maandag 15 juli 2019

Witloofsoep (Vlaanderen, België)

WITLOOFSOEP

1 ui
2 dikke of 3 wat dunne struikjes witlof
30 gram boter
2 schepjes suiker
1 liter bouillon of water
½ liter melk of gedeeltelijk melk en room
peper
zout
geraspte kaas


Snipper de ui, verwijder het stronkje en het binnenste van de onderkant van het lof en snijd de struikjes in zeer dunne sliertjes. Fruit ui en lof met de suiker zachtjes in de boter waarbij de suiker licht karamelliseert. Schep de massa geregeld om met een houten lepel. Voeg de bouillon of het water erbij en laat het zachtjes gaar koken. Voeg de melk of e melk met room toe, laat nog één minuut doorkoken, breng op smaak met peper en zout en strooi aan tafel geraspte kaas over de soep.

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : soep

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Bier-kaasfondue (België)

BIER-KAASFONDUE

1 knoflookteentje
4 deciliter Kriek Lambic (of pils)
600 gram geraspte belegen Goudse kaas
1 eetlepel maïzena
cayennepeper
grof volkorenbrood om in te dopen


Wrijf de kaasfonduepan in met het gehalveerde knoflookteentje. Verwarm het bier in de pan tot het begint te bruisen. Draai dan het vuur laag, voeg kaas toe en laat hem al roerende smelten (niet koken!).
Roer de maïzena met 2 eetlepels koud water; schenk het papje al roerende bij de fondue.
Breng de fondue op smaak met cayennepeper.
Serveer de fondue direct op een réchaud.

4 personen

gebied : België
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Barbecue, grill, gourmet en fondue : Ruim 140 heerlijke recepten / Irene van Blommestein

Gefilte Fish (Israël)

GEFILTE FISH (EEN TRADITIONEEL GERECHT VAN GEPOCHEERDE VISBALLETJES)

1 kilogram verse karper
1 snee oudbakken challah of 60 gram verkruimelde matze
1 hardgekookt ei
2 eetlepels olie
1 flinke ui
2 eieren
zout naar smaak
zwarte peper naar smaak
suiker naar smaak

KOOKVOCHT
4 worteltjes, in plakjes gesneden
2 uien, in ringen gesneden
1 liter water
zout naar smaak
peper naar smaak
suiker naar smaak


Snijd de schoongespoelde vis in plakken en verwijder de hom (gebruik die voor een ander gerecht). Zet de met zout bestrooide vis 1 uur in de diepvries. Week het brood in water en knijp het uit. Verwijder met een scherp mes het vel van de schijven vis en laat de ringen vel zo veel mogelijk heel. Verwijder de grote graten en let niet op de kleine graatjes. Hak of maal de vis met het hardgekookte ei en het brood of de bloem tot een gladde pasta. Sommige koks voegen in dit stadium 250 gram gefileerde en fijngehakte of gemalen snoekfilet, een paar amandelen of een geraspte wortel toe, maar nodig is at niet.
Meng de eieren, zout, peper en suiker naar smaak door het visgehakt. Omdat de hoeveelheid suiker in een recept voor Gefilte Fish al vaak aanleiding tot grote discussies heeft gegeven, wagen we ons niet aan het noemen van een aantal grammen of lepels. Zet het vismengsel in de koelkast. Breng de genoemde ingrediënten voor het kookvocht in een grote pan aan de kook en laat de bouillon 30 minuten trekken. Laat de kop van de vis in de bouillon meetrekken. Maak met vochtige handen balletjes van het koude vismengsel en vul - als er ringen van het vel van de vis zijn - deze eveneens met het vismengsel (er moeten in totaal circa 24 porties zijn). Breng de gevulde ringen met vochtige handen in model en laat ze met de visballetjes in de bouillon glijden. Zet het deksel met een spleetje op de pan en laat de visballetjes 2 uur tegen de kook aan pocheren. Zet de pan, als het pocheervocht is afgekoeld, in de koelkast.
Verdeel de balletjes en de gevulde ringen voor het serveren over de borden (drie per persoon) en garneer met de plakjes wortel en de gegeleerde bouillon. Geef de kop van de vis aan het hoofd van de familie. Geef er challah en een mierikswortelsaus bij.

8 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De smaak van Israël : Een Mediterraan feest / Avi Ganor en Ron Maiberg

Rode poon met sinaasappelboter (Israël)

RODE POON MET SINAASAPPELBOTER

1 kilogram verse rode poon
schil en sap van 1 kilogram sinaasappelen
zout naar smaak
peper naar smaak
mespunt chilipoeder
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 volle theelepel suiker
2 eetlepels witte wijn
bloem
mengsel van boter en olie om in te bakken
250 gram ongezouten boter, gesmolten


Spoel de rode ponen, als ze klein zijn, simpelweg af onder de koude kraan. Als ze meer dan 75 gram per stuk wegen, moeten ze worden geschubd en schoongemaakt. Snijd de sinaasappelschil in dunne reepjes, blancheer ze 2 minuten in kokend water en laat ze uitlekken. Laat het sinaasappelsap in een steelpan met zout, peper, de chilipoeder, de knoflook, de suiker, de wijn en de schilletjes koken tot het mengsel tot de helft is ingekookt.
Dep de vissen intussen droog, bestrooi ze met zout en peper, haal ze door de bloem en schud de overtollige bloem eraf. Verhit het mengsel van boter en olie in een koekenpan tot er damp afkomt en bak - om ervoor te zorgen dat ze knapperig blijven - niet teveel vissen tegelijk. Bak de vissen 5 minuten aan iedere kant, afhankelijk van het formaat en laat ze uitlekken op keukenpapier. Verdeel de vis over 4 voorverwarmde grote of 8 kleine borden voor een voorgerecht.
Klop van het vuur de gesmolten boter door het ingekookte sinaasappelsap, of doe sap en boter in een grote glazen pot met deksel en schud tot het een gladde saus is. Giet de saus over de vis.

4 personen (of een voorgerecht voor 8)

gebied : Israël
gerechtsoort : visgerecht

bron : De smaak van Israël : Een Mediterraan feest / Avi Ganor en Ron Maiberg