Gruyère, geraspt


Snij de pompoen in plakken. Schil de plakken en verwijder de zaden en vezels. Snij het vruchtvlees in grote blokken.
Laat 50 gram van de boter smelten in een grote soeppan. Voeg de ui, pompoen en aardappelen toe en doe er dan de nootmuskaat, 2 theelepels zout, wat peper en de suiker bij. Giet er tenslotte het water en de melk bij. Breng aan de kook op een hoog vuur, draai het vuur dan laag en laat alles 45 tot 50 minuten trekken.
Laat de soep even afkoelen en pureer hem dan in een blender of keukenmachine. Giet de soep terug in de pan en warm hem weer door. Breng zonodig op smaak. Draai het vuur laag en roer zonder de soep te laten koken de slagroom erdoor.
Snij intussen het brood in blokjes van 1 centimeter. Smelt de rest van de boter in een koekenpan en bak de blokjes brood op een laag vuur goudbruin.
Giet de soep over in een terrine. Voeg de kervel en croûtons op het laatste moment toe. Strooi er tenslotte desgewenst Gruyère over.

4 - 6 personen

gebied : Bourgondië, Bourgogne-Franche-Comté, Frankrijk
gerechtsoort : soep

bron : Bourgondië (Koken in Frankrijk) / Réné Emin

Sopa de Chayote (Midden-Amerika)

SOPA DE CHAYOTE (POMPOENSOEP MET KIP)

2 - 3 chayotes (pompoensoort), samen 600 gram
1½ liter kippenbouillon
50 gram boter
1 ui, gesnipperd
40 gram bloem, gezeefd
zout
peper uit de molen
200 - 300 gram kippenvlees, waarvan de bouillon is getrokken, fijngesneden


Schil de pompoenen en snijd ze in stukken. Zet ze op met ½ liter kippenbouillon en kook ze heel zachtjes tot ze gaar zijn en tot puree gewreven kunnen worden. U kunt natuurlijk ook de gehele inhoud van de pan in de mengbeker van de keukenmachine fijn laten draaien tot puree. Smelt de boter en fruit, al omscheppende, de ui tot hij glazig ziet. Roer de bloem erdoor en voeg de rest van de bouillon er, onder voortdurend roeren, beetje voor beetje bij. Blijf zolang roeren tot een gebonden soep is verkregen. Doe de puree (met de bouillon waarin de pompoen gaar gemaakt is) bij de dikke soep. Laat de soep 5 tot 10 minuten doorkoken. Breng de soep op smaak met zout en peper en voeg het kippenvlees toe.

6 personen

voedingswaarde : 190 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gebied : Midden-Amerika
gerechtsoort : soep

bron : Over de grens (Lekker koken thuis) / Reader’s Digest

Crema de Zapallo (Peru)

CREMA DE ZAPALLO (POMPOEN-CRÈMESOEP)

1 kilogram pompoen
2 liter vlees- of kippenbouillon
50 gram margarine
1 grote ui, fijngehakt
½ theelepel knoflookpoeder
zout naar smaak
vers gemalen peper naar smaak
2 liter vlees- of kippenbouillon
1½ eetlepel meel
2½ deciliter (koffie)melk
100 gram geraspte Parmezaanse kaas
croûtons


Schil de pompoen, snijd in stukjes en kook ze gaar in de bouillon. Wrijf de gare pompoen door een zeef of pureer in een food processor. Verhit de margarine in een grote pan en fruit de ui, knoflookpoeder en zout en peper naar smaak. Doe de pompoenpuree en de bouillon in de pan, breng de soep aan de kook en laat deze 15 minuten zachtjes gaar koken. Leng het meel aan met de (koffie)melk en bind de soep hiermee. Controleer de smaak en dien direct op met Parmezaanse kaas en croûtons.

6 personen

gebied : Peru
gerechtsoort : soep

bron : De Peruaanse keuken / Isabel Garcia

Soupe de Potiron (Normandië, Frankrijk)

SOUPE DE POTIRON (POMPOENSOEP)

Garneer deze soep met croûtons, die eerst in de oven gedroogd en daarna in boter gebakken zijn.

1 tot 1½ kilogram pompoen, geschild, van zaad ontdaan en in stukken
1 theelepel zout
½ liter melk
1/8 theelepel nootmuskaat
1/8 theelepel gemalen kruidnagels
60 gram boter
¼ theelepel witte peper


Leg de pompoenstukken in een grote pan samen met 1 ¼ tot 1 ½ liter water en wat zout. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat afgedekt 45 minuten koken. Laat de pompoen uitlekken in een vergiet, pureer ze in een blender of keukenmachine in porties tegelijk. Breng in een grote pan de melk aan de kook. Roer de pompoenpuree, nootmuskaat, kruidnagels, boter en witte peper erdoor.

4 - 6 personen

gebied : Normandië, Frankrijk
gerechtsoort : soep

bron : De Normandische keuken / Claude Guermont en Paul Frumkin

Pompoensoep uit Thailand (Thailand)

POMPOENSOEP UIT THAILAND

700 gram pompoen (schoongemaakt)
3 eetlepels ghee
½ theelepel versgemalen peper
1 eetlepel tamari
snufje nootmuskaat
3 deciliter kokend water
½ liter groentebouillon (tablet)
4 eetlepels asemwater (tamarinde)
1 eetlepel kokosvet (creamed coconut)
enkele takjes peterselie of bieslook


Schil de pompoen, verwijder de pitjes en hak het vruchtvlees fijn.
Verhit in een koekenpan de ghee en bak hierin de pompoen gedurende 5 minuten op matig vuur.
Breng vervolgens op smaak met peper, tamari en nootmuskaat.
Schenk het kokende water erbij, roer even en stoof 8 minuten zachtjes door.
Maak intussen bouillon van een tablet en roer hierdoor het asemwater en de pompoenmassa.
Voeg ten slotte het verkruimelde kokosvet toe.
Serveer warm, bestrooid met fijngehakte peterselie of bieslook.
Heerlijk bij chapati’s of stokbrood met kant-en-klare kruidenboter.

4 personen

land : Thailand
gerechtsoort : soep

bron : De Oosterse keuken van Moeder Aarde : Vegetarische recepten uit de Aziatische keuken / Kwee Siok Lan