zaterdag 5 januari 2019

Paprika-venkelstoofpot (Kroatië)

PAPRIKA-VENKELSTOOFPOT

600 gram venkel
1 grote rode paprika
400 gram tomaten
1 kleine rode chilipeper
80 gram uien
4 tenen knoflook
zout
versgemalen witte peper
2 takjes verse tijm
2 takjes verse marjolein
1 ¼ deciliter droge witte wijn
1 ¼ deciliter olijfolie
boter om in te vetten
40 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
boter in vlokjes


Snijd van de venkelknollen de wortelkant bij en verwijder de droge schutbladeren. Snijd het venkelgroen af, hak het fijn en leg er 1 eetlepel van apart. Trek van de knollen van onderen draden af. Snijd de knollen in vieren, verwijder de harde kern en snijd de venkel in brede repen.
Halveer de paprika, verwijder het zaad en snijd het vruchtvlees in brede repen. Blancheer de tomaten, laat ze schrikken, ontvel ze, deel ze in achten en verwijder steelaanzet en pitjes. Halveer de chilipeper, verwijder de pitjes en hak de chili zeer fijn. Snipper de gepelde uien en knoflook.
Meng alle groenten met elkaar en bestrooi het mengsel vervolgens met zout en peper. Vet een ovenschaal in en doe de groenten erin. Haal de blaadjes van de takjes tijm en marjolein en hak de blaadjes fijn. Meng ze met het venkelgroen. Meng in een kom de witte wijn met de olijfolie en kruiden en giet dit mengsel uit over de groenten. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet de groenten 1 uur in een op 200°C voorverwarmde oven. Strooi 5 minuten voor het einde van de baktijd de Parmezaanse kaas erover en beleg met vlokjes boter. Laat de folie weg, zodat de kaas een appetijtelijk korstje kan krijgen.

4 personen

gebied : Kroatië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Groenten (Koken zonder grenzen) / Angelika Mayr

Eend met snijbietvulling (Slovenië)

EEND MET SNIJBIETVULLING

1 panklare eend (1½ kilogram)
zout
versgemalen peper
3 eetlepels olie
50 gram wortels
50 gram wortelpeterselie
50 gram knolselderij
100 gram uien
50 gram prei
1 deciliter witte wijn
4 deciliter gevogeltebouillon
100 gram groene olijven

VULLING
100 gram ricotta
1 ei
100 gram uien
1 eetlepel olijfolie
1 teen knoflook
1 ½ theelepel grof zeezout
30 gram paneermeel
250 gram snijbiet
zout
versgemalen peper
versgeraspte nootmuskaat
1 eetlepel fijngehakte kruiden (oregano en rode basilicum)


Roer voor de vulling de ricotta met het ei in een kom los met een vork. Pel de uien en hak ze fijn. Verhit de olijfolie in een pan en fruit er de ui glazig in. Zet apart. Pel de knoflook en wrijf hem met het zout fijn in een vijzel. Werk het paneermeel erdoor. Schep dit mengsel samen met de ui door het ricottamengsel.
Maak de snijbiet schoon en verwijder het derde onderste deel van de steeltjes. Blancheer de snijbiet 2 tot 3 minuten in kokend water met zout en giet af. Laat de snijbiet iets afkoelen en hak hem fijn. Schep de snijbiet door het ricottamengsel. Maak de vulling op smaak af met zout, peper, nootmuskaat en de kruiden.
Spoel de eend van binnen en buiten schoon onder de kraan en dep hem zorgvuldig droog. Bestrooi de buikholte met peper en zout. Schep de vulling in de buikholte: niet te vol, de vulling zal nog enigszins uitzetten. Naai de opening dicht met keukengaren en bind de eend op. Bestrooi de eend met peper en zout en bestrijk hem met de olie.
Was de overige groenten en schil ze indien van toepassing. Snijd ze kleiner en doe ze in een braadslee. Leg de gevulde eend hierop. Schenk de witte wijn erbij. Braad de eend 2 uur in een op 180°C voorverwarmde oven tot hij gaar en knapperig bruin is. Bedruip hem tussentijds regelmatig met de bouillon.
Haal de eend uit de oven en verwijder het keukengaren. Laat de eens enkele minuten rusten. Zeef het braadvocht in een pan en ontvet het zorgvuldig. Laat het inkoken tot tweederde. Voeg zout en peper naar smaak toe. Voeg de olijven toe aan de saus en laat ze 5 minuten meekoken. Verdeel de eend in 4 stukken en serveer ze op voorverwarmde borden. Geef de saus erbij.

4 personen

gebied : Slovenië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Gevogelte (Koken zonder grenzen) / Angelika Mayr