maandag 15 juli 2019

Gefilte Fish (Israël)

GEFILTE FISH (EEN TRADITIONEEL GERECHT VAN GEPOCHEERDE VISBALLETJES)

1 kilogram verse karper
1 snee oudbakken challah of 60 gram verkruimelde matze
1 hardgekookt ei
2 eetlepels olie
1 flinke ui
2 eieren
zout naar smaak
zwarte peper naar smaak
suiker naar smaak

KOOKVOCHT
4 worteltjes, in plakjes gesneden
2 uien, in ringen gesneden
1 liter water
zout naar smaak
peper naar smaak
suiker naar smaak


Snijd de schoongespoelde vis in plakken en verwijder de hom (gebruik die voor een ander gerecht). Zet de met zout bestrooide vis 1 uur in de diepvries. Week het brood in water en knijp het uit. Verwijder met een scherp mes het vel van de schijven vis en laat de ringen vel zo veel mogelijk heel. Verwijder de grote graten en let niet op de kleine graatjes. Hak of maal de vis met het hardgekookte ei en het brood of de bloem tot een gladde pasta. Sommige koks voegen in dit stadium 250 gram gefileerde en fijngehakte of gemalen snoekfilet, een paar amandelen of een geraspte wortel toe, maar nodig is at niet.
Meng de eieren, zout, peper en suiker naar smaak door het visgehakt. Omdat de hoeveelheid suiker in een recept voor Gefilte Fish al vaak aanleiding tot grote discussies heeft gegeven, wagen we ons niet aan het noemen van een aantal grammen of lepels. Zet het vismengsel in de koelkast. Breng de genoemde ingrediënten voor het kookvocht in een grote pan aan de kook en laat de bouillon 30 minuten trekken. Laat de kop van de vis in de bouillon meetrekken. Maak met vochtige handen balletjes van het koude vismengsel en vul - als er ringen van het vel van de vis zijn - deze eveneens met het vismengsel (er moeten in totaal circa 24 porties zijn). Breng de gevulde ringen met vochtige handen in model en laat ze met de visballetjes in de bouillon glijden. Zet het deksel met een spleetje op de pan en laat de visballetjes 2 uur tegen de kook aan pocheren. Zet de pan, als het pocheervocht is afgekoeld, in de koelkast.
Verdeel de balletjes en de gevulde ringen voor het serveren over de borden (drie per persoon) en garneer met de plakjes wortel en de gegeleerde bouillon. Geef de kop van de vis aan het hoofd van de familie. Geef er challah en een mierikswortelsaus bij.

8 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De smaak van Israël : Een Mediterraan feest / Avi Ganor en Ron Maiberg

Geen opmerkingen: