TARTIFLETTE À LA YVETTE
8 middelgrote vastkokende aardappels, geschild
3 witte uien, gepeld
1 venkel
roomboter, om mee in te vetten
zout
versgemalen zwarte peper
2 eetlepels verse tijmblaadjes, plus extra
250 gram Comté of Gruyère, geraspt
350 gram kabeljauw, in blokjes
300 milliliter slagroom
1 snuf paprikapoeder
Verwarm de oven voor tot 180°C. Snijd de aardappels zo dun als u kunt, doe dit bijvoorbeeld op een schaaf. Doe dit ook met de uien en de venkel.
Vet een ovenschaal in met roomboter. Maak laagjes: begin met aardappel, dan ui, venkel, zout en peper, tijm, wat Comté, wat kabeljauw en ga door tot alles op is. Bewaar wat kaas voor de bovenkant. Probeer te eindigen met een laag aardappel. Breng de slagroom op smaak met zout en peper. Giet hem over de schaal uit en bestrooi alles met de overgehouden kaas, wat extra tijmblaadjes en paprikapoeder. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem op een bakplaat tegen het eventuele lekken.
Bak de tartiflette 20 minuten in de warme oven. Verwijder de aluminiumfolie en bak hem nog 15 minuten of tot hij mooi bruin is en gaar.
4 personen
bereidingstijd : 45 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Lekkere recepten van het land / Yvette van Boven
zaterdag 30 november 2024
Warmgerookte forelsalade
WARMGEROOKTE FORELSALADE (Krieltjes, bietjes & zachtgekookt ei)
Om tijd en extra afwas te besparen, gaan we het water waar de aardappels in koken optimaal benutten, vandaar dat timing heel belangrijk is.
800 gram nieuwe aardappeltjes
4 grote eieren
200 gram haricots verts
1 bundel groene asperges (350 gram)
6 volle eetlepels yoghurt
2 eetlepels witte wijnazijn
3 theelepels geraspte mierikswortel uit een potje
1 bosje bieslook (30 gram)
1 citroen
4 gerookte forelfilets (van elk 70 gram)
100 gram verschillend gekleurde rauwe babybietjes
Was de aardappels, snijd grotere exemplaren doormidden en kook ze 15 tot 20 minuten in een grote pan gezouten kokend water, of tot ze gaar zijn. Spoel de eieren af onder de kraan, kook ze 5½ minuut met de aardappels mee en laat ze in een kom koud water schrikken (als je je eieren liever hard hebt, kun je ze ook wat langer koken). Snijd de steeltjes van de haricots verts en doe ze de laatste 7 minuten bij de aardappels. Verwijder de houtachtige uiteinden van de asperges en kook de asperges de laatste 3 minuten mee.
Klop ondertussen voor de dressing de yoghurt, azijn en mierikswortel in een kommetje door elkaar. Knip het bieslook fijn, roer het grootste deel met een kneepje citroensap door de dressing en breng hem perfect op smaak met zeezout en zwarte peper. Giet de aardappels en groenten af, en laat ze een paar minuten uitwasemen. Snijd de aardappels, haricots verts en asperges in hapklare stukjes, hussel ze met de dressing door elkaar en schep ze op een grote schaal, of verdeel ze over de borden. Strooi er de in stukken getrokken forel over. Snijd de bietjes, liefst op een mandoline, in flinterdunne plakjes en strooi ze er ook op. Pel en halveer de eieren, leg ze erbij en maak de salade af met het restje bieslook en een kneepje citroensap.
4 personen
voedingswaarde : 274 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gerechtsoort : salade
bron : Mijn favoriete gezonde recepten / Jamie Oliver
Om tijd en extra afwas te besparen, gaan we het water waar de aardappels in koken optimaal benutten, vandaar dat timing heel belangrijk is.
800 gram nieuwe aardappeltjes
4 grote eieren
200 gram haricots verts
1 bundel groene asperges (350 gram)
6 volle eetlepels yoghurt
2 eetlepels witte wijnazijn
3 theelepels geraspte mierikswortel uit een potje
1 bosje bieslook (30 gram)
1 citroen
4 gerookte forelfilets (van elk 70 gram)
100 gram verschillend gekleurde rauwe babybietjes
Was de aardappels, snijd grotere exemplaren doormidden en kook ze 15 tot 20 minuten in een grote pan gezouten kokend water, of tot ze gaar zijn. Spoel de eieren af onder de kraan, kook ze 5½ minuut met de aardappels mee en laat ze in een kom koud water schrikken (als je je eieren liever hard hebt, kun je ze ook wat langer koken). Snijd de steeltjes van de haricots verts en doe ze de laatste 7 minuten bij de aardappels. Verwijder de houtachtige uiteinden van de asperges en kook de asperges de laatste 3 minuten mee.
Klop ondertussen voor de dressing de yoghurt, azijn en mierikswortel in een kommetje door elkaar. Knip het bieslook fijn, roer het grootste deel met een kneepje citroensap door de dressing en breng hem perfect op smaak met zeezout en zwarte peper. Giet de aardappels en groenten af, en laat ze een paar minuten uitwasemen. Snijd de aardappels, haricots verts en asperges in hapklare stukjes, hussel ze met de dressing door elkaar en schep ze op een grote schaal, of verdeel ze over de borden. Strooi er de in stukken getrokken forel over. Snijd de bietjes, liefst op een mandoline, in flinterdunne plakjes en strooi ze er ook op. Pel en halveer de eieren, leg ze erbij en maak de salade af met het restje bieslook en een kneepje citroensap.
4 personen
voedingswaarde : 274 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gerechtsoort : salade
bron : Mijn favoriete gezonde recepten / Jamie Oliver
Abonneren op:
Posts (Atom)