woensdag 4 april 2018

Ei en citroensoep (Griekenland)

EI EN CITROENSOEP

1,5 liter kippenbouillon
2 eieren, dooier en eiwit gescheiden
2 citroenen
60 gram gewassen rijst


Breng de bouillon in een grote soeppan aan de kook. Voeg de rijst toe, als het kookt, en laat het geheel 10 minuten doorkoken. Klop intussen het eiwit met 1 eetlepel koud water in 3 minuten licht schuimig. Pers de citroenen, zeef het sap en roer het door de dooiers. Doe eiwit en eigeel bij elkaar en klop ongeveer 1 minuut om het goed met elkaar te vermengen.
Klop een paar eetlepels hete bouillon door het eimengsel.
Voeg het geleidelijk, onder voortdurend roeren, toe aan de bouillon. Verwarm de soep al roerend 1 - 2 minuten op een matig vuur. Laat de soep niet meer aan de kook komen.
Meteen opdienen.

6 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : soep

bron : Kokoen op z’n Grieks / Judith Ferguson

Gebakken aubergines met tzatziki (Griekenland)

GEBAKKEN AUBERGINES MET TZATZIKI

4 kleine of 2 middelgrote aubergines
60 gram bloem
zout
peperplantaardige olie om te frituren

TZATZIKI
¼ komkommer, fijngehakt of geraspt
zout
peper
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel witte wijnazijn
1 teentje knoflook, uit de knijper
1,4 deciliter yoghurt
2 theelepels vers gehakte munt
hele blaadjes munt voor de garnering


Was de aubergines en droog ze. Snijd ze in schijven van 5 millimeter en kerf de zijkanten lichtjes met een scherp mes in. Bestrooi ze aan beide zijden met zout en laat ze voor gebruik 30 minuten uitlekken in een vergiet of op keukenpapier.
Bestrooi de komkommer met een beetje zout en laat deze in een vergiet, licht verzwaard met een bord, uitlekken.
Spoel de aubergineschijven en de komkommer om het zout te verwijderen af, dep de aubergineschijven droog met keukenpapier en knijp overtollig vocht uit de komkommer.
Vermeng zout en peper met de bloem en bedek de aubergineschijven goed met dit mengsel. Verhit de olie tot 180°C en bak hierin een paar schijven tegelijk. Haal ze met een schuimspaan uit de olie, leg ze op keukenpapier en strooi er een beetje zout over. Doe hetzelfde met de overige aubergineschijven.
Meng intussen olie en azijn goed door elkaar en voeg de knoflook toe. Roer de yoghurt erdoor en voeg de uitgelekte komkommer toe. Serveer de aubergineschijven op aparte borden of een grote schaal en doe de tzatziki erbij. Garneer het geheel met verse muntblaadjes.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Koken op z’n Grieks / Judith Ferguson

Gebakken inktvis (Griekenland)

GEBAKKEN INKTVIS

675 gram verse inktvis
60 gram bloem
zout
peper
olie om in te frituren
citroenschijfjes voor de garnering
peterselie voor de garnering


Pak het lijf van de inktvis met de ene en het hoofd met de andere hand en trek zachtjes om lijf en hoofd van elkaar los te maken. Verwijder de ingewanden en de lichaamszak, die er helder en plasticachtig uitziet. Spoel het lijf van binnen en buiten onder koud stromend water af.
Snijd de tentakels van het hoofd, net boven het oog, af. Verdeel ze in afzonderlijke stukken.
Verwijder het bruin- of purperachtige vel van het lijf van de inktvis en snijd het vlees in 5 millimeter dikke ringen.
Vermeng bloem, zout en peper op een vel papier of in een ondiepe schaal. Haal de inktvisringen en de tentakels goed door het bloemmengsel. Verhit de olie tot een temperatuur van 180°C en bak de inktvis met ongeveer 6 stukken tegelijk, waarbij u de tentakels tot het laats bewaart. Bak ze in ongeveer 3 minuten bruin en krokant. Haal ze dan met een schuimspaan uit de olie en leg ze op keukenpapier. Strooi er een beetje zout over. Doe de inktvis over op borden en garneer elk bord met een schijfje citroen en wat peterselie.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Koken op z’n Grieks / Judith Ferguson

Gezouten amandelen met gekneusde olijven (Griekenland)

GEZOUTEN AMANDELEN MET GEKNEUSDE OLIJVEN

450 gram amandelen, ontveld
1 eetlepel citroenzuur
4 eetlepels koud water
1 eetlepel zout
450 gram groene olijven
60 gram grof gemalen zout
1 teentje knoflook, geschild en heel gelaten
2 takjes verse dille
1 laurierblad
1 takje tijm
1 eetlepel gehakte oregano
wijnbladeren


Doe de amandelen in een grote braadpan. Vermeng het citroenzuur met het water en sprenkel het over de amandelen. Roer ze goed door, zodat ze gelijkmatig bedekt worden, en laat ze 10 minuten rusten. Haal ze uit de pan, spoel de pan schoon en droog deze af.
Doe de amandelen terug in de pan, spreid ze uit over de bodem en bestrooi ze met zout. Schud de pan, zodat de amandelen gelijkmatig met het zout bedekt worden. Spreid ze dan in een vlakke laag uit.
Bak ze gedurende ongeveer 30 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven tot ze bruin en krokant zijn; intussen regelmatig roeren. Laat ze volledig afkoelen alvorens ze in potten te doen om ze goed afgesloten te bewaren.
Bewerk de olijven zacht met een houten vleeshamer of deegroller om het vlees te kneuzen, of snijd met een scherp mesje in elke olijf een kruisje. Spoel de olijven en doe ze in potten. Bedek ze met water en verdeel de overige ingrediënten over de potten. Bedek de olijven met wijnbladeren.
Sluit de potten en bewaar ze 3 - 4 weken op een koele, donkere plaats. Serveer de olijven eventueel bestrooid met fijngehakte oregano. Geef de gezouten amandelen erbij.

6 - 8 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Koken op z’n Grieks / Judith Ferguson