zondag 8 november 2009

Sambal goreng oedang met petehbonen (Indonesië)

SAMBAL GORENG OEDANG MET PETEHBONEN (GEBAKKEN GARNALEN)

1 ui
2 teentjes knoflook
½ rode paprika
5 kemirienoten
1 theelepel trassi
1 theelepel sambal oelek
75 - 100 gram petehbonen
2 eetlepels olie
200 gram garnalen (Hollandse of halfom Hollandse en Noorse)
2 salamblaadjes
2 djeroek poeroetblaadjes
2 schijfjes laos van 1 centimeter dik
1 theelepel tamarindepasta
snufje zout
snufje suiker
2 - 2½ deciliter dikke kokosmelk uit blik

De petehbonen in dit gerecht kunt u vervangen door 250 gram gekookte sperziebonen. Wie van pittig houdt, kan ook wat fijngesneden lombok toevoegen.

Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de paprika schoon en snijd deze in stukjes. Hak de kemirienoten, de trassi en de sambal in de keukenmachine fijn. Snijd de petehbonen in schuine stukjes. Verhit de olie in een wadjang of hapjespan en fruit hierin het gemalen uimengsel enkele minuten. Voeg de garnalen, de salam en djeroek poeroet, de laos, de tamarinde en de kokosmelk toe en laat het mengsel heel even koken. Voeg de petehbonen toe en laat ze warm worden. Breng het gerecht op smaak met zout en/of sambal.

4 - 6 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan