woensdag 12 maart 2014

Blomkålgratin (Denemarken)

BLOMKÅLGRATIN (BLOEMKOOLSOUFFLÉ)

2 middelgrote bloemkolen
1 uitje
100 gram bloem
½ liter melk
2 eieren
zout
peper
paneermeel
40 gram boter of margarine
10 gram boter


De bloemkool schoonmaken en in boeketjes delen. De bloemkool met het uitje en wat zout koken. Een ovenschotel insmeren met boter. Wat paneermeel erin strooien. De boeketjes erin leggen. Het eigeel en het eiwit apart kloppen. De 40 gram boter smelten, het meel er beetje bij beetje door mengen. De melk er voorzichtig door roeren. Kookt de melk, dan een klein beetje bij het eigeel doen. Dit mengseltje weer door de kokende melk roeren. Peper en zout erbij doen. Van het vuur af het geklopte eiwit erdoor steken. Deze saus over de bloemkool gieten. De soufflé ¾ uur in een matig warme oven goudgeel bakken. De ovendeur in die tijd niet opendoen, anders zakt de soufflé in.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Recepten uit de Deense keuken / Birgit Andersen

Hummersalat (Denemarken)

HUMMERSALAT (KREEFTESALADE)

1 blikje kreeft (of krab)
1 blikje aspergepunten of vers gekookte aspergepunten
2 eieren
1 theelepel citroensap
1 kleine kropsla
mayonaise
een snufje paprikapoeder


De eieren hard koken. Het eigeel kruimelen. Het vlees (zonder het kraakbeen) uit een blikje kreeft vermengen met 2 theelepels kreeftennat, 1 theelepel citroensap en 1 à 2 eetlepels mayonaise. Het mag geen papje worden. Het vlees moet mooi los blijven. Voorzichtig mengen met wat kleine tukjes asperges (niet te veel). De kreeft op een schotel leggen. De aspergepunten er omheen garneren. Het eigeel op de asperges strooien. Om de asperges een randje in zeer fijne reepjes gesneden kropsla schikken. Eventueel een klein tikkeltje paprikapoeder voor de mooie kleur over de kreeft strooien. Mayonaise erbij geven.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : salade

bron : Recepten uit de Deense keuken / Birgit Andersen

Ål i Gelé (Denemarken)

ÅL I GELÉ (PALING IN GELEI)

1 kilogram dikke aal
4 peperkorrels
zout
2 laurierblaadjes
een beetje geknipte peterselie of wat gehakte truffels
½ liter water
¼ liter azijn
14 blaadjes gelatine


De schoongemaakte aal wordt in stukken van 5 à 6 centimeter gesneden en gekookt in kokend water waaraan azijn, zout, peper, laurierblaadjes en peperkorrels zijn toegevoegd. De aal een kwartiertje zachtjes laten koken. De aal uit het water halen, koud laten worden en de graat eruit halen. De stukjes aal oprollen en de openingen opvullen met de gehakte peterselie of de gehakte truffels. Een dun draadje om de rolletjes binden. 14 Blaadjes gelatine in de gezeefde visbouillon oplossen. De vis in een vorm leggen. De bouillon erover gieten. De vis koud wegzetten en 1 à 2 dagen op laten stijven. Ze dan op een natgemaakte schotel omkeren. Voordat de gelatine erover wordt gegoten, kunt u wat plakjes getande citroen om de aal heen leggen. In plaats van aal kunt u ook geep gebruiken.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : visgerecht

bron : Recepten uit de Deense keuken / Birgit Andersen

Sneppebrød (Denemarken)

SNEPPEBRØD (SNIPPEBROOD)

6 maagjes van snippen
6 levertjes
6 hartjes
2 zoute haringen
40 gram boter of margarine
2 eierdooiers
1 dessertlepel paneermeel
25 gram geraspte kaas
een mespunt peper
een mespunt zout
1 theelepel gehakte peterselie
wittebrood


De haringen schoonmaken, graten eruit halen en ze dan heel klein hakken. De maagjes heel even aanbraden en ook zeer klein hakken. De boter zacht roeren. Nu alle ingrediënten behalve het wittebrood door elkaar mengen en 5 minuten au bain-marie laten stomen. Uit wittebrood halve manen steken en deze beleggen met het snippenmengsel. De broodjes 5 minuten in een warme oven bakken.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Recepten uit de Deense keuken / Birgit Andersen

Benløse Fugle (Denemarken)

BENLØSE FUGLE (DEENSE BLINDE VINKEN)

1 ½ kilogram kalfs- of varkenslappen van 1 centimeter dik
12 plakken spek (150 à 200 gram samen)
zout
peper
2 middelgrote uien
50 gram boter of margarine
30 gram bloem
½ liter kokend water
een theelepeltje worcestersaus


Het vlees in 12 mooie repen snijden. Het vlees met zout en peper inwrijven. De uien klein hakken en op iedere reep vlees gehakte ui en een plak spek leggen. Het vlees oprollen en met een draadje garen samenbinden. In de boter rondom bruin bakken. Dan het kokende water er bij gieten. De rolletjes drie kwartier laten stoven. De worcestersaus of soja erdoor roeren. De bloem met een beetje koud water aanmaken en de saus hiermee binden.

6 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Recepten uit de Deense keuken / Birgit Andersen