dinsdag 10 maart 2020

Nakia (Afrika)

NAKIA (AFRIKAANSE RIJSTKOEKJES)

500 gram zilvervliesrijst
100 gram suiker
2 eetlepels chilipoeder
2 theelepels gemengde specerijen


Was de rijst zorgvuldig en laat deze in een zeef goed uitlekken.
Spreid de rijst op een groot blad en laat de korrels opdrogen. Stamp de rijst in een vijzel tot er een grof meel ontstaat (dit kunt u ook in een keukenmachine doen).
Meng het rijstmeel met een scheut water, doe dit in een zeef of in het bovenste deel van een stoompan en laat het 30 minuten stomen. Roer het meel 3 of 4 maal goed door.
Stamp het gestoomde meel weer in een vijzel (of meng het in een keukenmachine) en voeg de rest van de ingrediënten toe.
Stamp alles weer goed door elkaar tot er een stevig deeg ontstaat. Vorm het deeg in langwerpige koekjes en schik deze op een platte schaal.

6 personen

gebied : Afrika
gerechtsoort : snack

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Suikerriet (West-Afrika)

SUIKERRIET

een stuk suikerriet van 30 centimeter

Schrap een stuk suikerriet van 30 centimeter, snijd het in plakjes (1 centimeter dik) en schik deze op een platte schaal.

6 personen

gebied : Afrika
gerechtsoort : hapje

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Ipekere (Afrika)

IPEKERE (GEBAKKEN BANAAN)

2 halfrijpe kookbananen
zout naar smaak
palmolie of andere plantaardige olie


Pel de bananen en snijd ze doormidden. Snijd de vier helften in de lengte door en bestrooi ze met wat zout.
Laat het zout circa 5 minuten intrekken en bak de bananen rondom goudbruin in de hete olie.
Dien warm of koud op.

6 personen

gebied : Afrika
gerechtsoort : tussendoortje

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Zoete popcorn (Afrika)

ZOETE POPCORN

olie
pofmaïs
suiker


Giet een bodem olie in een hoge pan met een dikke bodem en doe de pofmaïs erbij. Zet de pan op een lage warmtebron en wacht tot alle maïs gepoft is. Bestrooi de popcorn met wat suiker, schud alles goed door elkaar en dien warm of koud op.

gebied : Afrika
gerechtsoort : snoep

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Kokos met maïs (Afrika)

KOKOS MET MAÏS

Maïs is een basisingrediënt in heel Afrika. Meestal wordt de maïs gemalen en als pap opgediend. Dikke maïspap (agidi) wordt soms in bananebladeren verpakt en bij soepen of stoofschotels opgediend.
Maïs wordt meestal gekookt of geroosterd opgediend, maar er kan ook popcorn van gemaakt worden.

6 kleine maïskolven
zout
1 verse kokosnoot


Kook de maïskolven gaar in water met zout. Snijd het vruchtvlees van de kokos in dunne plakjes en geef deze erbij.

Voor zes personen.

gebied : Afrika
gerechtsoort : tussendoortje

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Korokoro (Afrika)

KOROKORO (MAÏSSTENGELS)

225 gram grof maïsmeel
2 eetlepels suiker
plantaardige frituurolie


Meng het maïsmeel en de suiker met voldoende heet water tot er een stevig deeg ontstaat. Laat het deeg 20 minuten staan en rol het daarna met de palm van de hand tot potlooddunne stokjes.
Verhit de frituurolie tot 160ºC en frituur de maïsstengels goudbruin.
Laat ze uitlekken op keukenpapier en dien warm of koud op.

6 personen

gebied : Afrika
gerechtsoort : gebak

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Chinanadzi (Afrika)

CHINANADZI (ANANASDRANKJE)

1 grote rijpe ananas
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel gemalen kruidnagelen
25 gram suiker


Schil de ananas en snijd het vruchtvlees in plakjes; doe deze in een grote kom. Bestrooi de ananas met de specerijen en de suiker en giet 1,25 liter kokend water erover. Dek de schaal af en laat het mengsel 1 nacht staan. Giet het drankje de volgende dag door een zeef bekleed met een kaasdoekje en dien gekoeld op met veel gemalen ijs.

6 personen

gebied : Afrika
gerechtsoort : drank

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Papaja Solo (Afrika)

PAPAJA SOLO

De papaja is een heerlijke vrucht, met vruchtvlees dat aan een heel sappige perzik doet denken.
De meeste westerlingen zullen de papaja alleen kennen als een ingrediënt voor ijs of als toetje met suiker. Maar probeer dit eens, deze manier laat echt de volle smaak geheel tot zijn recht komen.

