GARNALEN-ASPERGESCHOTEL
500 gram gepelde Noorse garnalen
3 blikjes asperges à ½ liter
nootmuskaat
1½ deciliter melk
1½ eetlepel boter
3 eetlepels bloem
1 theelepel bouillonpoeder
1 eetlepel dille
2 eieren
2 eetlepels slagroom
2 eetlepels wijn
zout
peper
In vergiet garnalen onder koud stromend water afspoelen, goed laten uitlekken. Boven maatbeker asperges afgieten. Ovenschotel invetten. Hierin asperges leggen. Bestrooien met nootmuskaat. Garnalen erover verdelen. Afdekken met aluminiumfolie. Aspergevocht aanvullen met melk tot 4 deciliter. In pan boter verhitten. Bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje melk-aspergevocht toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Bouillonpoeder en dille erdoor roeren. Boven 2 kommen eieren splitsen. Dooiers loskloppen met slagroom en wijn.
Grill 5 minuten voorverwarmen op hoogste stand. In midden van grill asperges in 15 minuten heet laten worden. Eiwit stijfkloppen. Op zacht vuur warm laten worden. Van vuur af al roerende eierdooiermengsel toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper. Eiwit erdoor scheppen. Folie van aspergeschotel verwijderen. Saus erover schenken. In grill in 5 minuten goudbruin laten kleuren. Direct opdienen.
4 personen
voedingswaarde : 300 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 25 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip Kerst 1980
woensdag 4 december 2019
Gegratineerde schnitzel met peer
GEGRATINEERDE SCHNITZEL MET PEER
4 varkensschnitzels à 100 gram
zout
peper
½ theelepel kerriepoeder
75 gram boter
8 plakken belegen kaas à 15 gram
8 halve peren
4 eetlepels cranberrycompôte
Vlees inwrijven met zout, peper en kerriepoeder. In koekenpan boter verhitten. Vlees 5 minuten aan elke kant gaar en goudbruin bakken. Intussen grill 5 minuten voorverwarmen op hoogste stand. Op elke schnitzel 2 halve peren leggen. Met deksel op pan 2 minuten meewarmen. Vlees met peer in vuurvaste schotel scheppen. Bakvet eromheen schenken. Kaas over peren verdelen. In midden van grill kaas in 2 minuten laten smelten. Compôte op kaas scheppen.
4 personen
voedingswaarde : 470 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Tip Kerst 1980
4 varkensschnitzels à 100 gram
zout
peper
½ theelepel kerriepoeder
75 gram boter
8 plakken belegen kaas à 15 gram
8 halve peren
4 eetlepels cranberrycompôte
Vlees inwrijven met zout, peper en kerriepoeder. In koekenpan boter verhitten. Vlees 5 minuten aan elke kant gaar en goudbruin bakken. Intussen grill 5 minuten voorverwarmen op hoogste stand. Op elke schnitzel 2 halve peren leggen. Met deksel op pan 2 minuten meewarmen. Vlees met peer in vuurvaste schotel scheppen. Bakvet eromheen schenken. Kaas over peren verdelen. In midden van grill kaas in 2 minuten laten smelten. Compôte op kaas scheppen.
4 personen
voedingswaarde : 470 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Tip Kerst 1980
Tournedos met champignonpaté
TOURNEDOS MET CHAMPIGNONPATÉ
½ doosje gedroogde cantharellen
1 kleine ui
50 gram bacon
1 takje peterselie
6 eetlepels boter
4 tournedos à 150 gram
zout
(cayenne)peper
75 gram champignonpaté
In kom met warm water cantharellen wellen volgens gebruiksaanwijzing op pakje. Ui pellen en fijnsnipperen. Bacon in stukjes snijden. In kopje peterselie fijnknippen.
In koekenpan 5 eetlepels boter verhitten. Tournedos in 3 minuten aan elke kant bruin bakken. Intussen in steelpan 1 eetlepel boter verhitten. Ui en bacon 2 minuten bakken. Cantharellen toevoegen en 3 minuten zachtjes meebakken. Peterselie erdoor roeren. Tournedos aan beide zijden bestrooien met zout en (cayenne)peper. Op schaal scheppen. Bovenkant besmeren met paté. Cantharellenmengsel erover verdelen.
4 personen
voedingswaarde : 420 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 10 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Tip Kerst 1980
½ doosje gedroogde cantharellen
1 kleine ui
50 gram bacon
1 takje peterselie
6 eetlepels boter
4 tournedos à 150 gram
zout
(cayenne)peper
75 gram champignonpaté
In kom met warm water cantharellen wellen volgens gebruiksaanwijzing op pakje. Ui pellen en fijnsnipperen. Bacon in stukjes snijden. In kopje peterselie fijnknippen.
In koekenpan 5 eetlepels boter verhitten. Tournedos in 3 minuten aan elke kant bruin bakken. Intussen in steelpan 1 eetlepel boter verhitten. Ui en bacon 2 minuten bakken. Cantharellen toevoegen en 3 minuten zachtjes meebakken. Peterselie erdoor roeren. Tournedos aan beide zijden bestrooien met zout en (cayenne)peper. Op schaal scheppen. Bovenkant besmeren met paté. Cantharellenmengsel erover verdelen.
4 personen
voedingswaarde : 420 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 10 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Tip Kerst 1980
Avocado-vruchtensalade
AVOCADO-VRUCHTENSALADE
¼ literblik ananasschijven
2 eetlepels citroensap
1 avocado (niet te rijp)
1 appel
1 handsinaasappel
150 gram blauwe druiven
4 eetlepels sladressing Hawaïenne (Calvé)
In zeef ananas laten uitlekken. 2 Eetlepels sap opvangen en in kopje doen. Citroensap erdoor roeren. Ananas in stukjes snijden. Avocado schillen, halveren, pit verwijderen en in schijfjes snijden. Appel schillen, klokhuis verwijderen en in stukjes snijden. Sinaasappel pellen, witte vliesjes verwijderen en in dunne plakjes snijden. Druiven wassen, halveren en pitjes verwijderen. Alle vruchten in kom doen. Hierover ananas-citroensap schenken. Voorzichtig omscheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Over 4 schaaltjes vruchtensalade verdelen. Hierop sladressing scheppen.
4 personen
voedingswaarde : 320 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 2 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip Kerst 1980
¼ literblik ananasschijven
2 eetlepels citroensap
1 avocado (niet te rijp)
1 appel
1 handsinaasappel
150 gram blauwe druiven
4 eetlepels sladressing Hawaïenne (Calvé)
In zeef ananas laten uitlekken. 2 Eetlepels sap opvangen en in kopje doen. Citroensap erdoor roeren. Ananas in stukjes snijden. Avocado schillen, halveren, pit verwijderen en in schijfjes snijden. Appel schillen, klokhuis verwijderen en in stukjes snijden. Sinaasappel pellen, witte vliesjes verwijderen en in dunne plakjes snijden. Druiven wassen, halveren en pitjes verwijderen. Alle vruchten in kom doen. Hierover ananas-citroensap schenken. Voorzichtig omscheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Over 4 schaaltjes vruchtensalade verdelen. Hierop sladressing scheppen.
4 personen
voedingswaarde : 320 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 2 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip Kerst 1980
Gevulde sinaasappel met kip
GEVULDE SINAASAPPEL MET KIP
2 handsinaasappels
½ gegrilleerd haantje
2 eetlepels Grand Marnier
1 pakje knoflook Boursin à 70 gram
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels koffieroom
2 eetlepels gepelde amandelen
1 eetlepel dille
Sinaasappels overdwars halveren. Met grapefruitmesje vruchtvlees voorzichtig lossnijden en eruit scheppen. Witte velletjes verwijderen. In stukjes snijden en in kom doen. Kippenvlees van botjes halen en in blokjes snijden. Door sinaasappelstukjes scheppen. Grand Marnier erover schenken. In kommetje Boursin fijnprakken. Mayonaise en koffieroom erdoor roeren. Amandelen grof hakken.
Op 4 bordjes sinaasappelhelften zetten. Kipmengsel erin scheppen. Boursinsaus erover verdelen. Bestrooien met amandelen en dille.
4 personen
voedingswaarde : 300 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip Kerst 1980
2 handsinaasappels
½ gegrilleerd haantje
2 eetlepels Grand Marnier
1 pakje knoflook Boursin à 70 gram
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels koffieroom
2 eetlepels gepelde amandelen
1 eetlepel dille
Sinaasappels overdwars halveren. Met grapefruitmesje vruchtvlees voorzichtig lossnijden en eruit scheppen. Witte velletjes verwijderen. In stukjes snijden en in kom doen. Kippenvlees van botjes halen en in blokjes snijden. Door sinaasappelstukjes scheppen. Grand Marnier erover schenken. In kommetje Boursin fijnprakken. Mayonaise en koffieroom erdoor roeren. Amandelen grof hakken.
Op 4 bordjes sinaasappelhelften zetten. Kipmengsel erin scheppen. Boursinsaus erover verdelen. Bestrooien met amandelen en dille.
4 personen
voedingswaarde : 300 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip Kerst 1980
Sinaasappelsausje
SINAASAPPELSAUSJE
¼ sinaasappel
3 eetlepels magere kwark
2 eetlepels zure room
1 sardientje
Sinaasappel wassen en boven kommetje raspen. Sardientje toevoegen en fijnprakken. Hierboven sinaasappel uitknijpen. Kwark en zure room erdoor mengen.
4 personen
voedingswaarde : 45 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : saus
bron : Tip Kerst 1980
¼ sinaasappel
3 eetlepels magere kwark
2 eetlepels zure room
1 sardientje
Sinaasappel wassen en boven kommetje raspen. Sardientje toevoegen en fijnprakken. Hierboven sinaasappel uitknijpen. Kwark en zure room erdoor mengen.
4 personen
voedingswaarde : 45 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : saus
bron : Tip Kerst 1980
Ananassausje met walnoot
ANANASSAUSJE MET WALNOOT
5 halve walnoten
schijf ananas
3 eetlepels kwark
1 eetlepel zure room
1 eetlepel ananassap
1½ theelepel gemberpoeder
Noten grof hakken. Ananas in stukjes snijden. In kommetje sausje roeren van: kwark, zure room, ananas, sap en gemberpoeder.
4 personen
voedingswaarde : 80 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : saus
bron : Tip Kerst 1980
5 halve walnoten
schijf ananas
3 eetlepels kwark
1 eetlepel zure room
1 eetlepel ananassap
1½ theelepel gemberpoeder
Noten grof hakken. Ananas in stukjes snijden. In kommetje sausje roeren van: kwark, zure room, ananas, sap en gemberpoeder.
4 personen
voedingswaarde : 80 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : saus
bron : Tip Kerst 1980
Sla met perzik en rode paprika
SLA MET PERZIK EN RODE PAPRIKA
1 ei
1 ui
1 rode paprika
½ literblik perzikschijfjes
1 krop sla
slasaus (Ananassausje met walnoot of Sinaasappelsausje)
10 zwarte olijven
Ei in 10 minuten hard koken. Laten schrikken, pellen en in plakjes snijden. Ui pellen en in ringen snijden. Paprika wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. In zeef perzikschijfjes laten uitlekken. Sla wassen en uitslaan. In kommetje slasaus naar keuze maken.
Sla in stukjes scheuren en in schaal doen. Erdoor scheppen: ui, paprika, perzik, sla en olijven. Garneren met plakjes ei. Slasaus erover verdelen.
4 personen
voedingswaarde : 165 kcal p.p.
voor- /bereidingstijd : 30 / 10 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip Kerst 1980
1 ei
1 ui
1 rode paprika
½ literblik perzikschijfjes
1 krop sla
slasaus (Ananassausje met walnoot of Sinaasappelsausje)
10 zwarte olijven
Ei in 10 minuten hard koken. Laten schrikken, pellen en in plakjes snijden. Ui pellen en in ringen snijden. Paprika wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. In zeef perzikschijfjes laten uitlekken. Sla wassen en uitslaan. In kommetje slasaus naar keuze maken.
Sla in stukjes scheuren en in schaal doen. Erdoor scheppen: ui, paprika, perzik, sla en olijven. Garneren met plakjes ei. Slasaus erover verdelen.
