vrijdag 29 januari 2016

Besjbarmak (Kazachstan)

BESJBARMAK (KAZACHSTAANSE VLEES-PASTASCHOTEL)

1½ kilogram lamsvlees
4 liter water
6 zwarte peperkorrels
4 uien

DEEG
2 eieren
200 gram bloem
4 eetlepels water
zout
1 eetlepel peterselie, gehakt
1 eetlepel dille, gehakt

Kook het lamsvlees in het water met de peperkorrels 2 uur op een laag vuur. Snijd het vlees vervolgens in stukken van 5 x 5 centimeter. Bewaar de bouillon. Snijd de uien in ringen en gaar ze in een kopje van de lamsbouillon. Maak een deeg van de eieren, bloem, water en zout. Rol het dun uit en snijd vierkanten van 6 x 6 centimeter. Kook deze gaar in de bouillon. Beleg de deeglapjes met vlees en uien, bestrooi ze elk met een eetlepel dille en peterselie en serveer ze met een kopje bouillon.

4 personen

gebied : Kazachstan
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Rusland : Een reis boordevol smaken en recepten / Barbara Boudon, Ludmilla Suchich

Camarão Grelhado Piri Piri (Mozambique)

CAMARÃO GRELHADO PIRI PIRI (GEGRILDE GARNALEN PIRI PIRI)

Hoewel Kameroen door de Portugezen genoemd werd naar de garnalen die hier ooit in overvloed waren (camarões betekent ‘garnalen’), komt dit gerecht uit Mozambique, dat eveneens bekendstaat om zijn schitterende grote garnalen. Ze krijgen extra pit door een beetje Spaanse peper, die in veel delen van West-Afrika bekendstaat als pili pili of piri piri.
De garnalen moeten voor bereiding minstens 3 uur marineren.

100 g rauwe gamba’s
1 ½ theelepel fijngehakte Spaanse peper (Thaise peper of een andere zeer hete peper), of naar smaak
4 middelgrote teentjes knoflook, grof gehakt
2 eetlepels vers citroensap
1,5 dl arachideolie
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
kwarten citroen, voor het serveren


Pel de garnalen, verwijder het darmkanaal, maar laat de schaal bij de staart intact. Spoel de garnalen af onder koud water en dep ze droog met keukenpapier. Klop de Spaanse peper, de knoflook, het citroensap en de helft van de arachideolie in een kommetje tot alles goed gemengd is. Voeg geleidelijk de rest van de olie en het zout en de peper toe. Doe de garnalen in een andere grote kom en giet het oliemengsel eroverheen. Zorg dat alle garnalen goed bedekt zijn. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem ten minste 3 uur in de koelkast, zodat de garnalen de marinade kunnen opnemen. Roer de garnalen af en toe om.
Laat de grill heet worden. Haal de garnalen uit de marinade en leg ze onder de grill. Laat ze aan elke kant roosteren gedurende 2 minuten, of totdat ze roze zijn. Serveer warm met witte rijst en de kwarten citroen.

4 - 6 personen

land : Mozambique
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris