CONCOMBRES MARINÉS À LA CIBOULETTE (ZOETZURE KOMKOMMERSALADE MET BIESLOOK)
1 grote komkommer, geschild, van zaad ontdaan en in plakjes gesneden
½ middelgrote rode ui, in vliesdunne plakjes gesneden
2,4 deciliter ciderazijn
1½ eetlepel suiker
1 theelepel zout
vers gemalen zwarte peper naar smaak
1 eetlepel fijngehakte verse bieslook
Meng alle ingrediënten in een zuurbestendige kom. Zet de salade 1 tot 2 uur afgedekt in de koelkast voor gebruik. Deze salade blijft, als u hem afgedekt in de koelkast bewaart, maximaal een week goed.
4 - 6 personen
gebied : België
gerechtsoort : salade
bron : In België eet iedereen lekker / Ruth van Waerebeek en Maria Robbins
donderdag 8 december 2016
Salata Baladi (Egypte)
SALATA BALADI (EGYPTISCHE SALADE)
1 kropsla, in reepjes
6 tomaten, kleingesneden
200 gram blokjes komkommer
1 ui, in ringen
1 eetlepel fijngehakte munt
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel zijn
zout
peper
Schep de sla, tomaten, komkommer, ui en munt door elkaar in een slakom.
Meng de olie met de azijn en wat zout en peper. Giet deze dressing over de salade en dien direct op.
4 personen
gebied : Egypte
gerechtsoort : salade
bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells
1 kropsla, in reepjes
6 tomaten, kleingesneden
200 gram blokjes komkommer
1 ui, in ringen
1 eetlepel fijngehakte munt
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel zijn
zout
peper
Schep de sla, tomaten, komkommer, ui en munt door elkaar in een slakom.
Meng de olie met de azijn en wat zout en peper. Giet deze dressing over de salade en dien direct op.
4 personen
gebied : Egypte
gerechtsoort : salade
bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells
Fattoush (Libanon)
FATTOUSH (GEROOSTERD-BROODSALADE)
2 grote pitabroden
300 gram blokjes tomaat
150 gram geschilde, ontzade en in blokjes gesneden komkommer
100 gram fijngehakte lente-uitjes
50 gram fijngehakte verse snijpeterselie
20 gram gehakte verse munt, of naar smaak
20 gram postelein (desgewenst)
de zaden van 1 grote granaatappel (desgewenst)
1,25 deciliter olijfolie
1,25 deciliter vers citroensap
zout
versgemalen peper
1 theelepel gemalen sumak (desgewenst)
1 tot 2 tenen knoflook, fijngehakt (desgewenst)
6 bladen Romeinse sla (bindsla), in lange repen gesneden (desgewenst)
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de pitabroden op een bakplaat en zet 5 minuten in de oven, waarbij u het brood een keer omdraait tot het droog is. Neem het uit de oven, laat even afkoelen en breek vervolgens in stukjes. Zet weg. Doe de tomaten, komkommer, uien, peterselie, munt, en desgewenst de postelein en granaatappelzaden in een slakom en schep alles goed om. Klop de olie met het citroensap, wat zout en peper en desgewenst de sumak en knoflook in een kleine kom. Giet de helft van deze dressing over het tomatenmengsel en laat 30 minuten marineren. Voeg de stukjes brood en desgewenst de sla toe en schep alles om. Giet er de rest van de dressing over en schep alles weer om. Dien onmiddellijk op.
4 personen
gebied : Libanon
gerechtsoort : salade
bron : De Middellandse Zee : Koken en reizen / Joyce Goldstein
2 grote pitabroden
300 gram blokjes tomaat
150 gram geschilde, ontzade en in blokjes gesneden komkommer
100 gram fijngehakte lente-uitjes
50 gram fijngehakte verse snijpeterselie
20 gram gehakte verse munt, of naar smaak
20 gram postelein (desgewenst)
de zaden van 1 grote granaatappel (desgewenst)
1,25 deciliter olijfolie
1,25 deciliter vers citroensap
zout
versgemalen peper
1 theelepel gemalen sumak (desgewenst)
1 tot 2 tenen knoflook, fijngehakt (desgewenst)
6 bladen Romeinse sla (bindsla), in lange repen gesneden (desgewenst)
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de pitabroden op een bakplaat en zet 5 minuten in de oven, waarbij u het brood een keer omdraait tot het droog is. Neem het uit de oven, laat even afkoelen en breek vervolgens in stukjes. Zet weg. Doe de tomaten, komkommer, uien, peterselie, munt, en desgewenst de postelein en granaatappelzaden in een slakom en schep alles goed om. Klop de olie met het citroensap, wat zout en peper en desgewenst de sumak en knoflook in een kleine kom. Giet de helft van deze dressing over het tomatenmengsel en laat 30 minuten marineren. Voeg de stukjes brood en desgewenst de sla toe en schep alles om. Giet er de rest van de dressing over en schep alles weer om. Dien onmiddellijk op.
4 personen
gebied : Libanon
gerechtsoort : salade
bron : De Middellandse Zee : Koken en reizen / Joyce Goldstein
Agurkesalad (Zweden)
AGURKESALAD (KOMKOMMERSALADE)
2 kleine komkommers
4 eetlepels (witte wijn)azijn
½ eetlepel suiker
zout
peper
1 eetlepel dille
Komkommers wassen en boven een vergiet in heel dunne plakjes (bijna doorzichtig) schaven. Laten uitlekken. In een schaal azijn en suiker door elkaar roeren tot suiker is opgelost. Op smaak brengen met zout en peper. Komkommerschijfjes met keukenpapier heel goed droogdeppen en door azijnmengsel scheppen. 1 Uur laten intrekken.
Komkommersalade nogmaals omscheppen en garneren met dille.
4 personen
voedingswaarde : 35 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 70 / 1 minuten
gebied : Zweden
gerechtsoort : salade
bron : Allerhande januari 1991
2 kleine komkommers
4 eetlepels (witte wijn)azijn
½ eetlepel suiker
zout
peper
1 eetlepel dille
Komkommers wassen en boven een vergiet in heel dunne plakjes (bijna doorzichtig) schaven. Laten uitlekken. In een schaal azijn en suiker door elkaar roeren tot suiker is opgelost. Op smaak brengen met zout en peper. Komkommerschijfjes met keukenpapier heel goed droogdeppen en door azijnmengsel scheppen. 1 Uur laten intrekken.
Komkommersalade nogmaals omscheppen en garneren met dille.
4 personen
voedingswaarde : 35 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 70 / 1 minuten
gebied : Zweden
gerechtsoort : salade
bron : Allerhande januari 1991
Tabouleh (Libanon)
TABOULEH (BULGURSALADE)
100 gram bulgur
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels fijngehakte munt
2 eetlepels fijngehakte peterselie
zout
versgemalen zwarte peper
1 komkommer, fijngehakt
4 tomaten, in blokjes
4 lente-uitjes, fijngesneden
Zwarte olijven (om te garneren)
Doe de bulgur in een kom met water en laat hem 1 uur staan. Laat de bulgur uitlekken en sla hem droog. Roer in een kom de olijfolie, het citroensap, de munt, de peterselie, zout en peper door de bulgur en laat de salade 15 minuten rusten, om de smaken goed te laten doortrekken. Roer de tomaten, de komkommer en de lente-uitjes door de salade en garneer met zwarte olijven.
4 personen
bereidings- / rusttijd : 20 / 15 minuten
gebied : Libanon
gerechtsoort : salade
bron : Eten rond de Middellandse Zee / Norma Miller
100 gram bulgur
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels fijngehakte munt
2 eetlepels fijngehakte peterselie
zout
versgemalen zwarte peper
1 komkommer, fijngehakt
4 tomaten, in blokjes
4 lente-uitjes, fijngesneden
Zwarte olijven (om te garneren)
Doe de bulgur in een kom met water en laat hem 1 uur staan. Laat de bulgur uitlekken en sla hem droog. Roer in een kom de olijfolie, het citroensap, de munt, de peterselie, zout en peper door de bulgur en laat de salade 15 minuten rusten, om de smaken goed te laten doortrekken. Roer de tomaten, de komkommer en de lente-uitjes door de salade en garneer met zwarte olijven.
4 personen
bereidings- / rusttijd : 20 / 15 minuten
gebied : Libanon
gerechtsoort : salade
bron : Eten rond de Middellandse Zee / Norma Miller
Servische gemengde salade (Servië)
SERVISCHE GEMENGDE SALADE
2 uien, gepeld en in reepjes gesneden
500 gram tomaten, in plakjes gesneden
1 komkommer, geschild en grof geraspt
1 kleine rode Spaanse peper, ontpit en fijngehakt
1 teentje knoflook, uitgeperst
4 eetlepels olijf-, zonnebloem- of maisolie
2 eetlepels azijn
zout
zwarte peper uit de molen
Doe de uien, de tomaten en de komkommer in een slakom. Klop een sausje van de rode peper, het knoflook, de olie, de azijn en wat zout en peper. Schenk het sausje in de kom en schep de salade luchtig door elkaar. Laat de salade 1 uur op een koele plaats staan.
4 personen
gebied : Servië
gerechtsoort : salade
bron : Het groot Europees kookboek / Martin van Huijstee
2 uien, gepeld en in reepjes gesneden
500 gram tomaten, in plakjes gesneden
1 komkommer, geschild en grof geraspt
1 kleine rode Spaanse peper, ontpit en fijngehakt
1 teentje knoflook, uitgeperst
4 eetlepels olijf-, zonnebloem- of maisolie
2 eetlepels azijn
zout
zwarte peper uit de molen
Doe de uien, de tomaten en de komkommer in een slakom. Klop een sausje van de rode peper, het knoflook, de olie, de azijn en wat zout en peper. Schenk het sausje in de kom en schep de salade luchtig door elkaar. Laat de salade 1 uur op een koele plaats staan.
4 personen
gebied : Servië
gerechtsoort : salade
bron : Het groot Europees kookboek / Martin van Huijstee
Servische salade (Servië)
SERVISCHE SALADE
150 gram uien
500 gram tomaten
1 komkommer
1 verse rode peper
5 eetlepels olie
zout
witte peper
1 teentje knoflook (indien gewenst)
Schil de uien, halveer ze en rasp ze. Blancheer de tomaten en verwijder pitjes en velletjes. Schil en rasp de komkommer. Maak het pepertje schoon en verwijder onder de stromende kraan de pitjes. Hak het pepertje fijn. Meng alles samen met de olie. Breng op smaak met zout, peper en eventueel knoflook. Laat de salade voor het opdienen een tijdje rusten.
4 personen
gebied : Servië
gerechtsoort : salade
bron : De Joegoslavische keuken : 200 Bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck
150 gram uien
500 gram tomaten
1 komkommer
1 verse rode peper
5 eetlepels olie
zout
witte peper
1 teentje knoflook (indien gewenst)
Schil de uien, halveer ze en rasp ze. Blancheer de tomaten en verwijder pitjes en velletjes. Schil en rasp de komkommer. Maak het pepertje schoon en verwijder onder de stromende kraan de pitjes. Hak het pepertje fijn. Meng alles samen met de olie. Breng op smaak met zout, peper en eventueel knoflook. Laat de salade voor het opdienen een tijdje rusten.
4 personen
gebied : Servië
gerechtsoort : salade
bron : De Joegoslavische keuken : 200 Bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck
Mosterdpickle (Engeland, Verenigd Koninkrijk)
MOSTERDPICKLE
1 kleine bloemkool
1 kleine ongeschilde komkommer
340 gram geschilde mergpompoen
115 gram geschilde sjalotten
28 gram zout
14 gram mosterdpoeder
7 gram gemberpoeder
7 gram kurkumapoeder
42 gram bloem
56 gram suiker
6 deciliter moutazijn
Zet de rauwe groenten 24 uur in het zout, giet ze af. Roer mosterd, gember, kurkuma, bloem en suiker met een beetje azijn tot een glad papje. Breng de rest van de azijn aan de kook, giet de azijn over het kruidenpapje en breng het geheel al roerend opnieuw aan de kook. Na 3 minuten gaan de gezouten groenten erbij; laat alles nog 10 minuten zachtjes pruttelen, laat het even afkoelen en giet het in warme potten. Potten sluiten als de inhoud koud is.
gebied : Engeland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : inmaak (hartig)
bron : Thee kun je eten : Recepten uit de Engelse keuken / Wendy Savory
1 kleine bloemkool
1 kleine ongeschilde komkommer
340 gram geschilde mergpompoen
115 gram geschilde sjalotten
28 gram zout
14 gram mosterdpoeder
7 gram gemberpoeder
7 gram kurkumapoeder
42 gram bloem
56 gram suiker
6 deciliter moutazijn
Zet de rauwe groenten 24 uur in het zout, giet ze af. Roer mosterd, gember, kurkuma, bloem en suiker met een beetje azijn tot een glad papje. Breng de rest van de azijn aan de kook, giet de azijn over het kruidenpapje en breng het geheel al roerend opnieuw aan de kook. Na 3 minuten gaan de gezouten groenten erbij; laat alles nog 10 minuten zachtjes pruttelen, laat het even afkoelen en giet het in warme potten. Potten sluiten als de inhoud koud is.
gebied : Engeland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : inmaak (hartig)
bron : Thee kun je eten : Recepten uit de Engelse keuken / Wendy Savory
Komkommersla (Israël)
KOMKOMMERSLA
komkommer
zout
peper
azijn
olie
Was de komkommer, schil hem en snijd er dunne schijfjes van. Leg de schijfjes in een kom, strooi er zout en peper over, besprenkel met olie en azijn en zet de komkommersla geruime tijd in de koelkast voordat u hem gaat serveren, opdat zout, peper, azijn en olie er goed intrekken.
gebied : Israël
gerechtsoort : salade
bron : De Israëlische keuken / Toussie Salomonson
komkommer
zout
peper
azijn
olie
Was de komkommer, schil hem en snijd er dunne schijfjes van. Leg de schijfjes in een kom, strooi er zout en peper over, besprenkel met olie en azijn en zet de komkommersla geruime tijd in de koelkast voordat u hem gaat serveren, opdat zout, peper, azijn en olie er goed intrekken.
gebied : Israël
gerechtsoort : salade
bron : De Israëlische keuken / Toussie Salomonson
Abonneren op:
Posts (Atom)