4 personen
voedingswaarde : 165 kcal p.p.
voor- /bereidingstijd : 30 / 10 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip Kerst 1980
Vinaigrette met radijs
VINAIGRETTE MET RADIJS
1 kleine rode ui
2 radijsjes
4 eetlepels olie
2 eetlepels azijn
1 theelepel mosterd
vloeibaar aroma
zout
peper
¼ doosje tuinkers
In kommetje sausje roeren van: olie, azijn, mosterd, enkele druppels aroma, zout en peper. Ui pellen, fijnsnipperen en toevoegen. Radijsjes wassen, in stukjes snijden en erdoor roeren. Hierboven tuinkers van bedje fijnknippen.
4 personen
voedingswaarde : 120 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : saus
bron : Tip Kerst 1980
1 kleine rode ui
2 radijsjes
4 eetlepels olie
2 eetlepels azijn
1 theelepel mosterd
vloeibaar aroma
zout
peper
¼ doosje tuinkers
In kommetje sausje roeren van: olie, azijn, mosterd, enkele druppels aroma, zout en peper. Ui pellen, fijnsnipperen en toevoegen. Radijsjes wassen, in stukjes snijden en erdoor roeren. Hierboven tuinkers van bedje fijnknippen.
4 personen
voedingswaarde : 120 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : saus
bron : Tip Kerst 1980
Notensausje met appel
NOTENSAUSJE MET APPEL
1 eetlepel cashewnoten
¼ appel
4 eetlepels yoghurt
1 eetlepel zure room
¼ theelepel knoflookpoeder
zout
peper
3 sprietjes bieslook
Noten fijnhakken. Appel snipperen en in kommetje doen. Erdoor mengen: yoghurt, zure room, knoflookpoeder en noten. Op smaak brengen met zout en peper. Bieslook erboven fijnknippen.
4 personen
voedingswaarde : 40 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : saus
bron : Tip Kerst 1980
1 eetlepel cashewnoten
¼ appel
4 eetlepels yoghurt
1 eetlepel zure room
¼ theelepel knoflookpoeder
zout
peper
3 sprietjes bieslook
Noten fijnhakken. Appel snipperen en in kommetje doen. Erdoor mengen: yoghurt, zure room, knoflookpoeder en noten. Op smaak brengen met zout en peper. Bieslook erboven fijnknippen.
4 personen
voedingswaarde : 40 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : saus
bron : Tip Kerst 1980
Sla met tonijn en zwarte olijven
SLA MET TONIJN EN ZWARTE OLIJVEN
1 ei
1 ui
2 tomaten
1 groene paprika
1 blikje tonijn in olie à 200 gram
100 gram haricots verts
16 zwarte olijven
1 krop sla
slasaus (Vinaigrette met radijs of Notensausje met appel)
4 ansjovisfilets
Ei in 10 minuten hard koken. Laten schrikken, pellen en in plakjes snijden. Tomaten wassen en in vieren snijden. Paprika wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. Tonijn en boontjes afgieten. Tonijn in stukjes verdelen. In kom doen: ui, tomaat, paprika, tonijn, boontjes en olijven. Door elkaar scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Sla wassen en uitslaan. In kommetje slasaus naar keuze maken.
Sla in stukjes scheuren en in schaal doen. Salade erdoor omscheppen. Garneren met ei en ansjovis. Slasaus erover verdelen.
4 personen
voedingswaarde : 235 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 10 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip Kerst 1980
1 ei
1 ui
2 tomaten
1 groene paprika
1 blikje tonijn in olie à 200 gram
100 gram haricots verts
16 zwarte olijven
1 krop sla
slasaus (Vinaigrette met radijs of Notensausje met appel)
4 ansjovisfilets
Ei in 10 minuten hard koken. Laten schrikken, pellen en in plakjes snijden. Tomaten wassen en in vieren snijden. Paprika wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. Tonijn en boontjes afgieten. Tonijn in stukjes verdelen. In kom doen: ui, tomaat, paprika, tonijn, boontjes en olijven. Door elkaar scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Sla wassen en uitslaan. In kommetje slasaus naar keuze maken.
Sla in stukjes scheuren en in schaal doen. Salade erdoor omscheppen. Garneren met ei en ansjovis. Slasaus erover verdelen.
4 personen
voedingswaarde : 235 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 10 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip Kerst 1980
Abonneren op:
Posts (Atom)