donderdag 6 november 2014

Zuppa di Zucchine (Middellandse Zeegebied)

ZUPPA DI ZUCCHINE (COURGETTESOEP)

750 gram courgette
3 eetlepels olijfolie
1 liter kokende groentebouillon
zout
versgemalen peper
2 eieren
2 theelepels (versgeraspte) Parmezaanse kaas
1 theelepel gehakte peterselie
8 grofgehakte basilicumblaadjes
4 sneetjes (stok)brood


Snijd de courgettes in kleine blokjes. Verwarm de olijfolie in een diepe pan met een dikke bodem en bak de courgette al roerend ongeveer 5 minuten. Voeg de groentebouillon toe en zout en peper naar smaak. Laat 20 minuten in gesloten pan zachtjes koken. Klop intussen de eieren met de Parmezaanse kaas, de peterselie en de knoflook. Rooster het brood. Verdeel het brood vlak voor serveren over 4 borden. Haal de soep van het vuur en roer snel het eimengsel erdoor. Schenk de soep op het brood en maal er een beetje zwarte peper over.

4 personen

bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Middellandse Zeegebied
gerechtsoort : soep

bron : Gall & Gall Magazine maart/april 1999

Peixinhos da Horta (Algarve, Portugal)

PEIXINHOS DA HORTA (‘GROENE VISJES’ UIT DE MOESTUIN)

100 gram bloem
zout
(versgemalen) peper
1 ei
50 gram sperziebonen
olie om te frituren


Boven schaal bloem zeven. Zout en peper door bloem mengen en in midden kuiltje maken. Ei splitsen en eierdooier in kuiltje bloem doen. Scheutje voor scheutje 1½ deciliter water erdoor roeren tot glad beslag ontstaat. Beslag 30 minuten laten rusten. Intussen sperziebonen schoonmaken, wassen en met keukenpapier goed droog deppen.
In pan of frituurpan olie verhitten tot 180°C. Eiwit stijf kloppen en door beslag spatelen. Sperziebonen door beslag wentelen en in kleine porties in 3 à 4 minuten goudbruin bakken. Laten uitlekken op keukenpapier.

4 personen

voedingswaarde : 300 kcal p.p.
voorbereidings- / wacht- / bereidingstijd : 15 / 30 / 35 minuten

gebied : Algarve, Portugal
gerechtsoort : vegetarisch voorgerecht

bron : Portugal : Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van Douro en Minho, Estremadura en Ribatejo en de Algarve / Mieke van Laarhoven