MOSSELEN IN TOMATENSAUS
2 eetlepels olijfolie
1 grote Spaanse ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 eetlepels tomatenpuree
2 kilogram mosselen, gewassen en uitgezocht
2 deciliter droge witte wijn (Rioja)
500 gram rijpe vleestomaten, ontveld en in blokjes
½ bosje peterselie, fijngeknipt
zeezout
witte peper
1 - 2 eetlepels citroensap, versgeperst
1 citroen, in parten
Verhit in een mosselpan de olie en bak hierin 3 minuten zachtjes de ui, knoflook en tomatenpuree. Voeg de mosselen toe, schenk de wijn erbij en breng het geheel aan de kook. Kook de mosselen in 10 - 15 minuten gaar, schep ze af en toe om en voeg na 5 minuten de tomaatblokjes toe. Schep op het laatst de peterselie erdoor en breng het geheel op smaak met zeezout, witte peper en citroensap. Verdeel de mosselen en het vocht over 4 diepe borden of schalen, en geef er partjes citroen bij.
4 personen
voedingswaarde : 220 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gebied : Spanje
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip Culinair juli 2001
zaterdag 14 juli 2018
Garnalen-groentensalade
GARNALEN-GROENTENSALADE
400 gram sperziebonen
zout
5 tomaten
1 komkommer
1 rode paprika
(1 struik witlof)
1 ui
4 eetlepels mayonaise
3 eetlepels tomatenketchup
3 eetlepels koffieroom
1 eetlepel whisky
peper
300 gram gepelde Noorse garnalen
Sperziebonen afhalen en wassen. In pan met weinig water en zout 10 minuten koken. Afgieten en laten afkoelen. Tomaten wassen en in partjes snijden. Komkommer wassen en in dunne plakjes snijden. Paprika wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. (Met scherp mesje witlofstronk diep uithollen. Onder koud stromend water afspoelen. In stukken van 3 centimeter snijden.) Ui pellen en snipperen. In kommetje doen: mayonaise, tomatenketchup, koffieroom, whisky, zout en peper. Tot sausje roeren.
In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen, laten uitlekken. In slaschaal doen: sperziebonen, tomaat, komkommer, paprika, (witlof,) ui en garnalen. Door elkaar scheppen. Sausje erover schenken.
Lekker met volkorenbrood.
4 personen
voedingswaarde : 325 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 45 / 5 minuten
gerechtsoort : maaltijdsalade
bron : Tip juli 1981
400 gram sperziebonen
zout
5 tomaten
1 komkommer
1 rode paprika
(1 struik witlof)
1 ui
4 eetlepels mayonaise
3 eetlepels tomatenketchup
3 eetlepels koffieroom
1 eetlepel whisky
peper
300 gram gepelde Noorse garnalen
Sperziebonen afhalen en wassen. In pan met weinig water en zout 10 minuten koken. Afgieten en laten afkoelen. Tomaten wassen en in partjes snijden. Komkommer wassen en in dunne plakjes snijden. Paprika wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. (Met scherp mesje witlofstronk diep uithollen. Onder koud stromend water afspoelen. In stukken van 3 centimeter snijden.) Ui pellen en snipperen. In kommetje doen: mayonaise, tomatenketchup, koffieroom, whisky, zout en peper. Tot sausje roeren.
In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen, laten uitlekken. In slaschaal doen: sperziebonen, tomaat, komkommer, paprika, (witlof,) ui en garnalen. Door elkaar scheppen. Sausje erover schenken.
Lekker met volkorenbrood.
4 personen
voedingswaarde : 325 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 45 / 5 minuten
gerechtsoort : maaltijdsalade
bron : Tip juli 1981
Ananasrijst met garnalen
ANANASRIJST MET GARNALEN
1 kleine verse ananas
2 eetlepels Thaise vissaus
125 gram cocktailgarnalen
1 limoen
300 gram basmatirijst
zout
2 centimeter verse gemberwortel
4 takjes koriander
2 eetlepels (zonnebloem)olie
(versgemalen) peper
Kroon van ananas afsnijden. Met scherp mes 4 dikke plakken van ananas afsnijden (rest van ananas wordt niet gebruikt). Op diep bord plakken schillen en hierbij 1 eetlepel sap opvangen (indien nodig wat extra sap uit rest van ananas halen).
