donderdag 24 maart 2016

Gehakt met witte bonen

GEHAKT MET WITTE BONEN

100 gram rookspek in dobbelsteentjes
300 gram gehakt
2 grote uien, in ringen gesneden
2 potten witte bonen in tomatensaus


Bak de spekblokjes uit en voeg het gehakt toe. Doe de ringen ui erbij, fruit ze even mee en roer de witte bonen in tomatensaus erdoor. Laat alles even doorwarmen en serveer het gerecht met komkommersla.
Tip 1: U kunt ook 1 pot witte bonen nemen en stokbrood bij het gerecht serveren.
Tip 2: Gebruik bruine of rode bonen en barbecuesaus.

4 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Boodschappen maart / april 1992

Italiaanse spinazie-eierring (Italië)

ITALIAANSE SPINAZIE-EIERRING

2 sjalotten
15 gram plantaardige margarine of boter
150 gram champignons
1 kilogram (wilde) spinazie
zout
peper
5 eieren
1½ deciliter melk of room
plantaardige margarine, boter of olie voor het invetten
25 gram plantaardige margarine of boter
25 gram bloem
2½ deciliter melk
60 gram geraspte Parmezaanse kaas


Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Verhit de margarine en fruit hierin de sjalotten. Maak de champignons schoon, snijd ze in plakjes en bak ze 1 minuut mee met de sjalotten. Was de spinazie en blancheer ze gedurende 1 minuut in een pan met ruim kokend water. Laat ze uitlekken en afkoelen. Klop de eieren los met de melk of room en voeg zout en peper naar smaak toe. Vermeng dit met de uitgelekte spinazie en het ui-champignonmengsel. Schep de massa in een ingevette, ovenvaste ringvorm. Bak de spinazie-eierring gedurende 45 minuten au-bain-marie (door de vorm in een braadslede met water te zetten). Doe dit in het midden van een voorverwarmde oven van 170°C. De spinazie-eierring is gaar als hij stevig aanvoelt en mooi gerezen is. Maak de saus als volgt: smelt de margarine, voeg de bloem toe, laat deze even gaar worden en schenk al roerende de melk erbij. Meng de helft van de Parmezaanse kaas door de saus. Keer de ringvorm om, schenk de saus over de spinazie-eierring en bestrooi het geheel met de overige kaas. Zet de ring nog even onder de hete grill (of zet hem terug in de oven) om de kaas te laten gratineren.
Vul voor het serveren de ringvorm met Italiaanse noedels.

4 personen

voedingswaarde : 390 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 20 / 45 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Boodschappen maart / april 1992

Kipcurry

KIPCURRY

4 grote kippenbouten (1 kilogram)
1 grote ui
3 teentjes knoflook
5 centimeter verse gemberwortel of 2 theelepels gemberpoeder
15 gram boter
3 theelepels kerriepoeder
1 theelepel kaneel
4 kruidnagels
1 theelepel komijnzaad
zout
peper
½ literblik gepelde tomaten
2 deciliter yoghurt of 1 deciliter yoghurt en 1 deciliter halfroom
bieslook


Pel de ui en de knoflook. Hak ze samen met de gemberwortel fijn in de foodprocessor of doe dit met de hand. Verhit de boter en fruit dit mengsel even aan. Voeg alle andere ingrediënten voor de saus toe en laat dit samen een minuut of drie doorkoken. Verwijder eventueel het vel van de kippenbouten. Leg de bouten naast elkaar in een ovenvaste schaal. Verdeel de saus over de kip en plaats de schaal in het midden van een voorverwarmde oven van 175 - 200°C gedurende 45 minuten. Neem de kippenbouten uit de schaal, roer de saus goed door en schenk de saus weer over de kip. Garneer met fijngeknipte bieslook. Serveer met rijst.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 15 / 45 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Boodschappen maart / april 1992

Kipsalade met spinazie

KIPSALADE MET SPINAZIE

150 gram (wilde) spinazie
1 blikje mandarijntjes (à 350 gram)
300 gram gerookte of gekookte kipfilet
100 gram walnoten
100 gram rookspek
2 eetlepels (olijf)olie
3 eetlepels (appel)azijn
zout
vers gemalen peper
½ theelepel mosterdpoeder of 1 theelepel fijne mosterd
1 theelepel poedersuiker
1 eetlepel mandarijnensap
1½ eetlepel spekvet
10 sprietjes bieslook


Maak de spinazie schoon, was deze en sla hem goed droog. Leg de bladeren in een grote kom. Laat de mandarijntjes goed uitlekken. Bewaar 1 eetlepel van het sap. Voeg de mandarijntjes toe aan de spinazie. Snijd de gerookte of gekookte kip in luciferreepjes en doe ze ook in de kom. Halveer de walnoten en voeg ze toe. Snijd het spek in dobbelsteentjes en bak het uit in een koekenpan. Voeg de afgekoelde spekjes toe. Meng in een pannetje de olijfolie, (appel)azijn, zout, peper, mosterdpoeder, poedersuiker en mandarijnensap. Breng dit aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes doorkoken. Roer het goed door en voeg het spekvet toe. Schenk de dressing uit over de salade. Schep de salade voorzichtig door. Knip de bieslook fijn, strooi deze over de salade en serveer direct.

4 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Boodschappen maart / april 1992