vrijdag 23 augustus 2019

Barbari (Libanon)

BARBARI (LIBANEES BROOD)

30 gram verse gist of 1¼ zakje gedroogde gist
1 theelepel suiker
600 gram meel van harde tarwe (Italiaanse specialiteitenwinkel)
zout
2 eetlepels olijfolie


3½ Deciliter handwarm water afmeten. Gist en suiker in 4 eetlepels warm water oplossen en 10 minuten op warme plek wegzetten. Boven kom meel en 2 theelepels zout zeven. Kuiltje in midden maken en gistmengsel, rest van water en olijfolie erin schenken. Mengen tot samenhangende deegbal ontstaat. Deeg met handen tot elastisch kneden. Deegbal in met olie ingevette kom leggen en met enkele druppels water besprenkelen. Kom afdekken met plasticfolie en deeg 1 uur op warme plek laten rijzen tot volume is verdubbeld. Deeg even doorkneden en in vier stukken verdelen. Elk deel met wat olie bestrijken en uitrollen tot rechthoek van 15 x 30 centimeter en 1 centimeter dik. In deeg in lengte 4 insnijdingen maken tot op 3 centimeter vanaf rand. Broden op met meel bestoven bakplaten leggen. Broden licht met bloem bestuiven, met doeken afdekken en nogmaals 10 minuten op warme plak laten rijzen. Oven voorverwarmen op 225°C. Broden in midden van oven in 15 minuten goudbruin bakken. Op rooster laten afkoelen.

4 broden

voedingswaarde : 520 kcal
bereidings- / rijstijd : 30 / 75 minuten

gebied : Libanon
gerechtsoort : brood

bron : Tip Culinair januari 1995

Karnabeet Maklee (Libanon)

KARNABEET MAKLEE (GEBAKKEN BLOEMKOOL)

U kunt de bloemkool stomen in plaats van in water koken; houd dezelfde tijd aan. In Turkije worden bloemkoolroosjes eerst door bloem gehaald, dan door een mengsel van losgeklopte eieren en geraspte kasseri of Parmezaanse kaas gehaald en ten slotte gefrituurd. In Sicilië worden de bloemkoolroosjes in een ovenschaal gedaan, met een mengsel van fijngehakte knoflook, gehakte peterselie, geraspte caciovallo kaas en fijn droog broodkruim bestrooid en in een oven gebakken tot de bovenkant goudbruin is. In Griekenland wordt de bloemkool gekookt, dan in lagen met tomatensaus en feta gedaan en in de oven gebakken.

1 grote bloemkool, in roosjes verdeeld
zout naar smaak, plus 1 theelepel zout
4 eieren
5 eetlepels water, of zoveel als nodig
125 gram bloem
100 gram fijngehakte ui of 45 gram lenteui
20 gram gehakte verse snijpeterselie
20 gram gehakte verse munt
½ theelepel gemalen kaneel
½ theelepel gemalen piment
½ theelepel versgemalen peper
plantaardige olie voor het frituren
citroenpartjes


Vul een ruime pan driekwart met water en breng aan de kook. Doe er de bloemkool in en breng op smaak met zout. Laat in 4 minuten bijtgaar koken. Giet de bloemkool af en laat in koud water schrikken. Giet weer af en dep droog met keukenpapier. Laat afkoelen.
Doe de eieren, 5 eetlepels water en de bloem in een kom en klop tot een glad beslag. Voeg de ui, peterselie, munt, kaneel, piment, de ene theelepel zout en de peper toe. Schep alles goed om. U kunt de ingrediënten ook in een blender of keukenmachine doen en tot een glad beslag draaien.
Giet 7 centimeter olie in een diepe koekenpan en verhit tot 190°C, of tot wat beslag bijna onmiddellijk goudbruin wordt als het in de olie gaat. Haal de roosjes door het beslag wanneer de olie heet is, laat overtollig beslag afdruipen en doe ze in de hete olie. Doe niet teveel roosjes tegelijk in de pan. Laat ze in 3 - 5 minuten goudbruin frituren, waarbij u ze éé n keer omdraait. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat op keukenpapier uitlekken. Frituur de rest van de bloemkoolroosjes.
Schik de roosjes op een schaal en dien op met citroenpartjes.

4 - 6 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Middellandse Zee / Joyce Goldstein