2 halfrijpe papaja’s
zout


Schil twee halfrijpe papaja’s en snijd ze in de lengte doormidden.
Schik ze op een schaal en bestrooi ze met een beetje zout. Dien gekoeld op.

6 personen

gebied : Afrika
gerechtsoort : nagerecht

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Verse kokosmelk (Tanzania)

VERSE KOKOSMELK

grote groene kokosnoten

Gebruik grote groene kokosnoten. Boor twee gaten in elke kokosnoot en giet de kokosmelk in een kan. Dien gekoeld op in wijnglazen

land : Tanzania
gerechtsoort : drank

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Frejon (Sierra Leone)

FREJON (ZWARTE-OGEN BONEN MET KOKOS)

Frejon is een traditioneel gerecht voor Goede Vrijdag en wordt overal in West-Afrika gegeten. Er is eigenlijk geen enkele voor om dit gerecht niet het hele jaar door te eten.

500 gram zwarte-ogen bonen
300 milliliter kokosmelk
1 eetlepel suiker
30 gram pure chocolade
1 theelepel gemengde specerijen


Week en ontvel de bonen.
Zet de bonen op met de kokosmelk en 200 milliliter water en laat ze 1 uur zachtjes koken, tot ze gaar zijn. Roer de suiker erdoor, laat de bonen afkoelen en pureer ze (eventueel met een keukenmachine).
Rasp de chocolade en meng deze met een kopje heet water; blijf roeren tot de chocolade opgelost is.
Schep het chocolademengsel en de gemengde specerijen door de bonenpuree en warm het geheel weer goed door. Dien op met verse vis en gari of couscous.

6 personen

land : Sierra Leone
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

La Daub (Seychellen)

LA DAUB (YAMPUREE MET ZOETE AARDAPPELEN EN KOKOS)

1 kilogram yams
1 kilogram zoete aardappelen
4 bananen of rijpe kookbananen
50 gram suiker
2 grote kokosnoten of 500 milliliter kokosmelk uit blik
2 theelepels gemalen kaneel


Schil de yams en de zoete aardappelen, snijd ze in stukjes en doe deze in een grote pan.
Pel de bananen en voeg ze samen met de suiker aan het yammengsel toe.
Breek de kokosnoten open en rasp het vruchtvlees. Doe dit in een kom, giet er 500 milliliter water over en laat het mengsel even staan.
Giet de kokosmelk (door een zeef) over de yams, zoete aardappelen en bananen, doe de kaneel erbij, dek de pan af en laat het geheel zachtjes koken op een lage warmtebron tot de yams en zoete aardappelen zacht en gaar zijn.
Dien warm op of koud als nagerecht.

6 personen

land : Seychellen
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Fura (Nigeria)

FURA (GIERSTBOLLEN)

1 kilogram gierst
1 eetlepel gemalen gemengde specerijen


Maal of stamp de gierst tot er een grof meel ontstaat (grof gierstmeel is soms verkrijgbaar bij een reformwinkel).
Meng het meel en de specerijen met zoveel koud water dat een stevig deeg ontstaat.
Vorm het deeg tot balletjes en stoom ze 1½ uur boven een pan heet water.
Neem de balletjes uit de pan en stamp ze met een vijzel (of meng ze in een keukenmachine) tot er een glad deeg ontstaat.
Vorm het deeg tot grote ollen, bestuif ze met meel om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.
Dien op met suiker of honing.
Fura blijft ongeveer 2 dagen goed.

6 personen

land : Nigeria
gerechtsoort : nagerecht

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Ine-Oka (Nigeria)

INE-OKA (MAÏSPAP)

500 milliliter water
500 gram grof maïsmeel


Breng het water aan de kook in een grote pan. Zet de warmtebron iets lager en roer een deel van het maïsmeel erdoor, blijf roeren tot er een gladde pap ontstaat. Zet de warmtebron zo laag mogelijk en roer de rest van het maïsmeel er in gedeeltes door tot de ine-oka stevig maar nog steeds zacht is. Doe de ine-oka in een warme schaal en dien op bij Agbono soep.

