dinsdag 30 april 2019

Tofuballetjes met Indiase rijst en pinda-kokossaus (India)

TOFUBALLETJES MET INDIASE RIJST EN PINDA-KOKOSSAUS

400 gram basmatirijst
3 eetlepels olie
1 theelepel komijnzaadjes
4 kruidnagels
1 theelepel kardemompoeder
1 theelepel kaneelpoeder
1 theelepel chilipoeder
400 gram tofu
peper
zout
3 tenen knoflook
1 bosje peterselie
1 eetlepel bloem
2 eieren
50 gram paneermeel
3 deciliter water
4 eetlepels geraspte kokos
6 eetlepels pindakaas
sap van 1 citroen
1 theelepel sambal oelek
2 eetlepels mangochutney
olie om te frituren


Kook de rijst 10 minuten en zet hem terzijde. Verhit de olie in een pan en bak de komijnzaadjes, de kruidnagels, het kardemompoeder, kaneel en chilipoeder 1 minuut. Voeg de rijst toe en laat het geheel nog 10 minuten op laag vuur staan. Prak de tofu fijn en roer er wat peper en zout door. Pel de tenen knoflook en pers ze uit boven de tofu. Hak de peterselie fijn en roer die erdoor. Roer de bloem erdoor en vorm er balletjes van. Klop de eieren los, haal de balletjes door het ei en daarna door het paneermeel. Breng het water met de gedroogde kokos aan de kook en voeg al roerend de pindakaas toe. Breng op smaak met citroensap, sambal en mangochutney. Frituur de balletjes in frituurolie van 180°C of in ruim olie in een braadpan. Serveer met de rijst en de pindasaus.

4 personen

voedingswaarde : 790 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gebied : India
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Sla! april 1999

Shahi Panir (India)

SHAHI PANIR

5 eetlepels plantaardige olie
6 kruidnagels
2 laurierblaadjes
3 kaneelstokjes
6 kardemoms
200 gram uien, in parten gesneden, gekookt en fijngehakt
40 gram gemberpasta
40 gram knoflookpasta
2 theelepels rode chilipoeder
1 theelepel kurkumapoeder
1 theelepel korianderpoeder
2 theelepels cashewnotenpasta
zout naar smaak
1 kilogram panir, in kleine blokjes gesneden
175 gram Griekse yoghurt
125 gram room
1 ¼ theelepel garam masala
½ theelepel gemalen foelie
3 druppels vetiverolie
mespuntje saffraan, opgelost in 1 eetlepel melk


De olie verhitten in een koekenpan. Kruidnagels, laurierblaadjes, kaneelstokjes en kardemom toevoegen en op matig vuur bakken tot ze beginnen te knetteren. De uien toevoegen en 2 - 3 minuten roerbakken.
Gember- en knoflookpasta’s, chilipoeder, kurkuma, koriander, cashewnotenpasta en zout toevoegen. Vervolgens de blokjes panir erdoor scheppen en onder af en toe roeren 5 minuten meebakken.
De yoghurt en 100 milliliter warm water toevoegen, langzaam aan de kook brengen en stoven tot de olie zich scheidt van de saus.
De hittebron temperen en de room, garam masala, gemalen kardemom, foelie, vetiverolie en het saffraanmengsel erdoor roeren. Hierna direct serveren.
Serveer er een droog groentegerecht en Indiaas brood bij.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 25 - 30 minuten

gebied : India
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Indiaas : Voor het bereiden van authentieke regionale gerechten vol van smaak en kruidig-pikant / Anne Sheasby