zaterdag 20 augustus 2016

Arroz con Pato (Peru)

ARROZ CON PATO (EEND MET KORIANDERRIJST)

4 eetlepels vers citroensap
½ theelepel fijngemalen komijn
1 theelepel zout
vers gemalen zwarte peper
een eend van 4 à 5 pond, in 6 à 8 stukken gesneden en van alle vet ontdaan
4 eetlepels olijfolie
2 flesjes licht bier
een kopje bockbier
450 gram ongekookte rijst, langkorrelig
1 theekopje vol, verse gehakte koriander
200 gram verse doperwten


Doe citroensap, komijn, zout en peper in een kommetje. Wrijf de stukken eend in met dit mengsel. Leg de vogel op een bord, dek af met folie en laat het mengsel op kamertemperatuur 3 uur intrekken. In de koelkast duurt dit proces zes uur. Verhit de olie in een zware pan of vlamvaste casserole, tot hij dampt. Braad de eend aan alle kanten goed bruin en keer de stukken regelmatig. Voeg het bier toe, laat op groot vuur aan de kook komen en schraap alle aangebakken korstjes van bodem en zijkanten van de pan. Draai de vlam klein, doe een deksel op de pan en laat de eend drie kwartier sudderen of zolang tot een scherp mes met gemak door een poot snijdt. Leg de eend op een verwarmde schaal en bedek hem met folie om hem warm te houden. Giet het kooknat uit de pan, zeef en meet zoveel af, dat er goed driekwart liter overblijft; de rest kan men wegdoen. Breng op groot vuur aan de kook, roer de rijst erdoor en laat opnieuw aan de kook komen. Draai de vlam klein, doe een deksel op de pan en laat de rijst ongestoord in 20 minuten gaar worden, althans zolang tot al het vocht erin is opgenomen. Roer de koriander, erwten, wat peper en zout erdoor. Leg de eend op de rijst, dek de casserole toe en laat het geheel nog een paar minuten goed doorwarmen. Dien in de casserole op of maak een bergje van de rijst en de doperwtjes midden op een dienschaal en leg de stukken eend bovenop.

4 personen

gebied : Peru
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : In de Zuid-Amerikaanse keuken / Jonathan Norton Leonard