zondag 21 augustus 2016

Chilipeperpasta (Midden-Afrika)

CHILIPEPERPASTA

1 kilogram Afrikaanse of Antilliaanse chilipepers
4 middelgrote uien
2 deciliter arachideolie
1 eetlepel zout


Neem 1 kilogram Afrikaanse of Antilliaanse chilipepers, verwijder de steel en spoel ze schoon. Maak 4 middelgrote uien schoon en snipper ze. Verhit 2 deciliter arachideolie op een zacht vuur, voeg de chilipepers en de uien toe en laat 30 minuten op een klein vuurtje staan, terwijl je het geheel geregeld omroert. Goed mengen, 1 eetlepel zout toevoegen en opnieuw 30 minuten op een zacht vuur laten koken. Mix het geheel en verdeel het over enkele glazen potten. Chilipepers die op deze manier bereid worden kan je één week bewaren. Als je ze langer wilt bewaren, kan je 1 centimeter olie op de chilipepers in de glazen pot gieten voor je hem sluit. Zo komt er geen lucht meer aan de chilipeperpasta. Of als de chilipepers nog heel warm zijn, kan je ze in de glazen potten scheppen, het deksel erop schroeven en de glazen potten dan omdraaien tot de inhoud helemaal afgekoeld is. Ongeopend kan je deze glazen potten nog enkele weken bewaren.

16 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 60 minuten

gebied : Midden-Afrika
gerechtsoort : saus

bron : De Afrikaanse keuken van Marie Louise : De charmes en geuren van Afrika / Marie Louise Borremans

Frederikasaus (Israël)

FREDERIKASAUS

1 klein blikje zalm in olie
zout
peper
1 eetlepel mosterd
2 keukenglazen olijfolie
sap van 1 citroen
1 eetlepel fijngehakte peterselie

Maak de zalm met een vork fijn, tot een pasta, roer er zout, peper en mosterd naar smaak door. Roer door het nu homogene mengsel beetje bij beetje de olijfolie, daarna het citroensap en de fijngehakte peterselie.

4 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : saus

bron : De Israëlische keuken / Toussie Salomonson

Ceviche (Peru)

CEVICHE (GEMARINEERDE, RAUWE VIS)

sap van 3 citroenen
4 gedroogde hontaka chili’s, zonder zaad, fijngestampt in een vijzel
2 rode uien, in dunne ringen gesneden
1 teen fijngedrukte knoflook
1 theelepel zout
vers gemalen zwarte peper
1 kilo tongfilets, in stukjes van 3 centimeter gesneden, of andere stevige, blanke vis
3 bataten in de schil
4 verse maiskolven, in stukken van 4 centimeter gesneden
2 verse, hete, rode pepers, gewassen, van zaad en zaadlijsten ontdaan, in smalle reepjes gesneden


Vermeng het vruchtensap met de chili’s, uienringen, knoflook, peper en zout in een flinke kom. Leg de vis in een platte schotel van glas of aardewerk (niet van metaal) en giet de marinade erover. Indien er niet genoeg vocht is, voegt men nog wat sap toe. Dek de schaal dicht en laat drie uur trekken in de koelkast, of zolang tot de vis wit en ondoorschijnend is; hij is dan volkomen ‘gaar’. Ongeveer een half uur voor het eten kookt men 2 liter water in een grote pan. Doe hierin de bataten en laat ze afgedekt in 25 minuten gaar worden. Giet ze af, schil ze en snijd elke bataat in 3 rondjes. Kook nogmaals 2 liter water in een andere pan, voeg de mais hierbij en laat die 5 à 10 minuten koken. Giet de kolen af.
Men serveert de ceviche door slabladeren op bordjes te schikken. Hierop komt een portie gemarineerde vis, die met uienringen en reepjes verse, rode peper wordt gegarneerd. Aan de ene kant van de vis legt men een rondje bataat, aan de andere een paar stukjes mais. Meteen opdoen.

6 personen

gebied : Peru
gerechtsoort : visgerecht

bron : In de Zuid-Amerikaanse keuken / Jonathan Norton Leonard

Granaatappel met honing uit Libanon

GRANAATAPPEL MET HONING UIT LIBANON

4 - 6 granaatappels
sap van 1 citroen
4 deciliter kefir
3 eetlepels honing
snufje kaneel
2 theelepels fijngehakte verse munt
1 zakje vanillesuiker
¼ liter slagroom


Snijd de kapjes van de vruchten en verdeel de granaatappels in vieren. Trek de schil open en haal de zaadjes eruit. Doe de zaadjes in een vruchtenpers en vang het sap op in een mengbeker. Roer door het granaatappelsap het citroensap, de kefir, honing, kaneel, munt en vanillesuiker. Verdeel de massa over 4 glazen en garneer met een toefje ongezoete, even opgeklopte slagroom

4 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Oosterse keuken van Moeder Aarde : Vegetarische recepten uit de Aziatische keuken / Kwee Siok Lan

Weihnachtstolle (Duitsland)

WEIHNACHTSTOLLE (KERSTKRENTENBROOD)

500 gram bloem
30 gram gist
1 à 2 deciliter lauwe melk
200 gram gesmolten boter of margarine
75 gram basterdsuiker
1 ei
200 gram gewassen en gedroogde rozijnen
200 gram gewassen en gedroogde krenten
100 gram gesneden sukade of oranjesnippers
de geraspte schil van ½ gewassen citroen
½ theelepel kardemompoeder en kruidnagelpoeder, door elkaar gemengd
100 gram gemalen, gepelde amandelen of wat amandelessence
1 theelepel rozen- of oranjebloesemwater
10 gram zout
gesmolten boter of margarine
gezeefde poedersuiker


Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in de bloem en brokkel hier de gist in. Meng het met een gedeelte van de lauwe melk. Voeg dan de rest van de bloem uit de kom, het ei, de melk, de gesmolten boter of margarine, het kardemom- en kruidnagelpoeder, de essence, rozenwater en het zout toe. Kneed het deeg dan met beide handen 20 minuten flink door totdat het van de handen loslaat. Laat het dan 3 kwartier op een lauwwarme plaats rijzen. Leg het deeg nu op een bebloemd aanrecht en kneed er bij gedeelten de krenten, de rozijnen, de sukade, de suiker en de citroenrasp door. Kneed het deeg tot een dikke ronde plak, druk deze ovaalvormig uit. Bestrijk het deeg met water, en sla het deeg over de lengteas bijna dubbel, zodat de onderste helft iets uitsteekt. Beboter een bakblik. Leg het brood hierop en laat het op een lauwe plaats, afgedekt met een vochtige, schone doek nog tot de dubbele hoogte rijzen. Verwarm de oven voor op 175°C en bak het kerstbrood in 40 minuten gaar en goudgeel. Bestrijk het iets afgekoelde brood met gesmolten boter of margarine en bestuif het dik met poedersuiker. Bind er ter versiering een rood lintje omheen, en steek een takje hulst in de strik ervan.

4 personen

gebied : Duitsland
gerechtsoort : brood

bron : Het Internationaal Kookboekje / Heleen A. M. Halverhout