TUINBONENSALADE MET KOMIJNDRESSING
500 gram tuinbonen uit de diepvries
1 kleine Spaanse ui, fijngesneden
DRESSING
3 eetlepel olijfolie
2 eetlepel citroensap
1 theelepel gemalen komijn
2 eetlepel fijngehakte peterselie
2 teentjes knoflook, fijngesneden
zout naar wens
vers gemalen zwarte peper (desgewenst)
Doe de tuinbonen in kokend gezouten water en laat ze 10 minuten koken, tot ze gaar zijn. Laat uitlekken, afkoelen en verwijder eventueel het buitenste vlies. Meng de bonen en de ui in een slakom. Meng de ingrediënten voor de dressing en giet die over de salade. Roer goed en zet koel weg tot het serveren.
4 - 6 personen
land : Marokko
gerechtsoort : salade
bron : Marokkaans : De kruidige geuren en kleuren van de soek in creatief koken
vrijdag 6 maart 2015
Aardappelen in olijfoliesaus (Noord-Afrika)
AARDAPPELEN IN OLIJFOLIESAUS
1½ deciliter olijfolie
4 uitgeperste teentjes knoflook
1 theelepel harissa
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel komijnzaadjes
9 deciliter water
1½ kilogram geschilde en in plakjes gesneden aardappelen
zout
peper
3 eetlepels fijngehakte peterselie
Verhit de olijfolie in een flinke pan en fruit hierin de uitgeperste knoflook met de harissa 1 minuut. Voeg de tomatenpuree, de komijn en het water toe. Roer alles goed dooreen. Voeg de plakjes aardappel en wat zout en peper toe en breng het geheel aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat de aardappelen 15 minuten zachtjes koken. Voeg de fijngehakte peterselie toe en laat het aardappelgerecht nog 5 minuten doorkoken tot de aardappelen gaar zijn.
Serveer de aardappelen in olijfoliesaus warm of koud bij vlees-, kip- of visgerechten.
gebied : Noord-Afrika
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Heerlijke gerechten uit Noord-Afrika / redactie Wiebe Andringa
1½ deciliter olijfolie
4 uitgeperste teentjes knoflook
1 theelepel harissa
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel komijnzaadjes
9 deciliter water
1½ kilogram geschilde en in plakjes gesneden aardappelen
zout
peper
3 eetlepels fijngehakte peterselie
Verhit de olijfolie in een flinke pan en fruit hierin de uitgeperste knoflook met de harissa 1 minuut. Voeg de tomatenpuree, de komijn en het water toe. Roer alles goed dooreen. Voeg de plakjes aardappel en wat zout en peper toe en breng het geheel aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat de aardappelen 15 minuten zachtjes koken. Voeg de fijngehakte peterselie toe en laat het aardappelgerecht nog 5 minuten doorkoken tot de aardappelen gaar zijn.
Serveer de aardappelen in olijfoliesaus warm of koud bij vlees-, kip- of visgerechten.
gebied : Noord-Afrika
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Heerlijke gerechten uit Noord-Afrika / redactie Wiebe Andringa
Tagine maa Kefta dial Lbid (Marokko)
TAGINE MAA KEFTA DIAL LBID (TAGINE MET GEHAKTBALLETJES EN EI)
1 kilogram rundergehakt (met wat vet)
2 bosjes peterselie
1 bosje koriander
3 uien
2 teentjes knoflook
1½ theelepel komijn
2 eetlepels mild paprikapoeder
½ theelepel cayennepeper
½ theelepel gemberpoeder
50 gram boter
1 kilogram tomaten
3 paprika’s
8 eieren
zout
Voor het aanmaken van het gehakt 1 bosje peterselie, de koriander, de uien en de knoflook fijnhakken en bij het gehakt doen. 1 Theelepel komijn, 1 eetlepel paprikapoeder, de cayennepeper, het gemberpoeder, 1 theelepel kaneel en wat zout eraan toevoegen en alles goed door elkaar kneden. Op een koele plaats 30 minuten laten intrekken.
In een tagine de boter laten smelten. De tomaten ontvellen, de kern eruit halen, in stukken snijden en in de boter doen. De paprika’s in zeer kleine blokjes snijden en bij de tomaten doen. Het tweede bosje peterselie fijnhakken en met de resterende komijn, het paprikapoeder, de kaneel en wat zout toevoegen. Aan de kook brengen, een half kopje water toevoegen, afsluiten en ongeveer 10 minuten laten stoven.
Van het gehakt kleine balletjes maken en die in de tomatensaus doen. Weer afdekken en 10 minuten laten stoven; zo nodig wat extra water toevoegen.
Enkele minuten voor het serveren de eieren loskloppen en door de tomatensaus roeren. Alles in de gesloten tagine nog even door laten stoven.
Variant: de koriander kan door 1 theelepel gedroogde majoraan vervangen worden.
4 - 6 personen
land : Marokko
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : De Marokkaanse keuken : 200 smakelijke en authentieke recepten / Brahim Lagunaoui
1 kilogram rundergehakt (met wat vet)
2 bosjes peterselie
1 bosje koriander
3 uien
2 teentjes knoflook
1½ theelepel komijn
2 eetlepels mild paprikapoeder
½ theelepel cayennepeper
½ theelepel gemberpoeder
50 gram boter
1 kilogram tomaten
3 paprika’s
8 eieren
zout
Voor het aanmaken van het gehakt 1 bosje peterselie, de koriander, de uien en de knoflook fijnhakken en bij het gehakt doen. 1 Theelepel komijn, 1 eetlepel paprikapoeder, de cayennepeper, het gemberpoeder, 1 theelepel kaneel en wat zout eraan toevoegen en alles goed door elkaar kneden. Op een koele plaats 30 minuten laten intrekken.
In een tagine de boter laten smelten. De tomaten ontvellen, de kern eruit halen, in stukken snijden en in de boter doen. De paprika’s in zeer kleine blokjes snijden en bij de tomaten doen. Het tweede bosje peterselie fijnhakken en met de resterende komijn, het paprikapoeder, de kaneel en wat zout toevoegen. Aan de kook brengen, een half kopje water toevoegen, afsluiten en ongeveer 10 minuten laten stoven.
Van het gehakt kleine balletjes maken en die in de tomatensaus doen. Weer afdekken en 10 minuten laten stoven; zo nodig wat extra water toevoegen.
Enkele minuten voor het serveren de eieren loskloppen en door de tomatensaus roeren. Alles in de gesloten tagine nog even door laten stoven.
Variant: de koriander kan door 1 theelepel gedroogde majoraan vervangen worden.
4 - 6 personen
land : Marokko
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : De Marokkaanse keuken : 200 smakelijke en authentieke recepten / Brahim Lagunaoui
Abonneren op:
Posts (Atom)