zaterdag 20 augustus 2016

Oennensuppe mat Ke's (Luxemburg)

OENNENSUPPE MAT KE’S (UIENSOEP MET KAAS)

1½ liter bouillon
60 gram boter of margarine
6 à 8 grote uien
100 gram oude geraspte kaas
paprikapoeder
zout


Snijd de uien in kleine stukjes en fruit ze goudgeel in de boter of de margarine. Voeg dan de bouillon toe en kook de stukjes ui gaar (tot ze doorzichtig zijn). Doe de kaas in een soepterrine, of laat ieder zich er aan tafel 2 eetlepels van in het soepbord doen. Giet de kokende uiensoep op de kaas en doe er wat paprikapoeder bovenop. Dit is een dunne soep, niet gebonden, zoals wij gewend zijn, maar dat is nu eenmaal de Luxemburgse manier.

4 personen

land : Luxemburg
gerechtsoort : soep

bron : Het internationaal kookboekje / Heleen A. M. Halverhout

Warem Gromperen Zallot (Luxemburg)

WAREM GROMPEREN ZALLOT (WARME AARDAPPELSLA)

½ kilogram aardappelen
2 eetlepels slaolie
1 eetlepel azijn
peper
zout
50 gram in dobbelsteentjes gesneden gerookt vet spek
3 middelgrote gesnipperde uien
50 gram boter of margarine
1 eetlepel gehakte peterselie


Borstel de aardappelen schoon, verwijder de pitten en kook de aardappelen in hun schil gaar. Pel ze en snijd ze direct in blokjes. Maak een sausje van de slaolie, de azijn, peper en zout, giet dit over de warme aardappelen. Dek ze af, zodat ze warm blijven. Bak het spek in de boter of de margarine uit, fruit er de uien in, gaar en goudgeel. Giet dit dan over de warme aardappelen en strooi er de peterselie over. Dien de sla warm op.

4 personen

land : Luxemburg
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Het internationaal kookboekje / Heleen A.M. Halverhout

Irish Coffee (Ierland)

IRISH COFFEE

½ borrelglas Ierse whiskey
1 eetlepel donkerbruine suiker
1 kop koffie
25 milliliter slagroom
1 theelepel suiker


Schenk in hoge glazen een half borrelglaasje Ierse whiskey, doe er een lepel donkerbruine suiker bij en hete sterke koffie. Goed doorroeren. Tot slot een flinke schep half stijfgeslagen gezoete slagroom er bovenop. Verder niet roeren maar de koffie onder de slagroom uitdrinken.

1 persoon

gebied : Ierland
gerechtsoort : drank

bron : 50 Culinaire avonturen rond de barbecue / Ina Hoffmann

Arroz con Pato (Peru)

ARROZ CON PATO (EEND MET KORIANDERRIJST)

4 eetlepels vers citroensap
½ theelepel fijngemalen komijn
1 theelepel zout
vers gemalen zwarte peper
een eend van 4 à 5 pond, in 6 à 8 stukken gesneden en van alle vet ontdaan
4 eetlepels olijfolie
2 flesjes licht bier
een kopje bockbier
450 gram ongekookte rijst, langkorrelig
1 theekopje vol, verse gehakte koriander
200 gram verse doperwten


Doe citroensap, komijn, zout en peper in een kommetje. Wrijf de stukken eend in met dit mengsel. Leg de vogel op een bord, dek af met folie en laat het mengsel op kamertemperatuur 3 uur intrekken. In de koelkast duurt dit proces zes uur. Verhit de olie in een zware pan of vlamvaste casserole, tot hij dampt. Braad de eend aan alle kanten goed bruin en keer de stukken regelmatig. Voeg het bier toe, laat op groot vuur aan de kook komen en schraap alle aangebakken korstjes van bodem en zijkanten van de pan. Draai de vlam klein, doe een deksel op de pan en laat de eend drie kwartier sudderen of zolang tot een scherp mes met gemak door een poot snijdt. Leg de eend op een verwarmde schaal en bedek hem met folie om hem warm te houden. Giet het kooknat uit de pan, zeef en meet zoveel af, dat er goed driekwart liter overblijft; de rest kan men wegdoen. Breng op groot vuur aan de kook, roer de rijst erdoor en laat opnieuw aan de kook komen. Draai de vlam klein, doe een deksel op de pan en laat de rijst ongestoord in 20 minuten gaar worden, althans zolang tot al het vocht erin is opgenomen. Roer de koriander, erwten, wat peper en zout erdoor. Leg de eend op de rijst, dek de casserole toe en laat het geheel nog een paar minuten goed doorwarmen. Dien in de casserole op of maak een bergje van de rijst en de doperwtjes midden op een dienschaal en leg de stukken eend bovenop.

4 personen

gebied : Peru
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : In de Zuid-Amerikaanse keuken / Jonathan Norton Leonard