donderdag 3 maart 2016

Tajine met geroosterde cherrytomaatjes, feta en ingelegde citroen (Marokko)

TAJINE MET GEROOSTERDE CHERRYTOMAATJES, FETA EN INGELEGDE CITROEN

450 gram cherrytomaatjes
2 eetlepels olijf- of arganolie
4 teentjes knoflook, gehalveerd en geplet
1 theelepel suiker
1 - 2 theelepels fijngehakte gedroogde of verse chilipeper
1 - 2 theelepels gedroogde oregano
1 ingelegde citroen, schil fijngehakt
zeezout
120 gram feta


Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel de cherrytomaatjes over de bodem van een tajine of ovenschaal met dikke bodem en besprenkel ze met de olie. Strooi de geplette teentjes knoflook rond de tomaatjes en bestrooi dan alles met de suiker, chilipepers en het grootste deel van de oregano. Schud een keer goed met de tajine en zet hem 20 - 25 minuten in de voorverwarmde oven, tot de tomatenvelletjes beginnen te rimpelen. Haal de tajine uit de oven en schep de helft van de ingelegde citroen erdoor. Bestrooi het gerecht met zout en de resterende oregano en zet het nog 5 - 10 minuten in de oven. Verkruimel voor het serveren de feta over de tomaatjes en garneer ze met de rest van de ingelegde citroen.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Vegetarische tajines & couscous : 65 Verukkelijke recepten voor Marokkaanse gerechten / Ghillie Başan

Filorolletjes gevuld met feta, olijven en ingelegde citroen (Marokko)

FILOROLLETJES GEVULD MET FETA, OLIJVEN EN INGELEGDE CITROEN

200 gram feta, afgespoeld en drooggedept
2 eetlepels fijngehakte ontpitte zwarte olijven
1 ingelegde citroen, afgespoeld en schil fijngehakt
1 eetlepel gedroogde munt
klein bosje verse bladpeterselie, fijngehakt
zeezout
versgemalen zwarte peper
1 ei
6 velletjes filodeeg (ontdooid indien bevroren)
zonnebloemolie, voor het frituren
gerookte paprikapoeder, voor het bestrooien


Verkruimel de feta boven een kom. Voeg de olijven, ingelegde citroen, munt en peterselie toe en breng het mengsel op smaak met zout (is de feta erg zout, laat het zout dan achterwege) en peper. Breek het ei boven de kom en schep alles goed door elkaar. Leg de velletjes filodeeg op een plat werkblad en snijd ze in repen van 8 centimeter breed en 25 centimeter lang. Bedek ze met een vochtige doek om uitdrogen te voorkomen. Leg een reep voor u neer en schep een lepel van het fetamengsel op een van de korte kanten van de filodeegreep. Sla het uiteinde (de korte kant) eroverheen en vouw dan beide lange kanten erover om de vulling in te sluiten. Rol het deeg op tot een strak rolletje en leg het onder een vochtige doek. Herhaal dit met de resterende vulling en deegrepen. Verhit in een diepe pan genoeg olie om te kunnen frituren. Frituur de rolletjes in porties op matig vuur goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze voor het serveren met een beetje paprikapoeder.

4 - 6 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Vegetarische tajines & couscous : 65 Verrukkelijke recepten voor Marokkaanse gerechten / Ghillie Başan