woensdag 6 september 2023

Tomatensaus met tuinkruiden (Italië)

TOMATENSAUS MET TUINKRUIDEN

1 kilogram stevige tomaten
½ deciliter zonnebloem- of olijfolie
3 uien, kleingesneden
kruidenboeket: laurier, takje tijm, peterseliewortel
zout
peper
1 theelepel suiker
cayennepeper
1 borrelglaasje cognac of jonge jenever
4 eetlepels fijngehakte kruiden zoals peterselie, kervel, bieslook, dragon


Dompel de tomaten in kokend water. Haal het vel eraf. Snijd de tomaten in vieren en schep het vocht en de pitjes eruit.
Verhit de olie en fruit de ui tot ze glazig ziet. Doe de tomaat, de knoflook en het kruidenboeket, zout en peper bij de ui. Bak de tomaat op de laagste stand in enkele uren in tot sausdikte. Roer de tomaten tijdens het bakken regelmatig om.
Neem het kruidenboeket uit de saus en wrijf de saus door een zeef of pureer ze in een keukenmachine.
Maak de saus weer heet, zorg dat ze niet kookt en roer er de suiker, de cayennepeper, de cognac of jenever en de kruiden door.
Tip: Geef deze saus bij een pasta met een stukje gebakken kip, vis of vlees.
Opmerking: Een kruidenboeket kan samengebonden worden in een dun katoenen lapje of in een thee-ei.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : saus

bron : Italiaanse pasta / Ina Drukker

Gevulde tomaten (Italië)

GEVULDE TOMATEN


8 stevige tomaten
zout
peper
25 gram pijnpitten
100 gram macaroni
6 ansjovisfilets
40 gram rozijnen
40 gram boter
2 eetlepels fijngesneden peterselie
2 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas
1 eetlepel olijfolie
4 sneetjes oud witbrood
1 ongepelde teen knoflook


Snijd een kapje van de tomaten. Schep het vruchtvlees en de zaadjes uit de tomaat. Bestrooi de binnenkant met zout en peper en zet de tomaten omgekeerd tot gebruik.
Rooster de pijnpitten in een droge koekenpan tot ze gaan kleuren. Kook de macaroni in ruim water met zout beetgaar. Laat de macaroni in een vergiet uitlekken.
Snijd de ansjovisfilets in kleine stukjes.
Schep de macaroni, de ansjovis, de pijnpitten en de rozijnen door elkaar. Vul hiermee de tomaten.
Beboter een ovenvaste schotel. Zet de tomaten in de schotel en bestrooi de bovenkant met een mengsel van peterselie en Parmezaanse kaas.
Schenk over iedere tomaat wat olijfolie en zet de tomaten 20 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Italiaanse pasta / Ina Drukker

Macaroni-groentesalade (Italië)

MACARONI-GROENTESALADE

1 struikje broccoli
1 courgette
½ rettich
zout
200 gram schelpmacaroni
2 eetlepels mosterd
peper
2 eetlepels rode wijnazijn
1 theelepel aceto balsamico
4 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
4 lente-uitjes
2 eetlepels fijngehakte groene kruiden: kervel, peterselie, bieslook
150 gram ongezouten noten: walnoten, cashewnoten


Verdeel de broccoli in roosjes. Snijd de courgette en de rettich in de lengte in plakken en snijd deze plakken in dunne reepjes. Breng ruim water met wat zout aan de kook en doe de broccoli, de courgette en de rettich in het kokende water en laat ze 1 minuut koken. Doe de groenten op een zeef en spoel ze af met ruim koud water. Kook de macaroni gaar in ruim water met wat zout. Doe de macaroni op een zeef en laat ze afkoelen.
Doe de mosterd met weinig zout en peper, de azijn en de aceto in een kom en roer het door elkaar. Schenk er al kloppende de olie bij. Doe de macaroni, de groenten, de kruiden en de in stukjes gebroken noten in een slakom en schep de slasaus erdoor.
Laat de salade even doortrekken voor het serveren.
Tip: De mooiste wijnazijn is de aceto balsamico, een azijn die pas na vele jaren rijpen op smaak is. Ze wordt altijd in kleine hoeveelheden gebruikt en geeft een salade of saus een bijzondere smaak.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : pastasalade

bron : Italiaanse pasta / Ina Drukker