Met appelboor of scherp mes harde kern eruit steken. Ananas in kleine stukjes snijden. In kommetje 1 eetlepel vissaus, ananassap en garnalen door elkaar roeren. Limoen uitpersen.
Rijst met 1 eetlepel vissaus, 1 eetlepel limoensap en zout volgens gebruiksaanwijzing gaarkoken. Intussen gemberwortel schillen en in plakjes snijden. Koriander fijn knippen. In koekenpan olie verhitten. Gember 2 minuten bakken. Ananasstukjes toevoegen en 1 minuut meebakken. Gemberplakjes verwijderen.
Ananas, koriander en garnalen door gare rijst scheppen. Op smaak brengen met peper, limoensap en eventueel nog wat vissaus.
Lekker met gegrilde kip of vis en roerbakgroenten.
4 personen
voedingswaarde : 380 kcal p.p.
voor- / bereidings- / wachttijd : 5 / 10 / 15 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Allerhande juli 2001
1 kleine verse ananas
2 eetlepels Thaise vissaus
125 gram cocktailgarnalen
1 limoen
300 gram basmatirijst
zout
2 centimeter verse gemberwortel
4 takjes koriander
2 eetlepels (zonnebloem)olie
(versgemalen) peper
Kroon van ananas afsnijden. Met scherp mes 4 dikke plakken van ananas afsnijden (rest van ananas wordt niet gebruikt). Op diep bord plakken schillen en hierbij 1 eetlepel sap opvangen (indien nodig wat extra sap uit rest van ananas halen).
Met appelboor of scherp mes harde kern eruit steken. Ananas in kleine stukjes snijden. In kommetje 1 eetlepel vissaus, ananassap en garnalen door elkaar roeren. Limoen uitpersen.
Rijst met 1 eetlepel vissaus, 1 eetlepel limoensap en zout volgens gebruiksaanwijzing gaarkoken. Intussen gemberwortel schillen en in plakjes snijden. Koriander fijn knippen. In koekenpan olie verhitten. Gember 2 minuten bakken. Ananasstukjes toevoegen en 1 minuut meebakken. Gemberplakjes verwijderen.
Ananas, koriander en garnalen door gare rijst scheppen. Op smaak brengen met peper, limoensap en eventueel nog wat vissaus.
Lekker met gegrilde kip of vis en roerbakgroenten.
4 personen
voedingswaarde : 380 kcal p.p.
voor- / bereidings- / wachttijd : 5 / 10 / 15 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Allerhande juli 2001
Thaise soep met garnalen, kokos en mihoen (Thailand)
THAISE SOEP MET GARNALEN, KOKOS EN MIHOEN
4 gedroogde Chinese paddenstoelen
½ liter kippenbouillon, ontvet
2 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel medium sherry
1 eetlepel Nam Pla (vissaus)
1 teentje knoflook, uitgeperst
stukje gemberwortel van 2 centimeter, geschild, in plakjes
1 stengel sereh
2 groene pepertjes, zaadjes verwijderd, in ringetjes
50 gram bamboescheuten (blik), in lange reepjes
2 eetlepels kokosmelk
125 gram grote gekookte garnalen, gepeld
25 gram mihoen
1 eetlepel fijngesneden koriander
2 lente-uitjes
Paddenstoelen in ruim warm water 20 minuten laten weken. Bouillon aan de kook brengen. Azijn, sherry en vissaus erdoor roeren. Knoflook, gember en sereh toevoegen. Paddenstoelen uitknijpen, steeltjes eraf snijden en hoedjes in reepjes snijden. Paddenstoelen en bamboe aan bouillon toevoegen, aan de kook brengen en 10 minuten zachtjes laten koken. Kokosmelk erdoor roeren. Garnalen en mihoen 5 minuten meewarmen. Wit van lente-ui fijnsnijden, groen in reepjes snijden. Sereh verwijderen, soep in kommen scheppen, met wit van lente-ui en koriander bestrooien en met groen van lente-ui garneren.
