zondag 9 juli 2023

Quibe (Brazilië)

QUIBE

500 gram lams- of rundergehakt
1 grote ui
zout
zwarte peper
300 gram bulgur


Was de bulgur in een zeef en druk het vocht er uit.
Rasp de ui, maal het vlees een tweede keer in de vleesmolen en vermeng het met zout, peper en de geraspte ui. Kneed het met de hand goed door.
Eigenlijk hoort het mengsel wel een half uur lang gekneed te worden, maar gelukkig brengt hier de elektrische keukenmachine uitkomst. Het beste hulpstuk voor dit werk is de zogenaamde ‘chopper’.
Als een vrij homogene dikke pasta is ontstaan, neemt men telkens een balletje ter grootte van een middelgrote tomaat in de hand, dat de vorm moet krijgen van een torpedo: ovaal met puntige uiteinden.
Vrouwen van Arabische afkomst stellen er een eer in om holle quibes te maken met een flinterdun knapperig korstje. Daarvoor is wel een zekere handigheid vereist: om te beginnen moet u ervoor zorgen dat uw handen nat zijn. Neem een balletje ter grootte van een ei in de palm van uw linkerhand en maak er een holletje in met de natgemaakte rechterwijsvinger. Maak draaiende bewegingen met de wijsvinger en gebruik de linkerhandpalm als een soort draaischijf.
Als er aldus een lang smal kruikje is ontstaan, de opening sluiten door de randen tegen elkaar te plakken met wat water. De uiteinden een scherpe puntige vorm geven, en de quibes goudbruin bakken in hete olie.

4 personen

gebied : Brazilië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Braziliaanse keuken / Anneke Jansen

Geen opmerkingen: