zaterdag 14 september 2024

Dolmeh (Iran)

DOLMEH (GEVULDE AUBERGINES)

Groente vullen is een regionale hobby in het noordwesten van Iran en elke familie heeft zijn eigen traditionele technieken voor het vullen van allerlei soorten pompoenen, paprika’s, tomaten, aardappels en wijnbladeren.

2 grote aubergines
extra vergine olijfolie
zeezout
zwarte peper
35 gram Puy-linzen, gewassen
zonnebloemolie
2 middelgrote uien, heel fijn gehakt
5 tenen knoflook, geperst
80 gram paprijst
240 milliliter groentebouillon van goede kwaliteit
¼ theelepel kurkumapoeder
¼ theelepel kaneelpoeder
een snuf cayennepeper
150 milliliter heet water
2 eetlepels tomatenpuree
¼ theelepel gedroogde munt
1 eetlepel gehakte verse peterselie of dille, als garnering

SAUS
1 blik van 400 gram tomatenblokjes
1 theelepel suiker
een snuf kurkumapoeder
een snuf kaneelpoeder
een snuf cayennepeper
¼ theelepel zeezout
¼ theelepel zwarte peper
100 milliliter heet water


Verhit de oven tot 220°C.
Snijd de aubergines inclusief de stelen in de lengte doormidden. Hol de auberginehelften tot 1 centimeter van de rand uit en zet het verwijderde vruchtvlees weg. Besprenkel de auberginehelften rijkelijk met olijfolie en strooi er flink wat zout en peper over. Leg ze op een ondiepe bakplaat met de snijkant omhoog en bak ze 30 – 40 minuten in de oven tot ze zacht zijn. Controleer halverwege of ze niet te droog worden en sprenkel er zo nodig wat extra olijfolie over.
Begin intussen aan de vulling. Doe de linzen in een middelgrote pan, giet er water bij tot ze onderstaan en breng het aan de kook. Kook de linzen 12 – 15 minuten op een laag vuur tot ze zacht zijn. Giet ze af en doe ze in een kom.
Verhit in dezelfde pan 2 eetlepels zonnebloemolie en smoor de ui 10 minuten op halfhoog vuur met het deksel op de pan. Schep de helft van de ui in een kom. Voeg 4 tenen knoflook toe aan de ui in de pan en bak het geheel 2 minuten. Voeg de rijst, de bouillon, het kurkuma-poeder, het kaneelpoeder, de cayennepeper, het water, ½ theelepel zout en ½ theelepel peper toe. Doe het deksel op de pan en kook de rijst 15 minuten op laag vuur.
Maak intussen de saus. Doe alle ingrediënten voor de saus met de apart gehouden ui in een pan. Laat de saus afgedekt 15 minuten pruttelen.
Ga verder met de vulling. Hak het auberginevruchtvlees fijn. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een kleine koekenpan en bak het vruchtvlees, met ½ theelepel zout, 10 minuten. Voeg in de laatste minuut de overgebleven teen knoflook toe. Doe de linzen, de rijst, de tomatenpuree en de munt erbij. Roer goed, proef en breng de vulling op smaak.
Verlaag de oventemperatuur tot 190°C. Schep de vulling in de auberginehelften en lepel de saus erover en eromheen. Dek de gevulde aubergines af met aluminiumfolie en bak ze ongeveer 1 uur in de oven tot z helemaal zacht zijn. Controleer halverwege of de saus niet uitdroogt en sprenkel er zo nodig een paar eetlepels water over. Bestrooi de aubergines vlak voor het serveren met de peterselie of dille.

4 personen

gebied : Iran
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De Perzische keuken : Recepten & verhalen / Yasmin Khan