vrijdag 11 augustus 2017

Salad Polamai (Thailand)

SALAD POLAMAI (VRUCHTENSALADE)

2 rijpe mango’s (700 gram)
1 kleine ananas (900 gram)
3 grote sinaasappelen
1 kleine honingmeloen (800 gram)
2 appelen
2 bananen
sap van 3 limoenen of citroenen
enkele blaadjes citroenmelisse


De mango’s schillen, het vruchtvlees van de pitten snijden. Een stuk van de onderkant van de ananas snijden, de kroon verwijderen en de ananas met een scherp mes in vieren snijden. De harde kern verwijderen en het vruchtvlees van de parten losmaken en in stukjes snijden. De sinaasappelen als een appel schillen en daarbij ook de witte vliesjes volledig verwijderen. De partjes tussen de vliezen lossnijden en het sap opvangen. De meloen halveren, de pitten verwijderen en het vruchtvlees kleinsnijden. De appelen schillen, in vieren snijden en het klokhuis verwijderen. De partjes appel in stukjes snijden. De bananen pellen en in plakjes snijden. De vruchten voorzichtig goed door elkaar scheppen. Het limoen- en sinaasappelsap door elkaar roeren, op de salade schenken en de salade nog 1 uurtje in de koelkast zetten. De salade nogmaals voorzichtig doorscheppen en met citroenmelisse garneren.

4 - 6 personen

bereidings- / koeltijd : 40 / 60 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : nagerecht

bron : Het beste uit de Thaise keuken / Cornelia Zingerling

Kao Tom Mat (Thailand)

KAO TOM MAT (KLEEFRIJST MET BANAAN IN BANANENBLAD)

500 gram kleef- of dessertrijst
400 gram geraspte kokos (gedroogd)
½ theelepel zout
150 gram suiker
300 milliliter melk
3 - 4 bananen (500 gram)
olie om in te vetten
100 gram zwarte sojabonen (blik)


De kleefrijst wassen en 1 - 2 uur in koud water laten weken. Op de geraspte kokos ½ liter kokend water schenken, de kokos 5 minuten laten staan en vervolgens door een vochtige doek in een zeef schenken. e kokosmelk, het zout, de suiker en de melk door elkaar roeren. De uitgelekte rijst erdoor roeren, de melk aan de kook brengen en op een laag vuur onder af en toe roeren in 20 minuten gaar laten worden. De rijst tot gebruik opzijzetten. De bananen pellen, eerst doormidden en daarna in de lengte snijden, zodat elke banaan in vier stukken wordt verdeeld. 6 - 8 Stukken aluminiumfolie van 12 x 12 centimeter met olie bestrijken. Op elk stuk folie 2 à 3 eetlepels rijst leggen, een stuk banaan erop leggen en deze met rijst afdekken. Enkele zwarte boontjes in de rijst drukken. De aluminiumfolie oprollen, de zijkanten naar binnen vouwen en de pakketjes dichtmaken. De rijstpakketjes in een stoompan leggen en de rijst ½ uur stomen of in een ingevette ovenvaste schaal overdoen, er een deksel op leggen en in een braadslede die voor de helft is gevuld met water ½ uur in de voorverwarmde oven (250°C) zetten.

6 - 8 personen

week- / bereidingstijd : 1 - 2 / 1 uur

gebied : Thailand
gerechtsoort : nagerecht

bron : Het beste uit de Thaise keuken / Cornelia Zingerling

Pla Samli Song Khrenang (Thailand)

PLA SAMLI SONG KHRENANG (HEEK MET MANGO)

800 gram heek
3 eetlepels nam pla (Thaise vissaus)
bloem om te paneren
4 eetlepels olie om te bakken
enkele blaadjes sla

SAUS
1 nog niet heel rijpe mango
1 kleine ui
½ theelepel zout
1 theelepel gedroogde garnalen of trassi oedang (garnalenpasta)
½ theelepel suiker
mespunt - ½ theelepel cayennepeper


De mango schillen, het vruchtvlees van de pit snijden en vervolgens zeer fijn of in blokjes snijden. De ui pellen, snipperen en met de mango vermengen. Het zout, de gedroogde garnalen, de suiker en de cayennepeper erdoor roeren en eventueel met nam pla op smaak brengen. De saus in een schaaltje schenken. De visfilet rondom met de vissaus bestrijken, door de bloem wentelen en de overtollige bloem eraf kloppen. De olie in een pan verhitten en de is hierin aan beide zijden knapperig en goudbruin bakken. De blaadjes sla op een schaal leggen en de visfilets erop rangschikken. De saus er apart bij serveren.

4 personen

bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : visgerecht

bron : Het beste uit de Thaise keuken / Cornelia Zingerling

Pla Samli Rom Khwan (Thailand)

PLA SAMLI ROM KHWAN (GEROOKTE HEEK)

1 panklare heek van 500 gram of twee kleinere
3 - 4 rode pepertjes
3 - 4 teentjes knoflook
3 eetlepels limoensap
3 eetlepels tamarindesap (van 1½ eetlepel tamarindepulp)
½ theelepel zout
1 theelepel suiker


De vis of vissen wassen en goed droogdeppen. Rookmeel vermengen met e fijngehakte binnenste bruine schil van 1 kokosnoot en in de rookoven doen. De vis 15 centimeter boven het rookmeel op een rooster leggen en 25 minuten roken. De vis om de 5 minuten keren. De vis is gaar als u bij het inprikken met een mes geen bloed meer ziet.
De pepertjes van zaad en zaadlijsten ontdoen en kleinsnijden. De teentjes knoflook pellen en uitpersen. De peper, knoflook, het zout en de suiker met het limoen- en tamarindesap vermengen en bij de vis serveren.

2 personen

bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : visgerecht

bron : Het beste uit de Thaise keuken / Cornelia Zingerling

Muang Li (Thailand)

MUANG LI (GEBAKKEN HEEK MET MANGOSAUS)

1 panklare heek van 1 kilogram, of 800 gram heek in moten
10 eetlepels bloem
1 theelepel zout
1 theelepel peper
royaal olie om in te bakken
enkele blaadjes sla
4 tomaten
½ komkommer

SAUS
2 groene onrijpe mango’s
1 kleine ui
2 rode pepers
4 eetlepels nam pla (Thaise vissaus)
2 - 3 eetlepels suiker
125 gram geraspte kokos (gedroogd)
40 gram ongezouten cashewnoten
3 - 4 kleine gedroogde pepertjes


Voor de saus de mango’s schillen, het vruchtvlees van de pit snijden en kleinsnijden. De ui pellen en snipperen. De pepers van zaad en zaadlijsten ontdoen en in dunne ringen snijden. De mango’s, ui en peper door elkaar roeren en op smaak brengen met nam pla en suiker. De kokos in een koekenpan zonder toevoeging van vet goudbruin roosteren en door het mangomengsel scheppen. De cashewnoten op dezelfde manier roosteren. De gedroogde pepertjes verkruimelen en over de saus strooien. De heek afspoelen en droogdeppen. De bloem, het zout en de peper door elkaar roeren en met wat water tot een dik papje roeren. De vis rondom met het bloempapje bestrijken. Een bodempje olie van 1 centimeter in een pan gieten en hierin de vis aan elke kant in 12 - 15 minuten krokant bakken. De tomaten in acht partjes snijden, de komkommer schillen en in niet te dunne plakjes snijden. De blaadjes sla op een schaal leggen, de gebakken heek erop leggen en met schijfjes tomaat en plakjes komkommer garneren. De saus er apart bij serveren.

4 - 6 personen

bereidingstijd : 45 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : visgerecht

bron : Het beste uit de Thaise keuken / Cornelia Zingerling

Gaeng Ped Supparot (Thailand)

GAENG PED SUPPAROT (GEBAKKEN EEND MET ANANAS)

1 eend van 2 kilogram
80 gram santen
2 - 3 eetlepels rode kruidenpasta
kokosmelk
200 gram verse ananas
200 gram bamboescheuten
2 - 3 eetlepels nam pla (Thaise vissaus)
1 eetlepel suiker
sap van ½ citroen
3 eetlepels gedroogde horapa (Thaise basilicum)- of basilicumblaadjes


De oven voorverwarmen tot 250°C. De eend snijden: eerst de vleugels, dan de bouten op de gewrichten doorsnijden en tot slot de borsten met een scherp mes langs het middenrif lossnijden. Vet en loshangend vel verwijderen. De stukken eend in een braadslede leggen, een kopje water erop schenken en de eend 45 minuten voorbraden. Regelmatig keren. Het vet afschenken en het vel verwijderen. De santen met 400 milliliter water in een pan doen en op middelhoog vuur verwarmen tot de santen zijn gesmolten. De kruidenpasta erdoor roeren. De stukken eend in de kokosmelk leggen en met een deksel 45 minuten zachtjes koken. De eend regelmatig keren. De ananas en de bamboescheuten kleinsnijden en samen met nam pla, suiker en citroensap 15 minuten voor het einde van de bereidingstijd toevoegen. De horapa- of basilicumblaadjes verkruimelen en het gerecht ermee bestrooien.

2 - 3 personen

bereidingstijd : 2 uur

gebied : Thailand
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Het beste uit de Thaise keuken / Cornelia Zingerling

Yam Taeng Kwa (Thailand)

YAM TAENG KWA (KOMKOMMER-WORTELSALADE)

1 komkommer van 500 gram
200 gram worteltjes
2 rode of desgewenst witte uien
1 - 2 kleine rode pepertjes
8 eetlepels witte wijnazijn
2 theelepels zout
3 - 4 theelepels suiker


De komkommer schillen, in de lengte halveren, het zaad verwijderen en de komkommer in dunne plakjes snijden. De worteltjes schrappen en in dunne schijfjes snijden.
De uien pellen en snipperen, de pepers van zaad en zaadlijsten ontdoen en in dunne ringen snijden. De azijn, het zout en de suiker door elkaar roeren.
De ingrediënten goed met elkaar vermengen.

4 personen

bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Het beste uit de Thaise keuken / Cornelia Zingerling