Voor zes personen.

land : Nigeria
gerechtsoort : basisgerecht

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Yamfufu (Nigeria)

YAMFUFU (YAMPUREE)

2,5 kilogram yams

Schil de yams, spoel ze af onder de koude kraan, snijd ze in plakken en zet ze op met 1 liter water (geen zout). Laat de yams zachtjes gaarkoken in de afgedekte pan, giet het water af (bewaar een deel hiervan voor later) en wrijf de yams door een zeef of pureer ze met een keukenmachine. In Afrika worden de gekookte yams in een vijzel gestampt. Voeg eventueel iets van het kookwater toe tot er een smeuïge puree ontstaat. Klop de fufu door met een houten lepel en doe hem in een warme schaal. Dien op bij gestoofd vlees of gestoofde vis of bij groente- of okersoep.

Voor zes personen.

land : Nigeria
gerechtsoort : basisgerecht

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Yamfufu met zoete aardappelen (Nigeria)

YAMFUFU MET ZOETE AARDAPPELEN

1 kilogram yams
1 kilogram zoete aardappelen
water


Schil de yams, snijd ze in stukjes en zet ze op met voldoende water zodat ze net onderstaaan. Laat de yams zachtjes bijna gaarkoken in de afgedekte pan, doe de geschilde zoete aardappelen erbij en laat het geheel doorkoken tot beide groenten gaar zijn. Giet het kookwater af (bewaar een deel hiervan voor later) en wrijf de groenten door een zeef of pureer ze met een keukenmachine. In Afrika worden gekookte groenten in een vijzel gestampt. Voeg iets van het kookwater toe tot er een smeuïge, fluweelzachte puree ontstaat. Klop de fufu nog even door met een houten lepel en dien direct op bij gestoofd vlees, gestoofde vis of bij groentesoep.

Voor zes personen.

land : Nigeria
gerechtsoort : basisgerecht

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Rice Tuwo (Afrika)

RICE TUWO (STEVIGE RIJSTPUDDING)

Er zijn veel zetmeelgerechten waarbij soepen of stoofschotels worden gegeten - Ine-oka, Cassavefufu, Amala enzovoort. Deze gerechten leveren veel koolhydraten. Als men ze opdient met eiwit-, mineraal- en vitaminerijke soepen en stoofschotels, dan vormen ze een stevig en uitgebalanceerde maaltijd. De verscheidene gierstgerechten zijn zelf echter rijk aan eiwitten.

500 gram gekookte (ongezouten) rijst

Doe 500 gram gekookte (ongezouten) rijst in een grote kom en blijf roeren en kloppen met een houten lepel tot er een vrij gladde massa ontstaat. (U kunt de gekookte rijst eventueel heel even mengen met een keukenmachine). Druk de rijstmassa in een schaal en dien op bij Taushe of Gbegiri.

Voor zes personen.

gebied : Afrika
gerechtsoort : basisgerecht

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Cassavefufu (Afrika)

CASSAVEFUFU

500 milliliter water
500 gram cassave- of yammeel


Breng het water aan de kook in een grote pan. Roer een deel van het meel erdoor en blijf roeren tot er een gladde pap ontstaat. Zet de warmtebron zo laag mogelijk er roer de rest van het meel er in gedeeltes door tot de fufu stevig maar nog zacht en klontvrij is. Dien op bij gestoofd vlees of gestoofde vis of bij groentesoep.

Voor zes personen.

gebied : Afrika
gerechtsoort : basisgerecht

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Eba (Nigeria)

EBA (HARTIGE CASSAVEPUDDING)

kokend water
250 gram garri (grof cassavemeel)


Vul een grote kom met kokend water en roer er 250 gram garri (grof cassavemeel) door. Laat het overtollige water uitlekken en laat de garri wellen en zacht worden. Roer de garri tot er een stevige, gladde pap ontstaat en dien op bij soep, gestoofd vlees of gestoofde vis.

Voor zes personen

land : Nigeria
gerechtsoort : basisgerecht

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Gekookte rijst (Afrika)

GEKOOKTE RIJST

500 gram zilvervliesrijst
zout


Was de rijst en laat deze goed uitlekken. Breng 1 liter water aan de kook in een grote pan, voeg de rijst toe, zet de warmtebron iets lager en laat hem 20 minuten zachtjes koken. Laat de rijst goed uitlekken en spoel deze 2 of 3 maal af om het overtollige zetmeel te verwijderen.
Zet de rijst weer op met wat zout en een kopje water en laat hem zachtjes droog koken. Dien op met gestoofd vlees of gestoofde vis (bijvoorbeeld Pikant gestoofd rundvlees met tomaten).

6 personen

gebied : Afrika
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore