donderdag 13 juni 2024

Cheesecake (Verenigde Staten)

CHEESECAKE (ZOETE ROOMKAASTAART)

21 San Franciscokoekjes (¾ pak)
60 gram boter of margarine
150 gram suiker
3 eieren (nummer 3)
450 gram zachte Mon Chou
2 zakjes vanillesuiker
40 gram bloem
zout
2 eetlepel citroensap
¼ liter slagroom


Oven voorverwarmen op 160°C. In plastic zak koekjes doen en op plank leggen. Met deegroller koekjes fijn verkruimelen. In kom doen. In steelpan boter smelten. Gesmolten boter en 1½ eetlepel suiker door koekkruim roeren. Op bodem van springvorm (doorsnede 24 centimeter) uitspreiden. Met bolle kant van lepel op bodem aandrukken. Tot gebruik springvorm in koelkast zetten. Boven 2 kommen eieren splitsen. Aan dooiers toevoegen: Mon Chou, vanillesuiker en helft van rest van suiker. Tot glad mengsel kloppen. Erdoor kloppen: bloem, snufje zout, citroensap en slagroom. Eiwitten bijna stijfkloppen. Al kloppende rest van suiker toevoegen. Blijven kloppen tot stijve pieken ontstaan. Mon Choumengsel door eiwit mengen. Mengsel over springvormbodem uitspreiden. Op rooster in midden van oven, taart in 1½ uur gaar en lichtbruin bakken. Taart koud laten worden. Rand van springvorm verwijderen. Taart afgedekt minstens 3 uur in koelkast zetten.
Taart in 8 punten snijden.

8 personen

voedingswaarde : 575 kcal p.p.
voorbereidings - / wacht- / bereidingstijd : 75 /180 / 5 minuten

gebied : Verenigde Staten
gerechtsoort : gebak

bron : Tip juni 1988

Chocolate Chip Cookies (Verenigde Staten)

CHOCOLATE CHIP COOKIES (KOEKJES MET STUKJES CHOCOLADE)

250 gram bittere chocolade
275 gram bloem
zout
175 gram boter of margarine
100 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
200 gram bruine basterdsuiker
2 eieren (nummer 2)


Oven voorverwarmen op 200°C. Chocolade in stukjes van ½ - 1 centimeter snijden. Boven kom bloem en 1 theelepel zout zeven. In andere kom doen: boter, suiker, vanillesuiker en basterdsuiker. Met mixer boter romig kloppen. Eieren erdoor kloppen. Bloem in gedeelten erdoor kloppen. Nog 2 minuten kloppen. Chocolade erdoor scheppen. Op bakplaat (niet invetten) 12 bergjes deeg (½ - ¾ eetlepel) scheppen, 5 centimeter van elkaar. In midden van oven, koekjes in 10 – 15 minuten gaar bakken. Met pannenkoekmes koekjes van bakplaat schuiven en op taartrooster leggen. Koud laten worden. Met keukenpapier bakplaat schoonvegen. Op zelfde manier nog 2 bakplaten met koekjes bakken. Tot gebruik koekjes in trommel bewaren.
Koekjes op schaal leggen of in glazen stolp doen.

48 koekjes

voedingswaarde : 100 kcal per stuk
voor- / bereidingstijd : 75 / 2 minuten

gebied : Verenigde Staten
gerechtsoort : gebak

bron : Tip juni 1988

Kabeljauwsalade met paprika

KABELJAUWSALADE MET PAPRIKA

1 visbouillontablet
400 gram kabeljauwfilet
1 sjalotje
1 blikje doperwten zeer fijn (nettogewicht 200 gram)
½ groene paprika
½ rode paprika
100 gram magere kwark
½ eetlepel mosterd
1 eetlepel magere slasaus
zout
peper
worcestershiresaus
2 eetlepels tomatenketchup
2 takjes peterselie


In pan met 2 deciliter water en bouillontablet, vis in 8 minuten tegen de kook aan gaar laten worden (= pocheren). Met schuimspaan uit pan nemen. Op plank in stukjes snijden. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen. Sjalotje pellen en fijnsnipperen. In zeef doperwten uit laten lekken. Paprika’s wassen. Zaadlijsten verwijderen. In stukjes snijden.
In kom doen: kwark, mosterd, slasaus, zout, peper, 3 druppels worcestershiresaus, tomatenketchup, sjalotje, doperwten en paprika’s. Door elkaar scheppen. Peterselie erboven fijnknippen. Vis toevoegen en erdoor scheppen. Afgedekt in koelkast in 1 uur koud laten worden. Op schaal scheppen.

4 personen

gerechtsoort : salade

bron : Tip juni 1988

Aardbeienbonbons

AARDBEIENBONBONS

1 kleine sinaasappel
15 aardbeien
15 gepelde hazelnoten
1 deciliter rum
1 pakje chocoladeglazuur


Sinaasappel halveren. Helften met bolle kant naar boven op bord leggen. Aardbeien wassen en kroontje verwijderen. (Eventueel met scherp mesje aan bovenkant tot middenin insnijden.) Hazelnoten erin drukken. In schaal leggen en met rum besprenkelen. 15 Minuten in laten trekken. In steelpan glazuur maken volgens gebruiksaanwijzing. Glazuur over aardbeien schenken. In elke aardbei cocktailprikker steken. Aardbeien met cocktailprikkers in sinaasappelhelften steken. Glazuur in 30 minuten hard laten worden. Prikkers verwijderen. Bonbons op schaaltje leggen.
Omdat de aardbeien vocht loslaten, kunt u de bonbons niet langer dan 1 dag bewaren.

15 personen

gerechtsoort : snoep

bron : Tip juni 1988