woensdag 19 april 2023

Kipfilet met Madeirasaus

KIPFILET MET MADEIRASAUS

2 enkele kipfilets
50 gram boter of margarine
zout
peper
½ theelepel kerriepoeder
1 deciliter Madeira
1 eetlepel tomatenketchup


Filets met platte kant van een zwaar mes iets platslaan. In een koekenpan de boter verhitten. Kipfilets in 3 minuten aan beide kanten bruin bakken, halverwege keren. Kipfilets bestrooien met zout, peper en kerriepoeder en nog 2 minuten bakken. Uit de pan nemen en de braadboter blussen met 2 eetlepels water. Al roerende alle aanbaksels losmaken. Madeira en tomatenketchup erdoor roeren en aan de kook brengen. Kipfilets in de saus leggen en met het deksel schuin op de pan nog 6 minuten zachtjes gaar laten worden, halverwege keren. Kipfilets op twee borden leggen en beetje saus erover schenken. Rest van saus overdoen in sauskom en apart erbij geven.
Lekker met broccoli en gekookte aardappels.

2 personen

voedingswaarde : 435 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : AllerHande april 1989

Roergebakken shoarmavlees met peultjes

ROERGEBAKKEN SHOARMAVLEES MET PEULTJES

150 gram peultjes
10 cherrytomaatjes
2 eetlepels olie
1 eetlepel sesamzaad
250 gram shoarmavlees
2 eetlepels tomatenketchup


Peultjes afhalen, cherrytomaatjes wassen. Helft van de olie verhitten in een hete wok of koekenpan. Peultjes toevoegen en al roerende 3 minuten bakken op hoog vuur. Sesamzaadjes erover strooien en al roerende 1 minuut meebakken. Peultjes met schuimspaan uit wok scheppen. Rest van olie toevoegen en verhitten. Shoarmavlees toevoegen en al roerende 4 minuten bakken. Tomatenketchup erdoor roeren. Peultjes er weer door roeren en cherrytomaatjes toevoegen. Nog 2 minuten op hoog vuur al roerende verwarmen.
Lekker met rijst.

2 personen

voedingswaarde : 495 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : AllerHande april 1989

Tomaten-kaasfondue

TOMATEN-KAASFONDUE

400 gram AH gatenkaas
1 teentje knoflook
2 deciliter witte wijn
3 theelepels maïzena
2 deciliter passato di pomodore (gezeefde tomaten)
1 theelepel pesto
1 theelepel gedroogde basilicum
mespuntje tijm
zout
peper


Kaas grof raspen. Teentje knoflook halveren. Met de snijkant van de halve teentjes knoflook de binnenkant van een ovenschotel inwrijven.
In een ruime pan de wijn langzaam aan de kook brengen. Intussen in een kopje de maïzena met twee eetlepels koud water tot glad papje roeren. Zodra de wijn kookt de geraspte kaas in gedeelten toevoegen. Goed blijven roeren tot de kaas is gesmolten. Gezeefde tomaten door de gesmolten kaas roeren. Op het vuur laten staan en blijven roeren tot de kaasfondue licht gebonden is. Op smaak brengen met pesto, tijm, peper en zout. Overdoen in ovenschotel en op tafel warmhouden.
Lekker met gekookte krielaardappeltjes en komkommersalade. Krielaardappeltjes aan fonduevork steken en in kaasfondue dopen.

2 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : AllerHande april 1989

Maaltijd-kaassoep met witte wijn

MAALTIJD-KAASSOEP MET WITTE WIJN

1 ui
1 wortel
1 stengel bleekselderij
1 kleine prei
1 rode paprika
300 gram AH Rauwmelkse kaas
4 eetlepels sesamzaad
50 gram boter of margarine
6 eetlepels bloem
2½ deciliter witte wijn
1 (groente)bouillontablet
1/8 liter slagroom
zout
peper


Ui pellen en snipperen. Bleekselderij wassen en in kleine stukjes snijden. Wortel schrappen en in dunne reepjes snijden. Prei schoonmaken en in smalle ringen snijden. Paprika wassen en in kleine stukjes snijden. Kaas raspen. In droge koekenpan sesamzaad in 3 minuten goudbruin roosteren.
In een grote pan boter verhitten. Ui en prei 5 minuten zachtjes fruiten. Bloem erdoor roeren. De wijn en 1 liter water toevoegen. Aan de kook brengen. Bleekselderij, wortel en bouillontablet toevoegen en 5 minuten laten koken. Kaas in gedeelten door soep roeren. Telkens even wachten tot kaas helemaal gesmolten is. Slagroom erdoor roeren (niet meer laten koken). Op smaak brengen met zout en peper. Soep in warme borden scheppen. Garneren met sesamzaad. Lekker met volkorenbrood.

4 personen

voedingswaarde : 655 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 25 minuten

gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : AllerHande april 1989

Rabarbercompote met sinaasappel en aardbei

RABARBERCOMPOTE MET SINAASAPPEL EN AARDBEI

2 sinaasappels
750 gram rabarber
4 eetlepels witte basterdsuiker
½ bakje aardbeien à 500 gram


1 Sinaasappel uitpersen. Andere sinaasappel zo dik schillen dat vliesjes rond partjes ook worden mee geschild. Partjes tussen vliesjes uitsnijden. Rabarber wassen e schoonmaken. Rabarber in stukjes snijden. In pan rabarber met sinaasappelsap in 10 minuten zachtjes gaar koken. Basterdsuiker toevoegen en voorzichtig erdoor roeren, zodat rabarberstukjes heel blijven. Laten afkoelen. Aardbeien wassen en kroontjes verwijderen. In vieren snijden.
Rabarbercompote overdoen in schaal. Sinaasappelstukjes en aardbeien erdoor scheppen. Enkele stukjes achterhouden en hiermee de compote garneren.
Lekker bij gegrillde kip en patat frites.

4 personen

voedingswaarde : 65 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 5 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : AllerHande april 1989