maandag 30 mei 2016

Mangocrème (Kameroen)

MANGOCRÈME

Overal waar in Afrika Europeanen zijn geweest, zijn er een heleboel gerechten die een combinatie vormen van Europese en Afrikaanse ingrediënten en culinaire technieken. Hier volgt zo’n culinaire combinatie.

4 grote mango’s
2,5 deciliter slagroom
3 eetlepels poedersuiker
2 eetlepels vers geroosterde kokoschips
verse munt, als garnering


Schil de mango’s en snijd ze in stukjes. Leg deze in een middelgrote pan en giet er zo veel water bij dat ze onderstaan. Laat op laag vuur koken gedurende 10 minuten, of totdat de stukjes mango zacht zijn. Draai de mango door een groentemolen tot een dikke massa. Doe deze in een kom, trek er plasticfolie overheen en zet 1 uur weg op een koude plek. Klop intussen de slagroom met een mixer of een garde stijf en voeg langzaam de suiker toe. Schep de gekoelde mangopulp langzaam door de gezoete room, maar stop met roeren zodra alles gemengd is. Doe de mangocrème over in sorbetglazen, strooi over elk glas een beetje geroosterd kokos, garneer met munt en serveer.

6 personen

land : Kameroen
gerechtsoort : nagerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

Al Mukhallal (Libanon)

AL MUKHALLAL (INMAAKVLOEISTOF)

3 deciliter water
1 ½ deciliter rode-wijnazijn
2 eetlepels zeezout
1 flinke theelepel suiker


Doe de azijn met het water, het zout en de suiker in een schone pot en meng goed totdat het zout en de suiker helemaal zijn opgelost. Gebruik voor het inmaken van groente.

Voor 4½ deciliter (voldoende voor 1 literpot ingemaakte groente)

gebied : Libanon
gerechtsoort : inmaak

bron : De Libanese keuken : De haute cuisine van het Midden-Oosten / Anissa Helou