vrijdag 15 april 2016

Pizzoccheri (Zwitserland)

PIZZOCCHERI

PASTA
200 gram boekweitmeel
100 gram ongebleekte tarwebloem
1 theelepel zeezout
2 eieren
1 eetlepel vergine olijfolie

een bos cavolo nero, stelen verwijderd, blad grof gehakt
200 gram aardappelen, in de schil gekookt, in blokjes van 2 - 3 centimeter
200 gram jonge sperziebonen, in stukjes van 2 centimeter
100 gram vers gedopte doperwten
200 gram jonge spinazie
2 eetlepels vergine olijfolie
125 gram boter
2 middelgrote uien, in ringen
2 tenen knoflook, gehakt
6- 8 blaadjes verse salie
100 gram Gruyère, geraspt
zeezout
versgemalen zwarte peper
100 gram Parmezaanse kaas, versgeraspt


Meng de ingrediënten voor de pasta tot een deeg; voeg een paar druppels water toe als het te droog wordt. Verdeel het deeg in 3 of 4 stukken. Zet de pastamachine op een brede stand, haal er een homp deeg door, vouw de lap op en haal hem er nogmaals door. Blijf dit doen tot het deeg een homogene consistentie heeft en glanst. Doe hetzelfde met de andere hompen deeg. Stel de pastamachine dan op een middenstand en maak lange dunne lappen. Leg de lappen opeen met bloem bestoven werkblad en snijd ze over de breedte met een scherp mes in repen van 2 centimeter breed.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Verhit de olie en 25 gram boter in een steelpan en fruit de ui tot hij zacht is. Voeg knoflook, salie en cavolo nero toe en laat alles nog een paar minuten bakken. Haal dan de pan van het vuur en voeg aardappelen, bonen, erwten en spinazie toe en meng alles voorzichtig.
Vet een grote ovenschaal in. Breng in een grote pan water met zout aan de kook en kook de pizzoccheri 1 minuut. Giet de pasta af en doe over in de ovenschaal. Voeg de groenten, Gruyère en wat zout en peper toe en meng alles door elkaar. Bestrooi de schotel met Parmezaanse kaas en verdeel er de resterende boter in nootjes over. Zet de pizzoccheri 20 minuten in de oven of tot de bovenzijde goud kleurt.

6 personen

gebied : Zwitserland
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Winter in de Alpen / Manuela Darling-Gansser