dinsdag 1 oktober 2024

Khao Suay (Thailand)

KHAO SUAY (GESTOOMDE JASMIJNRIJST)

De heerlijke geur en subtiele smaak van jasmijnrijst passen bij alle gerechten.

500 gram jasmijnrijst
7½ deciliter water


Doe de rijst in een grote pan. Spoel de rijst twee keer en laat uitlekken. Giet het water bij de rijst. Leg het deksel op de pan en breng aan de kook. Laat 1 minuut op een hoog vuur koken. Draai het vuur laag en laat 10 minuten afgedekt stomen. Draai het vuur op het laagste punt en laat nog 10 minuten afgedekt stomen.

4 personen

gebied : Thailand
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Thailand : Een culinaire reis / Panurat Poladitmontri en Judy Lew

Pad Pak Ruam Mit (Bangkok en het Centrale Laagland, Thailand)

PAD PAK RUAM MIT (VEGETARISCHE VERRUKKING)

De variëteit aan groenten in dit gerecht maakt het zeer kleurrijk en attractief.

2 eetlepels olie
2 tenen knoflook, fijngehakt
4 eetlepels gesnipperde ui
100 gram in plakken gesneden wortel
250 gram in plakken gesneden witte kool
100 gram broccoliroosjes
50 gram bloemkoolroosjes
50 gram in repen gesneden rode paprika
50 gram peultjes
25 gram in plakjes gesneden champignons
25 gram taugé
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel suiker


Verhit een grote koekenpan en doe er de olie en knoflook in. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roerbak de groenten in 4 minuten bijtgaar.
Geef er Khao Suay (Gestoomde jasmijnrijst) bij.

4 personen

gebied : Bangkok en het Centrale Laagland, Thailand
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Thailand : Een culinaire reis / Panurat Poladitmontri en Judy Lew

Khao Neow (Het Noorden, Thailand)

KHAO NEOW (GESTOOMDE KLEEFRIJST)

Kleefrijst wordt veel in het noorden en noordoosten gegeten. Soms wordt er over zoete rijst gesproken, vanwege de smaak van deze rijst. Deze rijst wordt ook vaak gebruikt om rijstwijn en azijn te maken.

1 kilogram kleefrijst

Doe de rijst in een steelpan of kom en voeg zoveel water toe dat de rijst onder staat. Wrijf de rijstkorrels tussen uw vingers en giet het melkachtige water af. Voeg schoon water toe en herhaal dit proces tot het water helder is.
Laat de rijst onder water een nacht weken, of om tijd te besparen, voor het stomen 3 uren weken in warm water.
Giet het water af en doe de rijst in een met kaasdoek beklede stoommand. Zet de mand boven een pan kokend water, maar zorg dat de mand het water niet raakt. Leg er het deksel op en laat 30 minuten stomen.

4 personen

gebied : Het Noorden, Thailand
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Thailand : Een culinaire reis / Panurat Poladitmontri en Judy Lew