vrijdag 14 juni 2019

Fatteh (Libanon)

FATTEH (LIBANESE GEKRUIDE KIKKERERWTEN & AUBERGINE MET PITA)

500 gram trostomaten
extra vergine olijfolie
2 middelgrote uien, in dunne ringen
2 lange groene chilipepers, zaadjes verwijderd, in dunne reepjes
½ theelepel gemberpoeder
½ theelepel kaneel
½ theelepel piment
½ theelepel versgemalen zwarte peper
250 milliliter groentebouillon
zeezout
640 gram aubergine, geschild en in dikke parten
250 gram gekookte kikkererwten (goede kwaliteit uit blik kan desnoods ook)
1 pitabroodje
250 gram Griekse yoghurt


Verwarm de oven voor tot 200°C. Leg de trostomaten in een bakblik en besprenkel met 1 volle eetlepel olijfolie. Rooster 10 minuten totdat het vel begint te barsten. Laat afkoelen totdat je de tomaten kunt vastpakken en ontvel ze.
Verhit nog een paar eetlepels olie in een braadpan of een kookpan met dikke bodem en doe de ui, de chilipeper en de specerijen erbij. Bak 10 minuten heel zachtjes totdat de uien heel zacht en glazig zijn.
Doe de groentebouillon in de pan erbij en breng aan de kook. Voeg ½ theelepel zout toe en zet het vuur lager. Doe de tomaten met hun roostervocht erbij en laat 15 tot 20 minuten zachtjes koken totdat het vocht met een kwart is ingekookt.
Leg intussen de aubergine in een groot bakblik en meng met 100 milliliter extra vergine olijfolie en wat zout. Rooster in 15 tot 20 minuten in e oven gaar. Schud het bakblik af en toe zodat de aubergine egaal bruin wordt.
Doe de kikkererwten bij het tomatenmengsel en laat nog 5 minuten koken. Voeg tot slot de geroosterde aubergine toe (houd het bakblik apart en zet de oven niet uit) en roer er voorzichtig door.
Rol het pitabrood strak op en scheur in dunne repen van een paar millimeter dik. Strooi in het bakblik waar je de aubergine in hebt geroosterd en besprenkel met nog wat olie. Bak 5 tot 7 minuten in de oven totdat het brood krokant en egaal goudbruin is. Schud het bakblik af en toe.
Schep de fatteh in een diepe serveerschaal. Schep de yoghurt langs de rand en bestrooi met geroosterd brood. Serveer direct.

4 - 6 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Vegarabia : Vegetarische recepten uit het Midden-Oosten / Greg & Lucy Malouf