Lekker met loempiaatjes.
2 personen
voedingswaarde : 210 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten
gebied : Thailand
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip Culinair juli 1997
4 gedroogde Chinese paddenstoelen
½ liter kippenbouillon, ontvet
2 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel medium sherry
1 eetlepel Nam Pla (vissaus)
1 teentje knoflook, uitgeperst
stukje gemberwortel van 2 centimeter, geschild, in plakjes
1 stengel sereh
2 groene pepertjes, zaadjes verwijderd, in ringetjes
50 gram bamboescheuten (blik), in lange reepjes
2 eetlepels kokosmelk
125 gram grote gekookte garnalen, gepeld
25 gram mihoen
1 eetlepel fijngesneden koriander
2 lente-uitjes
Paddenstoelen in ruim warm water 20 minuten laten weken. Bouillon aan de kook brengen. Azijn, sherry en vissaus erdoor roeren. Knoflook, gember en sereh toevoegen. Paddenstoelen uitknijpen, steeltjes eraf snijden en hoedjes in reepjes snijden. Paddenstoelen en bamboe aan bouillon toevoegen, aan de kook brengen en 10 minuten zachtjes laten koken. Kokosmelk erdoor roeren. Garnalen en mihoen 5 minuten meewarmen. Wit van lente-ui fijnsnijden, groen in reepjes snijden. Sereh verwijderen, soep in kommen scheppen, met wit van lente-ui en koriander bestrooien en met groen van lente-ui garneren.
Lekker met loempiaatjes.
2 personen
voedingswaarde : 210 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten
gebied : Thailand
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip Culinair juli 1997
Sara Sara Kousbanti (Suriname)
SARA SARA KOUSBANTI (KOUSENBAND MET GARNALEN)
1½ - 2 bossen kousenband, in stukjes van 2 - 3 centimeter
zout
zwarte peper
2 - 3 eetlepels olie
1 ui, fijngesneden
2 grote rijpe tomaten (ontveld), in blokjes
4 tenen knoflook, in plakjes
1 Madame Jeanette (heel gelaten)
400 gram gepelde gekookte grote garnalen (gamba’s)
Kousenband in ruim kokend water met zout 5 minuten koken en laten uitlekken. Olie verhitten en ui 5 minuten bakken. Tomaat, knoflook en Madame Jeanette toevoegen en mengsel op zacht vuur 15 minuten bakken tot mengsel smeuïg is en helft van vocht verdampt is. Zout en peper toevoegen. Kousenband erdoor roeren en in saus in 8 minuten gaar laten worden. Garnalen erdoor roeren en 3 minuten meewarmen. Voor serveren Madame Jeanette verwijderen.
4 personen
voedingswaarde : 235 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gebied : Suriname
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip Culinair juli 1997
1½ - 2 bossen kousenband, in stukjes van 2 - 3 centimeter
zout
zwarte peper
2 - 3 eetlepels olie
1 ui, fijngesneden
2 grote rijpe tomaten (ontveld), in blokjes
4 tenen knoflook, in plakjes
1 Madame Jeanette (heel gelaten)
400 gram gepelde gekookte grote garnalen (gamba’s)
Kousenband in ruim kokend water met zout 5 minuten koken en laten uitlekken. Olie verhitten en ui 5 minuten bakken. Tomaat, knoflook en Madame Jeanette toevoegen en mengsel op zacht vuur 15 minuten bakken tot mengsel smeuïg is en helft van vocht verdampt is. Zout en peper toevoegen. Kousenband erdoor roeren en in saus in 8 minuten gaar laten worden. Garnalen erdoor roeren en 3 minuten meewarmen. Voor serveren Madame Jeanette verwijderen.
4 personen
voedingswaarde : 235 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gebied : Suriname
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip Culinair juli 1997
Abonneren op:
Posts (Atom)