zondag 21 augustus 2016

Ceviche (Peru)

CEVICHE (GEMARINEERDE, RAUWE VIS)

sap van 3 citroenen
4 gedroogde hontaka chili’s, zonder zaad, fijngestampt in een vijzel
2 rode uien, in dunne ringen gesneden
1 teen fijngedrukte knoflook
1 theelepel zout
vers gemalen zwarte peper
1 kilo tongfilets, in stukjes van 3 centimeter gesneden, of andere stevige, blanke vis
3 bataten in de schil
4 verse maiskolven, in stukken van 4 centimeter gesneden
2 verse, hete, rode pepers, gewassen, van zaad en zaadlijsten ontdaan, in smalle reepjes gesneden


Vermeng het vruchtensap met de chili’s, uienringen, knoflook, peper en zout in een flinke kom. Leg de vis in een platte schotel van glas of aardewerk (niet van metaal) en giet de marinade erover. Indien er niet genoeg vocht is, voegt men nog wat sap toe. Dek de schaal dicht en laat drie uur trekken in de koelkast, of zolang tot de vis wit en ondoorschijnend is; hij is dan volkomen ‘gaar’. Ongeveer een half uur voor het eten kookt men 2 liter water in een grote pan. Doe hierin de bataten en laat ze afgedekt in 25 minuten gaar worden. Giet ze af, schil ze en snijd elke bataat in 3 rondjes. Kook nogmaals 2 liter water in een andere pan, voeg de mais hierbij en laat die 5 à 10 minuten koken. Giet de kolen af.
Men serveert de ceviche door slabladeren op bordjes te schikken. Hierop komt een portie gemarineerde vis, die met uienringen en reepjes verse, rode peper wordt gegarneerd. Aan de ene kant van de vis legt men een rondje bataat, aan de andere een paar stukjes mais. Meteen opdoen.

6 personen

gebied : Peru
gerechtsoort : visgerecht

bron : In de Zuid-Amerikaanse keuken / Jonathan Norton Leonard