zondag 9 juli 2023

Bananas Assadas com Queijo (Brazilië)

BANANAS ASSADAS COM QUEIJO (BANANEN UIT DE OVEN MET KAAS)

6 rijpe bananen
100 gram jonge kaas in plakken
suiker
kaneel
boter


Snijd de bananen overdwars in repen. Rangschik de stukken banaan op een met boter ingevette ovenschotel en bestrooi ze met suiker en kaneel. Bedek de bananen met de plakken kaas en zet de schotel in een voorverwarmde oven (180°C) totdat de kaas gesmolten en licht gekleurd is. Heet opdienen.

4 personen

gebied : Brazilië
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Braziliaanse keuken / Anneke Jansen

Salada de Abobrinha (Brazilië)

SALADA DE ABOBRINHA (COURGETTESALADE)

2 courgettes
zout
2 teentjes knoflook
1 ui
witte peper
olijfolie
azijn


Spoel de courgettes af onder de kraan en snijd ze in plakken. Kook ze enkele minuten in water met zout en laat ze uitlekken. Snijd de knoflook in dunne schijfjes en vermeng ze met de plakjes courgette. Snijd de ui in flinterdunne ringen en strooi deze over de courgette. Bestrooi het geheel met witte peper en giet er een beetje olijfolie en azijn over.

4 personen

gebied : Brazilië
gerechtsoort : salade

bron : De Braziliaanse keuken / Anneke Jansen

Frigado Ensopado (Brazilië)

FRIGADO ENSOPADO (LEVER IN TOMATENSAUS)

500 gram lever in plakken
2 teentjes knoflook
zout
witte peper
75 gram boter
2 tomaten
1 blikje tomatenpuree
1 laurierblad


Wrijf de plakken lever in met knoflook uit de knijper, zout en witte peper. Ontveld de tomaten, snijd ze in stukjes en verwijder de pitjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak de lever aan weerszijden bruin. Voeg de stukjes tomaat toe en roer, wanneer die min of meer opgelost zijn, de tomatenpuree door de saus. Voeg een klein beetje water toe en het laurierblad. Laat de lever in deze saus gaar worden.
Lekker met rijst en Salada de abobrinha

4 personen

gebied : Brazilië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Braziliaanse keuken / Anneke Jansen

Esfiha (Brazilië)

ESFIHA

DEEG
15 gram gist
2 theelepeltjes suiker
500 gram tarwebloem
2 theelepeltjes zout
2 eetlepels olie

VULLING
500 gram uien
2 teentjes knoflook
3 eetlepels olie
750 gram lams- of rundergehakt
1 blikje tomatenpuree
sap van 1 citroen
zout naar smaak
zwarte peper naar smaak
enkele fijngesneden muntblaadjes
eigeel of melk


Los gist en suiker op in 1 deciliter lauw water. Laat dit 10 minuten staan. Zeef de tarwebloem met het zout, maak middenin een kuiltje en giet hierin de gistoplossing, samen met de licht verwarmde olie. Kneed alles goed door tot een soepele, elastisch deeg. Dek het af met een vochtige doek en laat het deeg ongeveer 2 uur rijzen op een warme plek. Soms bestrijkt men de deegbal met een beetje olie (om uitdrogen te voorkomen). Terwijl het deeg rijst, kunt u de vulling prepareren.
Snijd de uien ragfijn en stoof ze heel zachtjes, met e deksel op de pan, in de olie tot ze zacht zijn. Bak ook even de knoflook mee. Neem de pan van het vuur. Voeg de tomatenpuree aan de uimassa toe. Doe hetzelfde met het gehakt. Kruid het geheel met citroensap, zout, peper en eventueel wat fijngesneden muntblaadjes. Kneed deze ingrediënten (het gehakt is dus nog rauw) goed door elkaar. Als het deeg voldoende tijd gerezen heeft, de deegbal nog even doorkneden en in gedeeltes uitrollen op een met bloem bestoven werkvlak tot een dikte van 2 millimeter. Met een kom ronde deeglapjes uitsteken met een doorsnee van 12 centimeter. Op elk lapje een flinke lepel van het gehaktmengsel scheppen. De deeglapjes aan weerszijden oppakken en van bovenaf één zijkant dichtknijpen. De andere halve cirkel naar het eind van de dichtgeknepen zijde opklappen en ook de beide randen die zo ontstaan tussen duim en wijsvinger dichtknijpen. Zo ontstaat een klein, piramidevorming pakketje. De pakketjes met wat melk of losgeklopt eigeel bestrijken, rangschikken op de bakplaat en in 10 minuten in een zeer hete oven gaar laten worden. Het deeg en het vleesmengsel moeten wel gaar worden, maar de buitenkant moet blank glanzend en zacht blijven.

4 personen

gebied : Brazilië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Braziliaanse keuken / Anneke Jansen

Quibe (Brazilië)

QUIBE

500 gram lams- of rundergehakt
1 grote ui
zout
zwarte peper
300 gram bulgur


Was de bulgur in een zeef en druk het vocht er uit.
Rasp de ui, maal het vlees een tweede keer in de vleesmolen en vermeng het met zout, peper en de geraspte ui. Kneed het met de hand goed door.
Eigenlijk hoort het mengsel wel een half uur lang gekneed te worden, maar gelukkig brengt hier de elektrische keukenmachine uitkomst. Het beste hulpstuk voor dit werk is de zogenaamde ‘chopper’.
Als een vrij homogene dikke pasta is ontstaan, neemt men telkens een balletje ter grootte van een middelgrote tomaat in de hand, dat de vorm moet krijgen van een torpedo: ovaal met puntige uiteinden.
Vrouwen van Arabische afkomst stellen er een eer in om holle quibes te maken met een flinterdun knapperig korstje. Daarvoor is wel een zekere handigheid vereist: om te beginnen moet u ervoor zorgen dat uw handen nat zijn. Neem een balletje ter grootte van een ei in de palm van uw linkerhand en maak er een holletje in met de natgemaakte rechterwijsvinger. Maak draaiende bewegingen met de wijsvinger en gebruik de linkerhandpalm als een soort draaischijf.
Als er aldus een lang smal kruikje is ontstaan, de opening sluiten door de randen tegen elkaar te plakken met wat water. De uiteinden een scherpe puntige vorm geven, en de quibes goudbruin bakken in hete olie.

4 personen

gebied : Brazilië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Braziliaanse keuken / Anneke Jansen